Stanisław Lem - Forum

Polski => Lemosfera => Wątek zaczęty przez: Stanisław Remuszko w Grudzień 25, 2018, 11:25:34 am

Tytuł: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Grudzień 25, 2018, 11:25:34 am
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

01. Kim za młodu był szef kosmodromu, na którym zaczyna się akcja “Fiaska”?
A. kucharzem      B. aktorem         C. marynarzem            D. urzędnikiem

02. Ile razy “Ziemia” była lżejsza od “Hermesa”?       
A. Kilkanaście           B. Kilkadziesiąt          C. Kilkaset      D. Kilka tysięcy

03. Ile lat minęło od śmierci Pirxa do startu “Eurydyki”?    
A. 25      B. 50      C. 100      D. 200

04. W konwencji ONZ powinien być zapis zabraniający dopuszczania do astronautyki    
A. idiotów      B. polityków      C. kaligrafów      D. duchownych

05. Ile parseków dzieliło Ziemię od Kwinty?    
A. 10      B. 100      C. 1000      D. 10 000

06. Kto był wyższy?      
A. Tempe od Laugera      B. Lauger od Tempego
C. Byli równi wzrostem      D. Nie wiadomo

07. Masę ilu ziemskich Słońc miała czarna dziura zwana Hadesem?   
A. 100      B. 200      C.300      D. 400

08. Około ilu kilometrów lotu kruka dzieliło Graala od kosmodromu, na którym zaczyna się akcja “Fiaska”?
A. 90      B. 180      C. 290      D. 380

09. Kim z profesji był odkrywca Roembdena?
A. Kartografem   B. Pilotem      C. Geologiem      D. Astronomem

10.. Kto nie uczestniczył w wyprawie “Hermesa”?       
A. Lauger      B. Gerber      C. Khargner      D. El Salam
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Kwiecień 12, 2019, 03:12:33 pm
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

11. Kto pierwszy próbował nawiązać kontakt z Kwintą?       
A. Minister      B. Konsul
C. Charge d’affaires      D. Ambasador

12. Lokalizacja wejścia człowieka do Diglatora to efekt       
A. pierwotnych konstruktorskich założeń      B. przypadku
C. biegunki głównego projektanta      D. żartów i drwin

13. Jak nazywał się martwy edukator Marka Tempego?      
A. Profes      B. Maturix      C. Matrix      D. Memnor

14. Co naruszyły na Tytanie lasery rozpędzające “Eurydykę”?       
A. Atmosferę      B. Litosferę      C. Etykosferę      D. Czarny Palec

15. Ile razy rok Kwinty był dłuższy/krótszy od roku ziemskiego?       
A. 4,5      B. 3      C. 1,5      D. 0,75

16. Który gwiazdozbiór sąsiaduje z gwiazdozbiorem Harpii?       
A. Wieloryb      B. Krzyż Południa      C. Żuraw      D. Nie wiadomo

17. Do którego polskiego schroniska górskiego była podobna stacja w Roembdenie?
A. Na Śnieżce      B. W Roztoce      C. Na Szrenicy      D. W Morskim Oku

18. Nie licząc dowódcy, jakim stosunkiem głosów przeszła propozycja, by kawitować księżyc Kwinty? 
A. 8:1      B. 4:3      C. 2:1      D. Nie wiadomo

19. Śnieg na Tytanie to efekt zamarzania
A. wody      B. bakterii      C. dwutlenku węgla      D. azotu

20. Jakie słowo było pierwszym dźwiękiem ludzkiej mowy w systemie Dzety?
A. Zwiędłe      B. Jędrne      C. Soczyste      D. Wyszeptane
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Kwiecień 20, 2019, 12:27:09 pm
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


21. Graal to obszar, na którym znajdują się złoża      
A. złota      B. plutonu   C. platyny      D. uranu      

22. Czym były solektory?       
A. Słonymi sekatorami      B. Gejzerami
C. Satelitami      D. Lustrami

23. Jak nazywał się Diglator zawiadywany przez Parvisa?       
A. Deneb      B. Kastor      C. Orion      D. Polluks

24. Do jakiego zakonu należał obserwator apostolski?       
A. Augustianów      B. Benedyktynów
C. Cystersów      D. Dominikanów

25. Około ilu miliardów kilometrów dzieliło “Eurydykę” od “Orfeusza” przed jego wniknięciem w głąb Hadesu?       
A. 5      B. 25      C. 50      D. 75

26. Wokół której (pod względem jasności) gwiazdy Harpii krążyła Kwinta?    
A. Drugiej      B. Czwartej      C. Szóstej      D. Ósmej

27. Kto drugi ocknął się podczas reanimacji w “Hermesie”?       
A. Pilot      B. Lekarz      C. Logistyk      D. Fizyk

28. Ile kilometrów od Roembdena zaczynała się niecka strasznej tytanicznej depresji?       
A. 80      B. 120      C. 160      D. 200

29. Które z wymienionych ciał niebieskich ma pejzaż celowy?    
A. Tytan      B. Mars      C. Ziemia      D. Merkury

30. Około ilu tysięcy ton ważyłby “Hermes” na ziemskiej wadze?       
A. 200      B. 400      C. 800      D. 1600

Dla Lemoniadowiczów - dodatkowe specjalne Życzenia Wielkanocne :-)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Maj 04, 2019, 12:47:19 pm
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


31. Jak miał na imię podwładny kapitana statku “Helios”?       
A. Tor      B. Andree      C. Roman      D. Elvis

32. Z prędkością mniej więcej ilu kilometrów na godzinę szedł Parvis wielkochodem z Roembdena do Graala?       
A. 20       B. 30       C. 40       D. 50

33. Jak „szerokie” jest optymalne okno kontaktu?       
A. 500 lat       B. 700 lat       C. 900 lat       D. 1100 lat

34. Po ilu latach od startu “Eurydyka” miała planowo wrócić w pobliże Słońca?       
A. Dwóch      B. Czterech      C. Ośmiu      D. Szesnastu

35. Który księżyc Saturna został doszczętnie zniszczony przez ludzi?       
A. Dione       B. Rea       C. Japet       D. Tetyda

36. Ilu bliskich (krewnych, przyjaciół) zostawił na Ziemi Marek Tempe?       
A. “Wielu”       B. Dwóch       C. Jednego       D. Nikogo

37. Jak nazywał się pierwszy poseł wysłany z “Hermesa” na Kwintę?      
A. Michael       B. Raphael      C. Gabriel       D. Uriel

38. Ile sterowni miała “Eurydyka”?       
A. Jedną       B. Dwie       C. Trzy       D. Cztery

39. Powierzchnia formacji geologicznej na Tytanie zwanej Orlandią jest zbliżona wielkością do      
A. Afryki       B. Antarktydy      C. Ameryki Północnej       D. Europy

40. Kim był Parvis, gdy zginął?       
A. Dwudziestolatkiem      B., Trzydziestolatkiem
C. Czterdziestolatkiem      D. Pięćdziesięciolatkiem
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Maj 21, 2019, 09:29:58 pm
Uprasza się P. T. Lemoniadowiczów o niepodawanie na Forum przypuszczalnych odpowiedzi na pytania, ani żadnych detali dotyczących konkretnych źródeł Ich wiedzy na ten temat.
Wiedzę tę należy wysyłać pod adresem: ogrod@mim.krakow.pl.
Pytania do tegorocznej Lemoniady oraz wszelkie informacje dodatkowe znajdują się na stronie krakowskiego Ogrodu Doświadczeń im. Stanisława Lema:
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019


41. Obecność kurzych jaj w kraterze Roembdena to skutek       
A. wrzodów żołądka       B. palpitacji serca
C. złamanej nogi       D. kurzej ślepoty

42. Która firma była producentem silników Diglatora?       
A. Rolls Royce       B. Mercedes
C. Pratt&Whitney       D. Volvo

43. Ile razy Parvis lądował w Roembdenie?      
A. Ani razu       B. Raz       C. Dwa razy       D. Trzy razy

44. Jak nazywało się grawitacyjne działo jednorazowego użytku?       
A. „Orfeusz”       B. basset       C. „Apollo”       D. gracer

45. Czym przede wszystkim różni się onaks od onyksu?       
A. Stanem skupienia       B. Kolorem
C. Zdolnością mowy          D. Inteligencją

46. Ile nóg-dźwigarów wysuwał “Hermes”, gdy lądował?         
A. Trzy       B. Cztery       C. Pięć       D. Sześć

47. Ile “kurzych móżdżków” miała “Eurydyka”?       
A. 2       B. 3       C. 9       D. 18

48. Jaki mniej więcej – wedle ziemskiej miary – był poziom technologiczny Kwintan sto lat przed przybyciem “Hermesa”?       
A. Początek XX wieku       B. Koniec XX wieku
C. Początek XXI wieku       D. Różnie

49. Minus ile stopni (mniej więcej) wynosiła temperatura na Tytanie poza budynkami stacji podczas akcji Parvisa?    
A. 50       B. 100       C. 150       D. 200

50. Co zazwyczaj wyprzedza co?    
A, Kultura technologię       B. Technologia kulturę
C. Idą mniej więcej równo       D. Różnie bywa
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Czerwiec 23, 2019, 08:51:56 pm
Uwagi jak wyżej :-)

51. Czym był Graal na Tytanie?       
A. kopalnią       B. wyżyną      C. kraterem       D. szczytem górskim

52. Jaką masę (liczoną w tonach) miała “Eurydyka”?       
A. Nie wiadomo    B. Tysiące       C. Miliony       C. Miliardy       

53. Z jakim stałym przyspieszeniem leciał “Hermes” do Kwinty?      
A. 5 g          B. 10 g       C. 20 g       D. 40 g

54. Kto był wyższy?       
A. Tempe od Harracha       B. Harrach od Tempego
C. Byli równi wzrostem       D. Nie wiadomo

55. Jak długo Ambasador bezowocnie próbował przez 24 godziny na dobę nawiązywać łączność z Kwintą?       
A. Przez tydzień       B. Przez dwa tygodnie
C. Przez trzy tygodnie    D. Przez miesiąc

56. O ile procent więcej/mniej jest tlenu w atmosferze ziemskiej niż w kwintańskiej ?    
A. Jest tyle samo       B. O około 10      
C. O około 20       D. O około 30

57. Ile milionów kilometrów dzieliło dwie kamery, za pomocą których z “Eurydyki” obserwowano Kwintę?       
A. 3       B. 30       C. 300       D. 3000

58. Ile w przybliżeniu kroków musiałby zrobić Diglator, aby przejść wzdłuż całą ulicę Stanisława Lema w Krakowie?      
A. 37,5      B. 75      C. 150      D. 300

59. W którym roku pierwszy raz ukazało się “Fiasko”?       
A. 1982       B. 1987       C. 1992       D. 1997

60. W którym ziemskim wieku postanowiono o wyprawie do Kwinty?      
A. XXII       B. XXIII       C. XXIV      D. XXV      
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: lemolog w Czerwiec 23, 2019, 09:35:20 pm
W pytanie 59 trzeba dodać "w języku polskim", bo "Fiasko" po niemiecku wydane na rok wcześniej, niż po polsku.
Jestem pełen zachwytu z twoich pytań - i to już tyle lat! Pozdrawiam!
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Lipiec 08, 2019, 04:17:28 pm
https://www.ogroddoswiadczen.pl/lemoniada-2019

Zgodnie z regulaminem, podajemy odpowiedzi na 60 tegorocznych Lemoniadowych pytań. Przypominamy, że przy możliwych odpowiedziach podwójnych i liczniejszych wystarczyło wskazać jedną, żeby uzyskać maksimum punktów.
Dołożyliśmy starań, aby wyniki były poprawne, ale – z uwagi na errare humanum – jury do końca lipca przyjmuje i rozpatruje ewentualne reklamacje. Ich odbiorcą będzie Stanisław Remuszko, remuszko @ gmail.com, +22 641-7190, 504-830-131.


01 – B, 02 – C, 03 – C, 04 – C, 05 – B, 06 – A, 07 – B i C, 08 – C, 09 – A, 10 – C
 
11 – A, 12 – C, 13 – C, 14 – A, 15 – A i C, 16 – A, 17 – D, 18 – D, 19 – B, 20 – C
 
21 – C, 22 – D, 23 – D, 24 – C, 25 – D, 26 – B, 27 – C, 28 – B, 29 – C, 30 – D
 
31 – D, 32 – B i D, 33 – A i D, 34 – A i B i C i D, 35 – C, 36 – C, 37 – C, 38 – C, 39 – A i C, 40 – C

41 – A, 42 – A, 43 – B, 44 – C, 45 – C, 46 – B, 47 – D, 48 – B, 49 – D, 50 – B i D

51 – B, 52 – A, 53 – B, 54 – D, 55 – B, 56 – A, 57 – C, 58 – D, 59 – C i D, 60 – C


 
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Lipiec 08, 2019, 04:32:23 pm
Drogi Wiktorze,
Przepraszam za spóźnienie, ale wpadam tu rzadko i dopiero teraz przeczytałem Twój post:

https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76442#msg76442

Dzięki za dobre słowo o Konkursie. To raczej ostatnia Lemoniada, przynajmniej w moim wydaniu, ponieważ inne książki Mistrza nie spodobały mi się tak bardzo jak te dziewięć.

Serwus!
Staszek

pjes: co Twej uwagi odnośnie do pytania 59. Na pewno masz rację, ale też regulamin ma punkt piąty (o podstawie). Myślę, że nie ma o co kruszyć kopii :-)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Lipiec 09, 2019, 08:22:56 pm
Podane odpowiedzi nie mają nic wspólnego z rzeczywistością.

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Lipiec 09, 2019, 08:33:38 pm
Ale-że-które? Podane w poście #7 (dnia: Lipiec 08, 2019, 04:17:28 pm), czy podane przez P. T. Lemoniadowiczów?
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Lipiec 10, 2019, 01:04:22 pm
W odróżnieniu od radiostacji reżimowej
– https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76563#msg76563   –
my, Wolna Europa, podajemy poniżej prawdziwe numery totolotka:

01 - C, 02 - C, 03 - C, 04 - A, 05 - C, 04 - A, 05 - C, 06 - A, 07 - D, 08 - B i C, 09 - C, 10 - A i C

11 - D, 12 - D, 13 - D, 14 - B, 15 - C, 16 - B i D, 17 - A, 18 - C i D, 19 - C, 20 - D

21 - C, 22 - C i D, 23 - D, 24 - D, 25 - C, 26 - C, 27 - B, 28 - C, 29 - C, 30 - A

31 - C, 32 - D, 33 - B, 34 - C, 35 - A, B, C i D, 36 - D, 37 - C, 28 - B, 39 - C, 40 - A

41 - A, 42 - A, 43 - C, 44 - D, 45 - A, 46 - D, 47 -D, 48 - B i D, 49 - B, 50 - B

51 - B i C, 52 - D, 53 - C, 54 - B, 55 - D, 56 - B, 57 - C, 58 - B, 59 - B, 60 - A

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Lipiec 10, 2019, 09:05:20 pm
W odróżnieniu od radiostacji reżimowej
– https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg76563#msg76563   –
my, Wolna Europa, podajemy poniżej prawdziwe numery totolotka:

Ale to był konkurs o "Fiasku", a takim autokorektom podlegały "Dzienniki..."... ???
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 11, 2019, 11:54:03 am
Jako twórca Lemoniady dodam w tym miejscu, że nazwę tego konkursu wymyśliła Katarzyna Jabłońska z mazurskiej Nidzicy, a pochwalił ją osobiście pan profesor Jan  Miodek z Wrocławia. Te źródłowe mejle przekazałem przed laty panu Wojciechowi Zemkowi.

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 11, 2019, 12:18:25 pm
Po pierwsze: pomysł p. Kasi (z całym dla niej i dla prof. Miodka szacunkiem) jest dość oczywisty (i parę jeszcze osób równolegle na niego wpadło; niektóre wcześniej, jak widać)
http://wyborcza.pl/1,157232,4488755.html
https://kuratorium.bydgoszcz.uw.gov.pl/main.php?menu=1&item=2400&page=5135

Po drugie: co powyższe ma wspólnego z tytułową pracą? Bo jeśli nic - post (moja odpowiedź na niego też, ofkors) kwalifikuje się do przenosin.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 11, 2019, 12:53:50 pm
Wyjaśnianie pomyłek zajmuje znacznie więcej miejsca i zabiera znacznie więcej czasu  niż ich popełnianie.
Gdy dziś zajrzałem na Forum i zobaczyłem aktualia bieżące, przez pomyłkę nacisnąłem pierwszą, a nie ostatnią stronę niniejszego (Orlińskiego) wątku, po czym "zszedłem na dół", żeby zobaczyć najnowsze wpisy. No i tam pokazała się podwójna lemoniada: pana Liva i pani Oli [ https://forum.lem.pl/index.php?topic=1587.msg69975#msg69975 ], na co zareagowałem swoim wpisem. Moderację uprzejmie proszę o porządkowe zbiorcze przeniesienie tego nieintencjalnego bałaganu do wątku "Lemoniada 2019" albo od razu o ogólną kasancję.

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 11, 2019, 01:18:14 pm
Taką postawę rozumiem. Przenoszę (z tym, że na prośbę, bo wyjaśnienie jest w pełni zadowalające). I w ogólnokoncyliacyjnej atmosferze przyłączam się nawet do czerwcowych pochwał lemologa. Pytania konkursowe bywają naprawdę imponująco szczegòlarskie.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 15, 2019, 08:10:54 pm
1. Z której mitologii pochodzą nazwy nadane w „Fiasku” kosmicznym pojazdom?
A. Chińskiej      B. Egipskiej      C. Greckiej      D. Rzymskiej

2. Który z rozdziałów „Fiaska” jest najkrótszy?
A. Paroksyzm      B. Łowy      C. Księżyc      D. Kwinta

3. Którą kolejną powieścią Stanisława Lema jest „Fiasko”?
A. Ostatnią      B. Przedostatnią      
C. Trzecią od końca      D. Czwartą od końca

4. „Hermes” miał masę 180 000 ton. Masę ilu ton miała imitacja/makieta „Hermesa”  zniszczona przez Kwintan?
A. 20 000      B. 2000      C. 200         D. 20

5. Z czego Tempe wyjął syntywy podczas pobytu na Kwincie?
A. Z kasety      B. Z kieszeni      C. Z butli      D. Z kontenera

6. Jakiego koloru jest okładka konkursowego „Fiaska”?   
A. niebieska      B. ruda         C. zielona      D. czarna

7. Której planety księżycem jest Tytan?
A. Marsa      B. Jowisza      C. Saturna      D. Neptuna

8. Ile stron liczy „Fiasko”?
A. 130      B. 230      C. 330      D. 430

9. Ile rozdziałów liczy „Fiasko”?
A. 16      B. 13      C. 10.      D. 7

10. Który z rozdziałów „Fiaska” jest najdłuższy?
A. Las Birnam      B. Narada
C. Eschatologia      D. Rozbitek

11. [Podstępne pytanie  odnoszące się do rozmiarów GOD] Jaką odległość przemierza światło w czasie jednej stumiliardowej części sekundy?   
A. 3 mm      B. 3 cm      C. 3 dm      D. 3 m

12. Która z wad wzroku mogła być pomocna w sterowaniu Diglatorem na Tytanie?:
A. krótkowzroczność      B. dalekowzroczność
C. astygmatyzm      D. zez

13. Stopień komandora w polskiej Marynarce Wojennej odpowiada któremu stopniowi w polskich Wojskach Lądowych i Siłach Powietrznych?
A. Kapitana      B. Majora      C. Podpułkownika      D. Pułkownika

14. Jak miał na imię Parvis?
A. Agnus      B. Angus      C. Agnes      D. Nie wiadomo

15. Jaki jest adres internetowej strony Stanisława Lema?
D. stanlem.pl      B. solaris.pl      C. lem.pl      D. pirx.pl

16. Jak miał na imię Tempe?
A. Ian         B. Lukas      C. Marek      D. Matt

17. Jakie oczy miał Arago?
A. Czarne      B. Niebieskie      C. Piwne      D. Szare

18. Jaką średnicę miały cylindry łączące ze sobą kuliste człony „Eurydyki”?
A. 10 m      B. 20 m      C. 30 m      D. 40 m

19. Gdy statek mknie z prędkością 99% prędkości światła, ile razy wolniej płynie na nim czas w porównaniu z czasem ziemskim?
A. Dziesiątki      B. Setki      C. Tysiące      D. Miliony.

20. Energią ilu ergów trzeba dysponować, aby wprawić czarną dziurę w rezonans
A. 10^22      B. 10^33      C. 10^44      D. 10^55
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 16, 2019, 12:11:02 pm
W niedzielnym finale Lemoniady ‘2019 zwyciężyła - fanfary!!! - konkursowa debiutantka pani Aleksandra Wawrzak z Kotów (okolice Tarnowskich Gór) przed panem Kamilem Kotem z Krakowa i panem Piotrem Kryszkiewiczem (Milicz).
Następni byli w kolejności Jarosław Kowalski, Aleksander Tomczak oraz Kinga Jastak i Magdalena Janas.
Siedmiorgu Wspaniałym Laureatom-Lemoznawcom ślę wyrazy szczerego podziwu i głębokiego respektu :-)

Stanisław Remuszko
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 16, 2019, 09:07:44 pm
Ciekawy zestaw pytań (finalnych?). Niektóre b. proste, inne b. trudne, ogólnie piorująca mieszanka.

Ale te dwa:
6. Jakiego koloru jest okładka konkursowego „Fiaska”?   
A. niebieska      B. ruda         C. zielona      D. czarna
8. Ile stron liczy „Fiasko”?
A. 130      B. 230      C. 330      D. 430
...o ile nie miały być podchwytliwe, wymagały doprecyzowania (drugie także korekty), bo "Fiasko" w samej Polsce miało trzy, różniące się okładkami i ilością stron, wydania (z których w dodatku żadne, jeśli wierzyć Lemopedii, nie składa się z podanej ilości stron).
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 16, 2019, 09:41:19 pm
Wg regulaminu:
5. Podstawą konkursowych odpowiedzi jest treść książki „Fiasko” wydanej w 2010 roku w kolekcji "Gazety Wyborczej".
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 16, 2019, 10:08:32 pm
A to przepraszam - jeśli chodzi o 6. Zastrzeżenie co do 8. pozostaje w mocy (o ile Lemopedia mówi prawdę*):
https://lem.pl/lemopedia/Fiasco_Polish_Agora_SA_2010

* Jeśli nie, to w niej przydałoby się dokonać korekty adekwatnej liczby.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 17, 2019, 12:18:27 pm
@ Zainteresowani kuchnią Lemoniady

Odpowiedzi  na konkursowe pytania nie są brane z sufitu, lecz z regulaminowej książki trzymanej w ręku przez trzech niezależnych regulaminowych sędziów (jury).

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 17, 2019, 01:34:58 pm
Jeśli tak, skłonny jestem założyć* błąd w Lemopedii, zwł. że próbujący sprzedać egzemplarz w/w wydania "Fiaska" na Allegro podał, iż liczy ono 326 stron (co jest dostatecznie blisko 330, by móc uznać, że allegrowicz nie doliczył czegoś, co doliczyli Jurorzy):
https://archiwum.allegro.pl/oferta/stanialaw-lem-fiasko-biblioteka-gazety-wyborczej-i2085543205.html

* "F." posiadam w pierwszym wydaniu.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: olkapolka w Wrzesień 17, 2019, 01:54:58 pm
Gratulacje dla zwycięzców:)

Ale ja co do stron - otóż w Lemopedii mamy ich 382:
https://lem.pl/lemopedia/Fiasco_Polish_Agora_SA_2010 (https://lem.pl/lemopedia/Fiasco_Polish_Agora_SA_2010)

To chyba już przesada...:))

Pod wieczór sprawdzę ile tych stron...

Aha...teraz dopiero widzę, że o Lemopedii już było - ale i tak sprawdzę - w egzemplarzu wyborczym.
Zwłaszcza, że to chyba ja tę kolekcję do Lemopedii wlemiłam.

Pss...nawiasem rzeczone Fiasko ma niezłą cenę...od 150 - 216zł:
https://allegro.pl/listing?string=agora%20lem%20fiasko&sourceid=Mozilla-search&bmatch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-uni-1-4-0903 (https://allegro.pl/listing?string=agora%20lem%20fiasko&sourceid=Mozilla-search&bmatch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-uni-1-4-0903)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: olkapolka w Wrzesień 17, 2019, 07:34:56 pm
330 8)
Ale samo Fiasko ma mniej - wersja dla czepialskich;)
Niemniej w Lemopedii - poprawiam:)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 17, 2019, 07:47:37 pm
nawiasem rzeczone Fiasko ma niezłą cenę...od 150 - 216zł:

Znaczy: Mistrz ma wzięcie. Po raz kolejny upada mit o niepopularności :). No i chyba znak to dla PT. Wydawców, że czas najwyższy we wznowienia zainwestować ::).

poprawiam:)

Czyli czasem i z czepialstwa co dobrego wynika ;).

Czepialski ;)

Ale właściwie to chciałem przyłączyć się do gratulacji dla Zwycięzców... 8)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 17, 2019, 09:27:10 pm
Ile stron liczy "Fiasko"?

https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg77420#msg77420

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: olkapolka w Wrzesień 17, 2019, 10:51:34 pm
330 też jest źle...
1) Wszystkich stron w książce jest 332.
2) Numerowanie zaczyna się od strony piątej (Las Birnam) – licząc do początku – pierwszą liczoną stroną jest ta z napisem: Stanisław Lem, Dzieła, Tom XXV
Stąd pierwsza pusta i ostatnia - nie są numerowane/liczone więc stron wszystkich jest 332.
A tych numerowanych 328.
Samo Fiasko kończy się na stronie 312.
Reszta to zdjęcie, posłowie pana Jarzębskiego oraz nota wydawnicza.
Ile stron liczy "Fiasko"?:)
312?
Czy odliczymy też informacje wydawcy i stronę tytułową? Wtedy sam tekst ma 308 stron.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 17, 2019, 11:04:11 pm
O tym, ile stron liczy "Fiasko" w lemoniadowym pytaniu, prawidłową odpowiedź proponuje autor pytań, a suwerennie zatwierdza/obala jury. Uprzejmie informuję, że jury zatwierdziło 330.

R.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: olkapolka w Wrzesień 17, 2019, 11:08:27 pm
Czyli źle. Bo jeśli policzyło pierwszą pustą stronę, to nie wiem dlaczego odmówiło racji bytu - ostatniej.
Ale znam ten trop: suwerennie - i nie drążę:)
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Q w Wrzesień 18, 2019, 12:08:00 am
Ile stron liczy "Fiasko"?

https://forum.lem.pl/index.php?topic=1682.msg77420#msg77420

R.

Po co podbijać? (Trop: suwerennie? ;) )

tych numerowanych 328.

Co tłumaczy Twoją lemopediową pomyłkę (zapewne pisałaś szybko i cyferki Ci się przestawiły).

Swoją drogą: wie kto ze Zbiegowiska jaki jest standardowo przyjęty na podobne okoliczności sposób liczenia stron książek? Co się wlicza, a co nie (i dlaczego)?

ile stron liczy "Fiasko" w lemoniadowym pytaniu

Tedy "Fiasko" lemoniadowe jest bytem różnym od fizycznie istniejącego wydania z roku 2010? ::)
Do Lema z Sierodką, smokami prawdopodobieństwa i rodziną Tichego z "...dwudziestej ósmej" nawet to pasuje.
Mam tylko nadzieję, że - wobec powyższych niejasności - punkty za feralne pytanie nie przesądziły o kolejności miejsc.
Tytuł: Odp: Lemoniada '2019
Wiadomość wysłana przez: Stanisław Remuszko w Wrzesień 18, 2019, 04:24:07 am
@ Ol
Jak myślisz, czemu cztery odpowiedzi do wyboru na to finałowe pytanie różniły się o 100? :

Cytuj
A. 130      B. 230      C. 330      D. 430

Bo może w tym nie ma żadnej logiki ani odniesienia do rzeczywistości? Tylko taka wzięła mnię fantazja albo akurat napity byłem?

R.