Polski > Lemosfera
Moja chwała z przyjaciół się bierze.Listy 1972-1984 Stanisław Lem, Ursula LeGuin
Q:
--- Cytat: lemolog w Października 12, 2024, 02:56:49 pm ---Opublikowano 177 listów do Michaela Kandla (Sława i Fortuna, WL, 2013, 736 s.).
--- Koniec cytatu ---
Nie liczyłem, mea culpa.
--- Cytat: lemolog w Października 12, 2024, 02:56:49 pm ---Jeszcze więcej listów było do Franca Rottensteinera (redaktor, wydawca, tłumacz (w tym Lema z niemieckiego na angielski), agent literacki Lema na świecie (bez Niemiec, ZSRR, potem Rosji)
i Wolfganga Thadewalda (redaktor, wydawca, agent literacki Lema w Niemcach).
--- Koniec cytatu ---
Dzięki :).
--- Cytat: lemolog w Października 12, 2024, 02:56:49 pm ---Fragmenty listów do Rottensteinera i Thadewalda są w książkach W. Orlińskiego (Lem. Życie nie z tej ziemi, 2017, 2021) i A. Gajewskiej (Stanisław Lem. Wypędzony z Wysokiego Zamku. Biografia, 2021, 2024).
--- Koniec cytatu ---
Wiem, jak pewnie my wszyscy tu aktywniejsi ;), ale dobrze, że zamieściłeś to info. Przyda się Lurkerom.
--- Cytat: lemolog w Października 12, 2024, 02:56:49 pm ---dzięki za odnośnik na artykuł Marata Grinberga.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma za co. Swoją drogą tak sobie nieśmiało myślę, czy nie dałoby się czegoś zrobić w sprawie polskiego przekładu?
olkapolka:
A jednak:)
„Czarnoksiężnik z Archipelagu był dla mnie cudownym przeżyciem. Jest to tak krystalicznie czysta, przejrzysta opowieść, że poczułem coś na kształt zazdrości. Są na tym świecie dobrzy pisarze, są też zacni ludzie, ale osoba, która, taka jak Pani, jest jednym i drugim – to wyjątkowa rzadkość”.
Stanisław Lem
„Proszę nie porzucać SF… Pozostało nas jeszcze troje, może czworo. Nie może Pan tak zwyczajnie odpalić silników i zostawić nas na pastwę losu. Twórz, proszę, kolejne opowieści i nie przejmuj się ciemniakami. Wiesz przecież, że ich wszystkich przeżyjesz”.
Ursula K. Le Guin
oraz
Le Guin i Lema dzieliły żelazna kurtyna i tysiące kilometrów, mimo to stali się sobie bliscy. Połączyły ich dyskusje o przyszłości science fiction i świata, lęk przed życiem pod okiem Wielkiego Brata oraz awersja do bezmyślności i hipokryzji. Darzyli się wzajemnym podziwem, choć w korespondencyjnej przyjaźni zdarzały się ostre spory i stanowcze deklaracje. Czytając ich listy, jak to ujęła Le Guin, czujemy się, jakbyśmy wyszli z dusznego pokoju wprost w objęcia chłodnego, wietrznego dnia i powiedzieli sobie: ,,Trochę człowiekiem targa, ale wreszcie można oddychać!”. Targa choćby dlatego, że wiele stawianych przez nich diagnoz nic nie straciło ze swej aktualności.
„Tę korespondencję można jednocześnie postrzegać jako dziennik osobisty oraz powieść współczesną, nie tracąc z oczu obecnych w niej poetyckich metafor i porównań. Listy pisarzy o okresie zimnej wojny, intrygach knutych w kręgach twórców, losach tłumaczy oraz potrzebie dialogu mimo dzielących ich odległości i różnic to powieść polityczna, przeplatana precyzowaniem własnego literackiego credo oraz relacjami z codziennych zmagań z materią życia. Blok listów Lema i Le Guin uzupełnia ich eseistyczne tomy, a także wizje światów alternatywnych oraz stanowi jedyną w swoim rodzaju powieść napisaną wspólnie przez dwoje najważniejszych pisarzy science fiction”.
Agnieszka Gajewska
https://www.wydawnictwoliterackie.pl/produkt/5480/i-mow-ze-moja-chwala-z-przyjaciol-sie-bierze-listy-1972-1984
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5164186/i-mow-ze-moja-chwala-z-przyjaciol-sie-bierze-listy-1972-1984
Q:
--- Cytat: olkapolka w Października 23, 2024, 10:25:23 pm ---A jednak:)
--- Koniec cytatu ---
Pięknie uczcili 95 urodziny ULG :):
https://www.fahrenheit.net.pl/aktualnosci/95-rocznica-urodzin-ursuli-k-le-guin/
--- Cytat: LEM ---Są na tym świecie dobrzy pisarze, są też zacni ludzie, ale osoba, która, taka jak Pani, jest jednym i drugim – to wyjątkowa rzadkość
--- Koniec cytatu ---
Swoją drogą jak to i do Mistrza pasuje.
--- Cytat: Le Guin ---Proszę nie porzucać SF… Pozostało nas jeszcze troje, może czworo.
--- Koniec cytatu ---
I już mnie zaciekawiło kiedy Ona to pisała (sądząc z dat okładkowych nie mogła po "Fiasku", więc w którym roku?). Przy czym podoba mi się ta wolna od fałszywej skromności, ale i od pychy, (samo)świadomość przynależności do czołówki twórców gatunku. Swoją drogą kto był tym trzecio-czwartym? Clarke? Wolfe???
olkapolka:
--- Cytat: Q w Października 23, 2024, 11:24:05 pm ---I już mnie zaciekawiło kiedy Ona to pisała (sądząc z dat okładkowych nie mogła po "Fiasku", więc w którym roku?). Przy czym podoba mi się ta wolna od fałszywej skromności, ale i od pychy, (samo)świadomość przynależności do czołówki twórców gatunku. Swoją drogą kto był tym trzecio-czwartym? Clarke? Wolfe???
--- Koniec cytatu ---
Pomyślałam: Clarke...Dick...zobaczymy...może jest jakieś szczególarstwo w tym liście:)
Q:
Dick... Tak sobie pomyślałem, że ten odcień goryczy mógł być reakcją na jego niedawną śmierć...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej