Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Hyde Park / Odp: Kwiz
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Lipca 07, 2025, 11:23:51 pm »
Wydaje mi się, że to ja - miotając się kwadratowo -przesunęłam te zęby w trójkąty, ale bardzo miło być pomyloną - z LA :D
Który zresztą super zwizualizował wszystkie możliwości.

Niemniej mnie najbardziej dziwi prostota wzoru 6a2... na określenie tego kształtu.

Ale...LA nie masz jakiejś "dziwnej" krzyżówki?
Dawno nie było a idą deszczowe dni  :-\

Psss... jak teraz patrzę na te wzory z mojego pierwszego rozwiązania - czyli na pole dwunastokąta - 12 pól trójkątów równobocznych... gdybym nie zlekceważyła a bo wynosiło 1 i zrobiła działanie najpierw na wzorach to wyszłoby od razu to 6a2.
Widać więc po działaniach na wzorach, że to 6 kwadratów.
Co dalej nie przestaje mnie dziwić:)
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Lipca 07, 2025, 10:42:26 pm »
E no, co ja, LA rozwalił stawkę, bo podał rozwiązanie bez liczenia (przesunięcie trójkątów w "zęby" :) . Ja tego właśnie szukałem (stąd te romby) lecz na to nie wpadłem :) .
3
Hyde Park / Odp: Ogóry
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Lipca 07, 2025, 10:28:08 pm »
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Lipca 07, 2025, 08:50:22 pm »

Psss...2 po prawdzie jestem ślepa na 12 rombów :'(

Dzięki!:)
Alele...maziek nie chadza na skróty i jeńców nie bierze;)
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Lipca 07, 2025, 08:26:35 pm »
Czyli wzór na pole tej gwiazdy to po prostu 6a2  :o ;D
Edyta: przy założeniu, że wycinamy z dwunastokąta 12 trójkątów równobocznych o boku równym bokowi dwunastokąta.

Sprawdziłam dla a=2 - moim sposobem: od pola dwunastokąta - 12 pól trójkątów równobocznych = 24 czyli pasi. Hmm

6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Lipca 07, 2025, 08:19:56 pm »
...chylę co cza i zapytuję czy możliwe jest tak bardzo proste rozwiązanie jak suma pól 6 kwadratów o boku 1 czyli...just 6?:)

Kwadraty powstałyby przez złożenie (piję do rysunku LA) sześciu trójkątów z sześciokąta wewnętrznego z (każdy) dwoma zakreskowanymi trójkątami [edit Ol - źle napisałam to nie trójkąty zakreskowane a pole zakreskowane] ("zębami").
Hę?
Ależ tak, Pani ;)
Faktycznie każdy z sześciu "dwuzębnych elementów" jest kwadratem, z którego wycięto trójkąt. Wystarczy więc uzupełnić tę lukę, tzn. niejako przesunąć (w szkole nazywano to przesunięciem równoległym) odpowiedni trójkąt z sześciokąta wewnętrznego, a mamy sześć pełnych kwadratów jak ta lala :)

Ratunku! Help! Hilfe!

Coś mi się kmini - trójkąt biały o czarnych krawędziach jest równoboczny a=1
Sześciokąt dzieli się na 6 zielonych równobocznych trójkątów o niebieskich krawędziach a=1 (jest taki sam jak biały?)
Zakreślone na czerwono pole tworzy z białym trójkątem kwadrat o boku a=1
Czyli zielony trójkąt z czerwonymi polami daje też kwadrat o boku a=1?
Wtedy 6 pól kwadratów o boku a=1 daje pole szukanej gwiazdy?
Gdzie jest błąd?
Wg mnie, nima :)

7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez olkapolka dnia Lipca 07, 2025, 07:12:28 pm »
Widzę, że moje łopatologiczne rozwiązanie dzielą jakieś otchłanie od maźkowego;)
Taa..."epicko" to wyjątkowo dobre określenie...chylę co cza i zapytuję czy możliwe jest tak bardzo proste rozwiązanie jak suma pól 6 kwadratów o boku 1 czyli...just 6?:)

Kwadraty powstałyby przez złożenie (piję do rysunku LA) sześciu trójkątów z sześciokąta wewnętrznego z (każdy) dwoma zakreskowanymi trójkątami [edit Ol - źle napisałam to nie trójkąty zakreskowane a pole zakreskowane] ("zębami").
Hę?

Psss..czy to są romby? Ale 6? Chyba kwadraty;)

Psss...wycofuję kwadraty! coś mi się za ładnie poskladało:)

Ratunku! Help! Hilfe!

Coś mi się kmini - trójkąt biały o czarnych krawędziach jest równoboczny a=1
Sześciokąt dzieli się na 6 zielonych równobocznych trójkątów o niebieskich krawędziach a=1 (jest taki sam jak biały?)
Zakreślone na czerwono pole tworzy z białym trójkątem kwadrat o boku a=1
Czyli zielony trójkąt z czerwonymi polami daje też kwadrat o boku a=1?
Wtedy 6 pól kwadratów o boku a=1 daje pole szukanej gwiazdy?
Gdzie jest błąd?
8
Hyde Park / Odp: Polityczna Rzeźba
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Lipca 07, 2025, 06:09:47 pm »
9
DyLEMaty / Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Lipca 07, 2025, 06:09:13 pm »
Tak, mógłby facet SF pisać, ale tylko kiepską ;).

Swoją drogą zastanawiam się jaki jest związek między tą jego wypowiedzią, a przymiarkami do (de)regulacji branży AI, w których uczestniczy, a także tym, że inwestuje w rozmaite startupy.
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Lipca 07, 2025, 05:59:01 pm »
Epicko :)
Strony: [1] 2 3 ... 10