Polski > Lemosfera

Solaris, najstarsza ekranizacja

(1/8) > >>

fekete:
Pozdrawiam wszystkich.
Ostatnio czytam na różnych stronach o nowym filmie "Solaris"z Clooneyem, jako o drugiej ekranizacji powieści "Solaris". Pierwszą rzekomo zrealizował Andriej Tarkowski w 1972 roku. Tak podają różne serwisy internetowe, nawet wikipedia. Ja jednak oglądałem w latach '60 jeszcze starszą wersję (jeszcze w podstawówce), dopiero później w czasopiśmie "Kraj Rad" (coś takiego kiedyś wychodziło) przeczytałem, że jest kręcona nowa wersja przez Tarkowskiego. W związku z tym proszę forumowiczów o pomoc: czyjej produkcji była pierwsza wersja i z którego roku? Sądziłem, że ta najstarsza wersja też była produkcji radzieckiej, ale w całym internecie (również na ruskich stronach nie ma o niej żadnej wzmianki). Pozdrawiam.

A-cis:
Jestem zaskoczony tą infomacją. Nie chcę poddawać w wątpliwość Twoich słów, ale czy jesteś pewien, że ten film, który oglądałeś w latach 60-tych, to była ekranizacja "Solaris"?
Chodziłem w tym czasie regularnie do kina (telewizory były jeszcze rzadkością :)) a będąc wówczas już po lekturze książki, mało prawdopodobne abym taką pozycję przegapił.

Terminus:
Witaj.
W 1968 roku Rosjanie nakręcili ,,Solaris''. Wyprodukowała to
telewizja Radziecka a reżyserem był niejaki B. Nirenburg, wystąpili niejacy W. Lanoboj (Kelvin), A.Pilius (Harey) i in. Ponoć było to czarno białe i trwało 2x60 minut.

Gdzieś kiedyś czytałem, że to chyba nigdy nie weszło do kin...

Ja dopiero w 1979 się urodziłem, więc wiele wiedzy na ten temat nie mam ::) Ale niewątpliwie gdyby ktokolwiek dorwał ten film, byłby to rarytas nad rarytasy dla Nas tutaj.

Trzeba się rozejrzeć.

Pozdrowienia.

fekete:
Bardzo dziekuję za  obie odpowiedzi.
Tak, były to rzeczywiście dwa odcinki oczywiście czarno białe, nie było wtedy w Polsce kolorowej telewizji. Dokładnie to musiałem oglądać ten film nie w latach '60, a w pażdzierniku 1970, ponieważ był to jeden z pierwszych filmów emitowanych przez program drugi telewizji ogólnopolskiej (program drugi został uruchomiony 2 października 1970 roku).  
Racja Terminus,
--- Cytuj --- niewątpliwie gdyby ktokolwiek dorwał ten film, byłby to rarytas nad rarytasy
--- Koniec cytatu ---

Pozdrawiam.
P.S.
A propos, gdzie znalazłeś informacje o tym filmie?

dzi:
fejete: a fajna ta ekranizacja byla?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej