Autor Wątek: Takie tam...  (Przeczytany 108893 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Takie tam...
« Odpowiedź #120 dnia: Listopada 05, 2023, 11:18:07 am »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #121 dnia: Lutego 14, 2024, 11:34:59 am »
Mamy w końcu łącznik między dwiema znanymi trylogiami - przodek J.R.R.T. był jak Ketling ;):
https://tolkniety.blogspot.com/2024/02/christian-tolkien-bra-udzia-w-obronie.html
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #122 dnia: Maja 07, 2024, 07:10:42 pm »
Pojawił się pierwszy laptop z przezroczystym ekranem:

Wygląda jak te z "The Expanse", i tak samo niepraktyczny...

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #123 dnia: Maja 28, 2024, 12:00:26 pm »
I też odkolegowe ;) - niezłe wprowadzenie do statystyki (dam tu, bo Przytomnych raczej nie zaskoczy):
https://janinadaily.com/czy-kiedy-wychodzisz-ze-swoim-psem-na-spacer-to-srednio-macie-po-trzy-nogi/

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #124 dnia: Czerwca 21, 2024, 01:52:23 pm »
Z dużym opóźnieniem napatoczyłem się na informację, że pierwowzorami crichtonowego Iana Malcolma jurajskiego ;) są ci trzej panowie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ivar_Ekeland
https://en.wikipedia.org/wiki/James_Gleick
https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz-Otto_Peitgen
Niektóre niezweryfikowane źródła dodają i czwartego:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Stewart_(mathematician)

Wiadomo coś by Saussure, Barth i Sciss byli również wzorowani za istniejących osobach?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2024, 02:00:26 pm wysłana przez Q »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #125 dnia: Października 14, 2024, 02:01:05 pm »
Dragan o tym, czy możemy prześcignąć światło:

Smok Eustachy

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #126 dnia: Stycznia 24, 2025, 12:03:46 am »

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #127 dnia: Stycznia 24, 2025, 07:05:14 pm »
kur... co to za obrazkomania?

Q,
weź to gdzieś wywal, to nie jest wątek dla przedszkolaków  ;D

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #128 dnia: Stycznia 24, 2025, 09:18:54 pm »
Wedle życzenia - przeniosłem.

Zdaje się, że S.E. eksperymentuje z zadawaniem (dość słabej) AI tematów malarskich, i stąd to... 8)
(Przy czym na upartego da się twierdzić, że to  i do tematu pierwotnego wątku - "AI - przerażająca (?) wizja" - pasowało, i nawet lemowskie było - dzieciak bawiący się swoim pierwszym genetoforem podobne rzeczy mógłby produkować ;).)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 24, 2025, 09:58:44 pm wysłana przez Q »

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #129 dnia: Stycznia 24, 2025, 10:19:50 pm »
Ale co w tych obrazkach jest przerażającego? Chyba tylko infantylizm. No, widywałem rzeczy nawet ciekawe, więc S.E. musi jeszcze popracować z promptami. Chyba że to jakiś prymitywny generator i lepiej nie wyjdzie.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #130 dnia: Stycznia 25, 2025, 10:56:27 am »
Ta estetyka najbardziej mi się kojarzy z obrazkami z radzieckich książek dla dzieci lub z broszurek "Strażnicy".
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Lustrzak

• Junior Member
« Odpowiedź #131 dnia: Stycznia 30, 2025, 05:30:32 pm »
Ciekawe te radziecięce skojarzenia.
AI generalnie z tego co widziałem jest kiepska i mało "kreatywna" w kompozycji. Nawet jak dobrze odda styl to kompozycja zawsze jakaś nie taka alboprzypadkowa albo zbyt prosta - centralna, symetryczna.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #132 dnia: Stycznia 31, 2025, 09:46:34 am »
Mnie się wszystko kojarzy. Borsuk machający spod liścia ma do tego trzecią rękę, całkiem jak de Funes w Fantomasie: https://shorturl.at/oyHHs .
A poza tym przeważnie ma po 6 palców w tylnych łapach ;) . Także "kreatywna" to ona jest, tylko nie tę mańkę ;) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #133 dnia: Stycznia 31, 2025, 10:09:24 pm »
Z innej beczki... Rożek o kanałach marsjańskich:

Lustrzak

• Junior Member
« Odpowiedź #134 dnia: Lutego 01, 2025, 09:56:41 pm »
Piękne podsumowanie - astronom patrząc przez teleskop na Marsa tak wytężał wzrok, że zobaczył własne nabrzmiałe żyłki w oku i zinterpretował je jako kanały irygacyjne obcej cywilizacji widoczne na powierzchni planety. Jak się bardzo chce - to można... ;D