Właśnie przeczytałem
Według Łotra pana Adama Wiśniewskiego-Snerga. Szczerze powiem, jestem pod wrażeniem. Dość dziwny utwór. Cóż to, nasz świat to filmowy plan zdjęciowy, większość rzeczy, przedmiotów materialnych są butaforią, a ludzie, za wyjątkiem nielicznych „aktorów pierwszego planu” – to statysci, masówka? Manekiny, lalki plastykowe, tylko pozorujące ludzi i ich działania?
Hm, sytuacja wygląda dość złowrogo. Podobna do prawdy...
Myślę, że prawie każdy człowiek przynajmniej raz w życiu miał takie doświadczenie - przenikliwe uczucie nieprawdziwości, nierealności naszego świata. Zwłaszcza w stanie silnego stresu. Wtedy otaczający świat wydaje się „rekwizytowym”, jakąś dekoracją teatralną. Dokładnie jak w powieści Snerga. Może w takim stanie jesteśmy zdolni dostrzeć inny poziom rzeczywistości?
Słowem, jak u nas pół żartem, pół serio się mówi, „w rzeczywistości wszystko jest nie tak jak naprawdę”.
Kojarzy się mnie ten utwór z
Kongresem futurologicznym. Też pod pozorami pięknego świata kryje się diabli wiedzą co.
Szczerze mowiąc, rozumiem nie wszystko. Po pierwsze, czy nie ma w utworze jakiegoś ukrytego kodu? Przykładowo miasto Kroywen – to oczywiście Nowy Jork, przeczytany na odwrót. A inne toponimy: Taweda, Pial Edin, Temal, wyspa Reff itd.? Może niosą w sobie jakąć informację?
Po drugie, tytuł powieści.
Według Łotra – to niewątpliwie znaczy Ewangelia według Łotra, czyli wg jednego ze zbójów, ukrzyżowanych obok Płowego Jacka, nowego Chrystusa. Myślę, to aluzja do Świętego Dyzmy, Dobrego Łotra.
Jeśli tak, istnieje w utworze pewna nieścisłość... anachronizm, czy jak... Skoro bohater książki Carlos Ontena, Dobry Łotr, został w końcu ukrzyżowany i umarł na drzewie, kto później napisał Ewangelia w pierwszej osobie?
Choć zapewne mylę się. Prawdopodobnie to jakiś niezrozumiały dla mnie pomysł autorski... Pan Adam Wiśniewski-Snerg to człowiek o nieprzeciętnej, wprost ogromnej inteligencji, sądząc z innego jego utworu, mianowicie
Jednolitej Teorii Czasoprzestrzeni. Może ktoś czytał?
Moim zdaniem, książka po prostu bomba...