Autor Wątek: Matematyka krolowa nauk ;)  (Przeczytany 351337 razy)

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
Odp: Matematyka krolowa nauk ;)
« Odpowiedź #1245 dnia: Listopada 12, 2024, 04:21:55 pm »
ale tutaj to albo nie działa, albo jestem za głupi, żeby odgadnąć, jak użyć.

Rozwijasz "Załączniki i opcje dodatkowe" pod okienkiem do postowania. I dodajesz plik, po prostu. Z tym, że jest widoczny tylko dla zalogowanych. Inna opcja to wrzucenie obrazka na Imgur, a potem zamieszczenie go tu z pomocą standardowego [img] (jak tu zwykle czynimy).
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1246 dnia: Listopada 12, 2024, 04:53:27 pm »
Tak, te opcje są dla mnie jasne.

Generalnie chciałbym mieć ciastko i zjeść ciastko, ale nie bez powodów. Nie korzystam z imgura (ani z żadnego innego serwisu umożliwiającego wrzucanie obrazków do sieci), a w działalności na forach staram się unikać sytuacji, w której mój wpis może po pewnym czasie stać się niezrozumiały (bo np. podlinkowany obrazek zniknie z miejsca, w którym był pierwotnie zamieszczony).

Sam lubię wracać do wątków archiwalnych, na wszystkich forach, w których uczestniczę. I niestety wszędzie straszą rozliczne wątki-widma - ze zdezaktualizowanymi filmikami, zdjęciami itd. Czasami powoduje to kompletną nieczytelność, bo nie sposób się zorientować, co było w danym miejscu zamieszczone.
Preferuję więc lokalną samowystarczalność - jeśli można coś załączyć, to wolę tak niż podlinkować (w ostateczności obszernie zacytować). Ale jeżeli załączam obrazek (-zki), to fajnie jest, gdy ilustracje mogą być automatycznie wyświetlone w treści wiadomości (w wybranym miejscu). Rozumiem, że tutaj tak się nie da.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #1247 dnia: Listopada 12, 2024, 05:33:09 pm »
To jednak wymagałoby, aby forum Lema (i inne, które miałyby tak działać) udostępniały swoje serwery do wgrywania na nie obrazków. Niektóre tak działają, ale to coraz rzadsze. Możesz oczywiście w tym celu postawić własny serwer i nań wgrywać to, co ma nie zniknąć ;) (wujek dobra rada podpowiada, hi, hi).

PS no ale podsuwaj co wykombinowałeś. Ja już chyba nie mam ćwierci mózgu nawet jak widzę co prawda (i nie zaczynam, tylko tak mi wychodzi).
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2024, 06:34:21 pm wysłana przez maziek »
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1248 dnia: Listopada 12, 2024, 10:20:22 pm »
To jednak wymagałoby, aby forum Lema (i inne, które miałyby tak działać) udostępniały swoje serwery do wgrywania na nie obrazków.
No a gdzie lądują załączniki? Nie na serwerze forum Lema?
Jedyna różnica polega na możliwości osadzenia załączonego wcześniej obrazka w treści postu - zamiast linku prowadzącego gdzieś w eter.

PS no ale podsuwaj co wykombinowałeś. Ja już chyba nie mam ćwierci mózgu nawet jak widzę co prawda (i nie zaczynam, tylko tak mi wychodzi).
Próbuję, ale na razie nie udaje mi się nawet wstawić pliku .jpg jako załącznika (choć plik rozmiarem mieści się w limicie). Dostaję komunikat, że nie można uzyskać dostępu do ścieżki pliku :(.

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1249 dnia: Listopada 12, 2024, 11:38:38 pm »
Z czego wynika, że bok x jest dzielony trójkątem zawsze w stosunku DE/EC= 2, a bok y w stosunku AF/FD=3/2.
To mnie naprowadziło na myśl, żeby wyznaczyć pole naszego poszukiwanego trójkąta w odniesieniu do proporcji, w jakich boki x i y są dzielone. Oczywiście wyznaczyć względnie, np. w relacji do pola całego prostokąta ABCD, albo do sumy trzech trójkątów prostokątnych.

Wyszły całkiem proste i dosyć eleganckie wzorki - chciałem pełne wyliczenia zamieścić w załączniku, ale to mi nie działa :(.

Spróbuję więc w kulawej formie bezpośrednio tutaj.

Oznaczmy:
K = |AF| / |AD|       (proporcja podziału boku x)
L = |EC| / |DC|       (proporcja podziału boku y)

T = pole naszego poszukiwanego trójkąta
P1, P2, P3 = pola trzech trójkątów prostokątnych
P = pole całego prostokąta ABCD

Wtedy po dość oczywistych przekształceniach dostajemy:
T / P = (1 - K ∙ L) / 2
(P1 + P2 + P3) / P = (1 + K ∙ L) / 2
(P1 + P2 + P3) / T = (1 + K ∙ L) / (1 - K ∙ L)

Wniosek m.in. taki, że pole trójkąta T zawsze będzie mniejsze niż połowa pola całego prostokąta P. Może oczywisty, ale patrząc na oryginalny rysunek wcale takie jasne to dla mnie nie było.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1250 dnia: Listopada 13, 2024, 09:27:05 am »
No a gdzie lądują załączniki? Nie na serwerze forum Lema?
Jedyna różnica polega na możliwości osadzenia załączonego wcześniej obrazka w treści postu - zamiast linku prowadzącego gdzieś w eter.
Wklejasz tylko link, za pomocą którego silnik forum wstawia obrazek gdzie trzeba, tak jak wstawia filmik z youtuba. Nawiasem mówiąc ja nie mogę wkleić obrazka za pomocą img/img w treści posta - po takim zabiegu jest pusto (kodu też nie widać). Kiedyś to działało a od jakiegoś czasu nie. Nie wiem, czy zmiana w silniku forum, czy aktualizacja Windows się z tym gryzie.

Co do matmy to bez kawy nie ruszę...
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1251 dnia: Listopada 13, 2024, 09:51:46 am »
Wklejasz tylko link, za pomocą którego silnik forum wstawia obrazek gdzie trzeba, tak jak wstawia filmik z youtuba.
Tak, to oczywiście rozumiem, tyle że mój obrazek nie wisi w sieci, tylko u mnie lokalnie na dysku - URL-a nie wkleję z oczywistych względów, a plik jakoś nie daje się załączyć do posta.

Przepisałem na razie powyżej podsumowanie moich zabaw - bezpośrednio do posta, więc bez matematycznego sformatowania.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1252 dnia: Listopada 13, 2024, 07:40:09 pm »
U mnie też występuje błąd "Nie można uzyskać dostępu do ścieżki wysyłania załączników", gdy usiłuję załączyć nieduży plik .jpg. Zarówno pod Windows, jak i pod Androidem. Najprawdopodobniej usterka znajduje się po stronie serwera forum.

@akond
Twoje wzorki są naprawdę piękne i eleganckie. Niezmiernie ciekawie byłoby rzucić okiem na wyprowadzenie. Więc może byś tak - w trybie wyjątku - wrzucił obrazki na imgur lub inny imgbb i poczęstował tutejsze grono linkiem?
Pliiiz :D

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1253 dnia: Listopada 13, 2024, 10:02:50 pm »
Spróbujmy:

https://imgur.com/zzcChcL

https://imgur.com/SaZNFZ0

Wklejasz tylko link, za pomocą którego silnik forum wstawia obrazek gdzie trzeba
Wkleiłem, ale nie zamieniło na obrazki. Może te linki do imgura są niewłaściwe? Jestem świeżo po założeniu tam konta i załadowaniu dwóch plików...
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2024, 10:11:28 pm wysłana przez akond »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1254 dnia: Listopada 13, 2024, 11:18:39 pm »
Dzięki za linki :)
Wszystko jak na dłoni. Respekt i szacun za wyprowadzone wzorki ogólnej teorii trójkąta wpisanego w prostokąt :)

Wkleiłem, ale nie zamieniło na obrazki. Może te linki do imgura są niewłaściwe? Jestem świeżo po założeniu tam konta i załadowaniu dwóch plików...
Właśnie tak, są niewłaściwe. Mały lifehack: gdy pobierasz linka z imgura, nie warto korzystać z przycisku "Copy link" w prawym górnym rogu obrazku. Uzyskany w taki sposób odnośnik co prawda działa, ale zamienić go na obrazek tu na stronie forum się nie da. Lepiej kliknąć w obrazek na imgurze prawą myszą :) i w menu rozwijanym wybrać "Kopijuj adres linku". Wówczas URL będzie w formacie "https://i.imgur.com/*****.jpeg". Wklejasz go tu, wydzielasz, klikasz w "Umieść obrazek", i voila :D
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2024, 11:32:12 pm wysłana przez Lieber Augustin »

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1255 dnia: Listopada 14, 2024, 12:05:37 am »
Właśnie tak, są niewłaściwe. Mały lifehack: gdy pobierasz linka z imgura, nie warto korzystać z przycisku "Copy link" w prawym górnym rogu obrazku. Uzyskany w taki sposób odnośnik co prawda działa, ale zamienić go na obrazek tu na stronie forum się nie da. Lepiej kliknąć w obrazek na imgurze prawą myszą :) i w menu rozwijanym wybrać "Kopijuj adres linku". Wówczas URL będzie w formacie "https://i.imgur.com/*****.jpeg". Wklejasz go tu, wydzielasz, klikasz w "Umieść obrazek", i voila :D
Czy tak? Pięknie dziękuję za instrukcje!

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1256 dnia: Listopada 14, 2024, 12:43:48 am »
O, tak o wiele lepiej :)

Dodam jeszcze, że gdy obrazek jest zbyt duży i nie mieści się na stronie, można go zmniejszyć. Ja tam w takich wypadkach w lewych kwadratowych nawiasach, tam gdzie "img", po chłopsku, odręcznie wklepuję literki i cyferki. O, tak:
img width=700
Liczba może się wachać; zazwyczaj znajduje się w przedziale 400..800.

Nie wiem, może to samo da się zrobić w jakiś bardziej cywilizowany sposób? ???

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #1257 dnia: Listopada 14, 2024, 08:25:37 am »
Faktycznie tak się do tego przyzwyczaiłem, że nawet nie pomyślałem, żeby napisać o tych linkach (to co LA, żeby brać bezpośredni adres obrazka). Kiedyś bez problemu działało wstawianie ze znacznikami img - można było po prostu skopiować i wkleić w post link oznaczony "BBCode (Forums)" ale od pewnego czasu to nie działa, przynajmniej u mnie. U kogoś dalej tak można? Z wypowiedzi Twojej LA mniemam, że Ty możesz - skoro widzisz kod i możesz dopisać width. Kiedy to działało to o ile nie zmyślam, kiedy edytowało się post, to w edycji nie widać było obrazka tylko właśnie link w znacznikach img. Teraz widzę zawsze obrazek, nie widać kodu, który go wstawia. Sam link pomiędzy znacznikami img jest OK.

PS i jeszcze apropos: @akond - bardzo ciekawe ujęcie, które w życiu nie przyszło by mi do głowy :) .
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2024, 09:14:22 am wysłana przez maziek »

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #1258 dnia: Listopada 14, 2024, 10:15:36 am »
Hm. O ile dobrze zrozumiałem: gdy próbujesz zaopatrzyć link obrazku w tagi img, /img w nawiasach kwadratowych (znaczniki BBCode), to link bezpośrednio w okienku odpowiedzi, czy tam edycji, zamienia się na obrazek? Zgadza się?

I to się dzieje na wszystkich urządzeniach? Na laptopie, telefonie, tablecie?
Diabli wiedzą. Na mój rozumek, problem tkwi w ustawieniach forum. Może warto rzucić okiem na Profil -> Modyfikuj profil -> Opcje wyglądu? :-\

akond

• Full Member
« Odpowiedź #1259 dnia: Listopada 14, 2024, 11:16:04 am »
Faktycznie tak się do tego przyzwyczaiłem, że nawet nie pomyślałem, żeby napisać o tych linkach (to co LA, żeby brać bezpośredni adres obrazka). Kiedyś bez problemu działało wstawianie ze znacznikami img - można było po prostu skopiować i wkleić w post link oznaczony "BBCode (Forums)" ale od pewnego czasu to nie działa, przynajmniej u mnie. U kogoś dalej tak można? Z wypowiedzi Twojej LA mniemam, że Ty możesz - skoro widzisz kod i możesz dopisać width. Kiedy to działało to o ile nie zmyślam, kiedy edytowało się post, to w edycji nie widać było obrazka tylko właśnie link w znacznikach img. Teraz widzę zawsze obrazek, nie widać kodu, który go wstawia. Sam link pomiędzy znacznikami img jest OK.
Te moje obrazki to właśnie linki uzyskane metodą LA i ujęte w img/img. To chyba działa tylko wtedy, gdy jest to bezpośredni link do pliku graficznego wiszącego w sieci.

PS i jeszcze apropos: @akond - bardzo ciekawe ujęcie, które w życiu nie przyszło by mi do głowy :) .
Dziękuję.

Z ciekawości i rozpędu sprawdziłem jeszcze, przy jakich proporcjach podziału boków pola wszystkich trzech trójkątów P1, P2, P3 będą identyczne.
(Tym razem wklejka z width=600, tak dla weryfikacji).

Wartości dziesiętne pierwiastków równania to mniej więcej 2,618 i 0,382. Z tego pierwszy odpada, bo K musi należeć do przedziału (0,1). Zostaje ten drugi.

Wizualnie - jest to mniej więcej taki podział:

« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2024, 11:21:32 am wysłana przez akond »