Polski > DyLEMaty

eugenika

<< < (9/10) > >>

Terminus:
Właśnie.
A więc, odnosząc się do Nexus6, ktory porównał modyfikowanych genetycznie ludzi ze sportowcami na dopingu: ludzie modyfikowani genetycznie to... tu mogę nieco zdziwić, ale trzeba jasno stwierdzić, że takowy organizm już nie mieści się w gatunku homo sapiens, ponieważ o tożsamości gatunkowej decyduje właśnie sekwencja genomowa.
Zatem eugenika nie będzie prowadziła do współżycia różniących się osobników jednego gatunku, a do współżycia wielu gatunków...
    ... to w sumie takie uwagi terminologiczne, które niewiele istotnie wnoszą, no ale...

Ogólnie rzecz biorąc ludzie są bardzo krótkowzroczni, co mnie bardzo niepokoi. Eugenika, jako taka, jest tą krótkowzrocznością, w moim mniemaniu, napiętnowana.

Pozdrawiam

dzi:
no tak, gatunkowo tez nie bedziemy juz homo sapiens wtedy, pytanie czy to zle, poki co nikt nie zaluje ze zamienilismy sie z homo erectus (czy ktoregotam) w homo sapiens
kurcze zapomnialem jak Lem nazywa ten nowy gatunek...  ???

nty_qrld:
Szczerze polecam jako podsumowanie tego tematu odświeżenie pamięci "Podróżą dwudziestą pierwszą" Dzienników Gwaiazdowych.

pzdr

dzi:
ja nie pamietam czy polecalem ale jesli nie to zdecydowanie polecam Golema i Summe na ten temat :)

Terminus:
dzi, spójrz prawdzie w oczy: ty na wszystko polecasz Golem i Summę :)  ;)  ;D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej