Polski > Hyde Park

Rosja, ZSRR, Ukraina...

<< < (233/243) > >>

Lieber Augustin:
I co Państwo o tym myślicie?

olkapolka:
Bardzo wysoki stopień ogólności - mają być szczegółowe zapisy w dodatku i to będzie naprawdę interesujące.
W tej odsłonie cała umowa - wg mnie - daje spore pole do nadużyć (moje ulubione: Fundusz będzie zbierał i reinwestował dochody wpłacane do Funduszu, po odliczeniu kosztów ponoszonych przez Fundusz...a ileż procent max te koszty mogą wynieść?).

Z zapytajników - na szybko:
- przeoczyłam? Na jaki okres jest zawierana ta umowa? I jaki jest tryb wypowiedzenia? Renegocjacji?
- kto w tej chwili zajmuje większość terytoriów z tymi poszukiwanymi dobrami: Ukraina czy Rosja? Polskie media podają różne procentowe układy, ale w większość ze wskazaniem na Rosję - jeśli tak: nie sądzę by Rosja cofnęła się o krok z tego co wyszarpała Ukrainie - raczej pachnie tymi wyborami, do których prą - czyli nasz człowiek w Kijowie...
- Ta Dwustronna Umowa ma charakter wiążący i będzie realizowana przez każdego Uczestnika zgodnie z jego wewnętrznymi procedurami. - czyliżeco?

Ciekawostka pozytywna (po ostatnich wystąpieniach  T., wypowiedziach szefa Pentagonu i głosowaniu w ONZ):

BIORĄC POD UWAGĘ, że Stany Zjednoczone Ameryki udzieliły znaczącego wsparcia finansowego i materialnego Ukrainie od momentu pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę w lutym 2022 roku

maziek:
No cóż, ja myślę, że jednak lepiej że jest, niż gdyby jej nie było. Kiedy ją podpiszą Merca będzie miała biznes w Ukrainie. A biznes jest biznes, trzeba go chronić. Nie jest to biznes, w sensie merkantylnym, dla Ukrainy, tylko dla USA, czy raczej Merki bardziej. Kasa pójdzie do Merki w związku z tym by zrobić ją grejt egejn, bo w końcu tylko to się liczy. Znaczy kasa.

olkapolka:
Rajt. Pytanie z jakim/którym rządem w Ukrainie chcą robić ten biznes.
Na razie nie wiadomo - wiadomo tylko, że Rosja na żaden układ pokojowy nie pójdzie - układ w którym będzie musiała z czegoś zrezygnować.

Stany Zjednoczone zobowiązały się do ochrony wzajemnych inwestycji oraz wsparcia Ukrainy w uzyskaniu międzynarodowych gwarancji bezpieczeństwa

To wg mnie nie są gwarancje bezpieczeństwa dla Ukrainy.
I na razie nie zanosi się na realizację tego planu - najpierw musi zostać zawarty pokój.
Czyli patrzy wyżej + później niezwykle ważne wybory.

Psss..dodam tylko, że Musk kibicował w Niemczech AfD, USA wysyłały do Rumunii notki w sprawie dzisiaj aresztowanego kandydata na prezydenta (właściwie anulowano wybory)...więc jeszcze - ewentualne ukraińskie wybory muszą zostać zaakceptowane.

Q:
Tak, że stali się zainteresowani materialnie, to zawsze lepiej, niż nic, ale wolałbym konkretne gwarancje bezpieczeństwa (konkretne, czyli przekładające się na obecność wojskową, a nie ogólniki, typu niesławnego memorandum budapesztańskiego, czy tych angielsko-francuskich z '39). Tymczasem nawet tych ogólnikowych brak

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej