Polski > Lemosfera
od czego zacząć?
(1/1)
skrzat:
Prawdopodobnie był już kiedyś taki wątek na forum, ale nie mogę się do niego dokopać.
Przygotowujemy coś w rodzaju przewodnika po twórczości Lema dla laików. Chcielibyśmy między innymi wskazać, od jakiej książki najlepiej zacząć przygodę z jego twórczością. Oczywiście z uwzględnieniem profilu czytelniczego odbiorcy.
Zalążek tego artykułu został opublikowany tutaj: https://allegoria.pl/stanislaw-lem-od-jakiej-ksiazki-zaczac/
Zastanawiam się, czy nie byłoby najlepiej zrobić coś w rodzaju ankiety wstępnej, po której ankietowany otrzymywałby określoną rekomendację? Odpowiada na kilka pytań i na koniec wyświetla się książka, po którą powinien sięgnąć.
Anyway, jakie są Wasze typy? Przychodzi do Was osoba znajoma i mówi: "Słuchaj, a ten Lem, podobno niezły, co być mi na początek polecił?".
Q:
--- Cytat: skrzat w Listopada 23, 2024, 04:13:41 pm ---Anyway, jakie są Wasze typy? Przychodzi do Was osoba znajoma i mówi: "Słuchaj, a ten Lem, podobno niezły, co być mi na początek polecił?".
--- Koniec cytatu ---
Ja ostatnio najchętniej chyba polecam "Głos Pana", choć wybór to, wydawałoby się, nieintuicyjny (trudna, poniekąd afabularna, książka). Jako dowód, że można pisać SF tak głęboko, i tak realistycznie.
olkapolka:
Nie ma chyba uniwersalnej książki do poleceń.
Pomysł z ankietą jest chyba najlepszy - zrobiłabym coś na zasadzie tego kieszonkowego komputera SF i dreszczowców - tylko Kieszonkowy Komputer dla Czytelników Lema (albo coś w tym kształcie).
Po kilku pytaniach (może nawet nie całkiem serio - zwłaszcza gdyby miały doprowadzić do tytułów humorystycznych) - propozycja może nawet nie jednej, ale 2-3 książek do wyboru.
Może ktoś na przykład wcale nie zaczynać od beletrystyki, eseistyki, a od poznania Lema prywatnie - czyli listy itp.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej