A więc nareszcie rozpoczyna się narodowa debata nad kształtem/organizacją naszej (umęczonej; kwitnącej; niepotrzebne skreślić) Ojczyzny. Sądząc po opiniach P.T. Rodaków, inicjator referendum jest wybitnie łaciaty, skoro jedni wieszają na nim zdechłe azory, drudzy zaś wynoszą go pod niebiosa, ale tego tematu nie rozwijam, bo innego prezydenta nie mamy i zapewne do roku 2020 mieć nie będziemy.
Kropka.Podobnie z zapowiedzianym referendum. Na mój nos, jest raczej pewne, że się odbędzie, a jeśli tak, to zostaną w nim zadane pytania poniższe, nie inne. Sam proponowałem inne (lepiej sformułowane, celniejsze i ważniejsze, ma się rozumieć), no ale pan prezydent wybrał swoje dziesięć.
Druga kropka.Zainteresowanych szczegółami odsyłam na prezydencką stronę, gdzie właśnie opublikowano złożony wczoraj w Senacie bardzo ciekawy projekt referendalnego postanowienia:
http://www.prezydent.pl/gfx/prezydent/userfiles3/files/2018_referendum/projekt_postanowienia.pdfSam wezmę udział w tym wielkim społecznym sondażu, i z wiarą wieszczę fiasko jego już proponowanego bojkotu. Oto jak odpowiem:
1. Czy jest pani/pan za uchwaleniem nowej konstytucji, czy za uchwaleniem zmian w obowiązującej konstytucji z 2 kwietnia 1997 r., czy też za pozostawieniem konstytucji bez zmian?
Jestem za całkiem nową.2. Czy jest pani/pan za unormowaniem w konstytucji obowiązku przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego na wniosek co najmniej miliona obywateli oraz za tym, by wynik takiego referendum był wiążący, gdy weźmie w nim udział co najmniej 30 proc. uprawnionych do głosowania?
Trzy razy tak. To jest mój oryginalny prywatny własny pomysł (nikt przede mną go nie ogłosił), publikowany i pielęgnowany od kilkunastu lat, a twarda faktograficzno-polityczna opowieść o losach tego pomysłu (z Kaczorem Starszym, cenzurą, sądem i odszkodowaniem w tle) brzmi wprost sensacyjnie; może kiedyś ją przedstawię na Forum.3. Czy jest pani/pan za systemem prezydenckim, tzn. wzmocnieniem konstytucyjnej pozycji i kompetencji wybieranego przez naród prezydenta; czy za systemem gabinetowym, tj. wzmocnieniem konstytucyjnej pozycji i kompetencji Rady Ministrów i jej Prezesa oraz wyborem prezydenta przez Zgromadzenie Narodowe; trzeci wariant: czy jest pani/pan za utrzymaniem obecnego modelu władzy wykonawczej?
Nie mam pojęcia. Zamierzam nie odpowiadać na to pytanie4. Czy jest Pan/Pani za konstytucyjnym unormowaniem wyborów posłów na Sejm RP w jednomandatowych okręgach wyborczych, wielomandatowych okręgach wyborczych, czy przy połączeniu obu tych metod?
Żebym miał tyle tysięcy złotych, ile wydrukowanych słów za JOW-ami napisałem w swoim życiu, byłbym multimilionerem.5. Czy jest Pan/Pani za podkreśleniem w Konstytucji RP znaczenia chrześcijańskich źródeł państwowości polskiej oraz kultury i tożsamości Narodu Polskiego?
Jestem przeciw.6. Czy jest Pan/Pani za konstytucyjnym unormowaniem członkostwa Polski w Unii Europejskiej i NATO z poszanowaniem zasad suwerenności państwa oraz nadrzędności Konstytucji RP jako nadrzędnego aktu prawnego?
Jestem za - ale pod przymusem, bo nie mogę wybrać. To jest źle skonstruowane pytanie, bo to są socjometrycznie TRZY ODRĘBNE pytania. Trzy w jednym...Ale chętnie poznałbym dzisiejszą odpowiedź Rodaków w reprezentatywnej wiarygodnej ankiecie (sondażownie boją się spytać), czy chcemy, aby Polska należała do Unii (skoro od akcesji minęło 14 lat), oraz do NATO (skoro od akcesji minęło lat 19). Notabene, mam wrażenie, że już po NATO (początek końca).7. Czy jest Pani/Pan za zagwarantowaniem w Konstytucji ochrony polskiego rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego Polski?
Jestem przeciw wpisywaniu tego do Konstytucji.8. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym zagwarantowaniem ochrony rodziny, macierzyństwa i ojcostwa, nienaruszalności praw nabytych rodziny (takich jak świadczenia z programu 500+) oraz uprawnień do szczególnej opieki zdrowotnej kobiet ciężarnych, dzieci, osób niepełnosprawnych i w podeszłym wieku?
Skoro nie mogę wybrać z tak obszernej listy, to
jestem przeciw. Ale byłbym za konstytucyjnym zagwarantowaniem szczególnej opieki dla osób
niepełnosprawnych i zniedołężniałych.9. Czy jest Pani/Pan za konstytucyjnym zagwarantowaniem szczególnej ochrony: pracy jako fundamentu gospodarki rynkowej oraz prawa do emerytury, nabywanego w ustawowo określonym wieku (60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn)?
Nie, nie i jeszcze raz nie. Jestem przeciw.10. Czy jest Pani/Pan za uregulowaniem w Konstytucji RP podziału jednostek samorządu terytorialnego na gminy, powiaty i województwa?
Tak.Serdecznie zapraszam do dyskusji :-) Ze swej strony – c.d.n....
R.
pjes: w ciągu ostatnich 24 godzin na moje podwórko zajrzało 161 internautów. Stan na 21.07.18, 13:50 - 46 636