Autor Wątek: Właśnie się dowiedziałem...  (Przeczytany 3486169 razy)

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
Re: Właśnie się dowiedziałem...
« Odpowiedź #1380 dnia: Października 23, 2007, 10:05:20 am »
Dlatego ja jestem zwolennikiem tezy, że należy ryć tunele i wyrywać ile się da na Boga sie nie oglądać. Być może Bóg podkłada tu i tam skamieniałości lub inaczej puszcza oko do naukowców wrzucając im od czasu do czasu jakąś cząstkę do akceleratora, czy fajkę sobie zapala a astronomowie mówia supernowa. A może w ogóle stoimy na półce u prof. Corcorana, who knows... Trucie sobie nad tym głowy uważam za zadanie poznawczo jałowe, jak rozwiązywanie łamigłówek. Lubię, rozum trenuje, ale wiedzy za bardzo nie przysparza.
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

dzi

• Juror
  • God Member
  • Profesja: Negat Charakter: Neutralny neutralny
« Odpowiedź #1381 dnia: Października 23, 2007, 10:07:38 am »
Trochę to bardziej skomplikowane. A założenia stworzył niejaki Francis Bacon, "trochę" wcześniej ;).
Zapoznaj się z historią powstania współczesnej Europy dziecko.

Pytanie tylko na ile jest to obiektywnie weryfikowalne doświadczenie. Bo subiektywne doznania nie są podstawą do wyciagania uprawnionych wniosków.
Gratuluję stworzenia nowego pojęcia "obiektywna empiria". Myśle że do nobla może startować. Literackiego.

edit:
To że latam to żadna magia, to poprostu lata treningu :D
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 10:27:58 am wysłana przez dzi »

This user possesses the following skills:

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1382 dnia: Października 23, 2007, 11:28:58 am »
Dlatego ja jestem zwolennikiem tezy, że należy ryć tunele i wyrywać ile się da na Boga sie nie oglądać. Być może Bóg podkłada tu i tam skamieniałości lub inaczej puszcza oko do naukowców wrzucając im od czasu do czasu jakąś cząstkę do akceleratora, czy fajkę sobie zapala a astronomowie mówia supernowa. A może w ogóle stoimy na półce u prof. Corcorana, who knows... Trucie sobie nad tym głowy uważam za zadanie poznawczo jałowe, jak rozwiązywanie łamigłówek. Lubię, rozum trenuje, ale wiedzy za bardzo nie przysparza.

Nic dodać, nic ująć. :)

I bardzo "po lemowsku" to napisałeś. Czy ze swoją wiedzą i literackim stylem nie myślałeś kiedy o pisaniu SF? (Mnie publikowali, to każdego opublikują ;).)
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 11:37:45 am wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1383 dnia: Października 23, 2007, 11:36:01 am »
Trochę to bardziej skomplikowane. A założenia stworzył niejaki Francis Bacon, "trochę" wcześniej ;).
Zapoznaj się z historią powstania współczesnej Europy dziecko.

dzieciaku. W liceum z historii piątkę miałem. Jak i znam prawie na pamięć "Historię filozofii" Tatarkiewicza (skoro już mi niewiedzę zarzucasz). A jeśli twierdzisz, że podwaliny pod współczesne myślenie naukowe położył kto inny niż Francis Bacon, to czekam na dowody... (A swoją drogą: "historia powstania współczesnej Europy" to brzmi raczej jakby owo myślenie naukowe, - a może filozof będęcyy jego twórcą - powstało/powstał w wyniku procesów geologicznych :D.)

Gratuluję stworzenia nowego pojęcia "obiektywna empiria". Myśle że do nobla może startować. Literackiego.

Są kryteria powtarzalności i weryfikowalności. Ba, sam je codziennie stosujesz (choćby i nieświadomie). (O czym zresztą też już pisałem...)

Przypomina sie "Ulubiony uczeń fakira" Bułyczowa ;D. (A serio: zdolny iluzjonista.)

ps. I nie nazywaj "dzieckiem" kogoś starszego o 9 lat - wiem, bo w danych użytkownika gg sprawdziłem, bo to troszkę bez sensu. No chyba, że tekst miał brzmieć:
Zapoznaj się z historią powstania współczesnej Europy
- dziecko.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 05:24:18 pm wysłana przez Q »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1384 dnia: Października 23, 2007, 12:26:25 pm »
dzieciaku. W liceum z historii piątkę miałem. Jak i znam prawie na pamięć "Historię filozofii" Tatarkiewicza (skoro już mi niewiedzę zarzucasz). A jeśli twierdzisz, że podwaliny pod współczesne myślenie naukowe położył kto inny niż Francis Bacon, to czekam na dowody...
Pudło. Ale ułatwię ci. Okres upadku Cesarstwa Rzymskiego.

ps. I nie nazywaj "dzieckiem" kogoś starszego o 9 lat - wiem, bo w danych użytkownika gg sprawdziłem, bo to troszkę bez sensu. No chyba, że tekst miał brzmieć:
Dziecko emocjonalne.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1385 dnia: Października 23, 2007, 12:39:18 pm »
Pudło. Ale ułatwię ci. Okres upadku Cesarstwa Rzymskiego.

To ja moze z Wikipedii (wiem, sam ją krytykowałem):
Francis Bacon, 1. wicehrabia St Alban /.../
Uchodzi za jednego z twórców nowożytnej koncepcji nauki. Prekursor teorii indukcji eliminacyjnej sformułowanej później w tzw. kanonach Milla. W filozofii nauki główny przedstawiciel empiryzmu.

Choć tym okresem późnorzymskim to mnie zaciekawiłeś...

Dziecko emocjonalne.

Że niby Piotruś Pan jestem? ;)

Wiesz, było takie przysłowie: "każdy sądzi według siebie"... (Zresztą niech Forumowicze sami ocenią.)
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 12:46:10 pm wysłana przez Q »

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1386 dnia: Października 23, 2007, 12:45:09 pm »
Że niby Piotruś Pan jestem? ;) Wiesz, było takie przysłowie: "każdy sądzi według siebie"... (Zresztą niech Forumowicze sami ocenią.)
Idealnie trafiłeś. Oceniłeś że zależy mi na ocenie. Dlaczego? Bo tobie zależy.

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1387 dnia: Października 23, 2007, 12:52:47 pm »
Ty się nie baw w piętrzenie paradoksów... Ty lepiej powiedz jeśli (jak twierdzisz) nie Bacon, to kto? (I to nie na zasadzie, że był, pisał, i roli nie odegrał, ale po ilus wiekach te zapiski odnależli i rzekli: patrzta, prekursor. Tylko na zasadzie, że był działał i spuściznę zostawił, a Bacon tylko do niej nawiązywał nic nowego de facto nie dodając...)

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1388 dnia: Października 23, 2007, 01:02:04 pm »
Szukaj szukaj  ;D

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1389 dnia: Października 23, 2007, 01:09:00 pm »
Szukaj szukaj  ;D

Ciężar dowiedzenia kontrowersyjnej tezy spoczywa na stawiającym tę tezę. Inaczej gotowym uznać, żeś se tego prekursora krotochwilnie zmyślił (jak Eco tę księgę Arystotelesa)...
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 01:26:45 pm wysłana przez Q »

Miesław

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1390 dnia: Października 23, 2007, 08:46:45 pm »
Qrna...

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać.
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 08:49:47 pm wysłana przez Mieslaw »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1391 dnia: Października 23, 2007, 09:18:12 pm »
Amerykański wahadłowiec Discovery wystartował we wtorek do dwutygodniowego lotu po orbicie wokółziemskiej, podczas którego dostarczy nowy moduł konstrukcyjny na Międzynarodową Stację Kosmiczną (ISS). Dowódcą siedmioosobowej załogi Discovery jest [size=14]kobieta[/size][/color] - emerytowana 46-letnia pułkownik sił powietrznych USA Pamela Melroy[/u][/url]

Ludzie!
Luudzieee!
Chodu! Kryć się!

(wiem, wiem wiem, jestem zwykłą, męską szowinistyczną świnią niegodną inaczej się poruszać jak tyko pełzając w błocie... Koleżanki wybaczcie, będę Waszym podnóżkiem przy pierwszej okazji, o ile moje plugawe ciało godne jest, abyście oparły na nim swoje urocze nóżki...)
« Ostatnia zmiana: Października 23, 2007, 09:18:59 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

dzi

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #1392 dnia: Października 23, 2007, 10:20:38 pm »
etam odrazu zwykłą...

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #1393 dnia: Października 23, 2007, 10:45:51 pm »
Qrna...

Toś mnie zdziwił  :P Ale o zMiesławienie do sądu Cię nie podam ;).

Wybaczcie, nie mogłem się powstrzymać.

Ja tam nie gniewliwy... Jak to w "Gwiezdnych Wojnach" szło?

"Apology accepted, Captain Needa." ;)
« Ostatnia zmiana: Października 24, 2007, 04:26:42 pm wysłana przez Q »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1394 dnia: Października 23, 2007, 10:51:10 pm »
edit:
Swoją drogą niezły zawodnik. Jak sądzisz dzi, ma w gaciach magnes (wersja mojego syna)? Czy wisi na żyłce? Ta laseczka jest podejrzana. A może najadł się grochówki?