Polski > DyLEMaty
Matematyka krolowa nauk ;)
Q:
Facet przypomniał skąd szalonemu krawcowi, i nam, nogi wyrastają. Inna sprawa, że platoników to nie przekona, bąkną coś o niedoskonałości metod dochodzenia do odwiecznej prawdy (na tyle chyba Marks z prawdą-procesem świat zmienił), i szlus... ;)
Lieber Augustin:
Niedzielna zagadka: ile pieniędzy tak naprawdę stracił sklep?
olkapolka:
130? :-\
Z drugiej strony towar wydany ze sklepu - liczony po cenie hurtowej...? :D
Pss...po ramenie wydaje mi się jednak, że sklep stracił mniej niż 100:))
30 + towar, a towar dla sklepu to nie 70 tylko cena zakupu.
Retsam:
Ja to rozdzielam. 'Manko' w kasie już zawsze będzie wynosiło USD 100, ktokolwiek go dokonał. Transakcja jest nowa i 'legalna', więc sklep nie może na niej jeszcze dodatkowo stracić. Trik polega na 'sklejeniu' wydarzeń w tej kolejności i przez tę samą osobę i tym samym banknotem.
Dla zabawy wejdź do sklepu z własnym banknotem USD 100 i dokonaj transakcji. Potem zabierz z kasy USD 100. Ile stracił sklep? ;-)
Lieber Augustin:
--- Cytat: Retsam w Października 01, 2023, 06:47:37 pm ---Dla zabawy wejdź do sklepu z własnym banknotem USD 100 i dokonaj transakcji. Potem zabierz z kasy USD 100. Ile stracił sklep? ;-)
--- Koniec cytatu ---
No ile? ;)
--- Cytat: olkapolka w Października 01, 2023, 02:53:22 pm ---Pss...po ramenie wydaje mi się jednak, że sklep stracił mniej niż 100:))
30 + towar, a towar dla sklepu to nie 70 tylko cena zakupu.
--- Koniec cytatu ---
Mnie też tak się wydaje. 100 minus prowizja/marża sklepu ze sprzedaży towaru za 70 :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej