Polski > Lemosfera

Kim jest Stanisław Lem: Pisarzem czyli Filozofem?

<< < (2/10) > >>

Q:

--- Cytat: liv w Października 10, 2009, 04:47:08 pm ---A co inspirowało Lema? Bo to, że wszystkie wyżej wymienione, to oczywiste. Ale co jeszcze?
--- Koniec cytatu ---

Po mojemu to:
-przełom einsteinowski w kosmologii,
-Teoria Ewolucji,
-probabilistyka.

Niekoniecznie w tej kolejności.

maziek:
A nie myślicie, że jednak jest się tym, kim się jest? Tzn. jaki zawód się obrało? Jeśli ktoś znany jest z malowania obrazów o treści historycznej, to mimo, że dla ich namalowania przeprowadza dogłębne studia historyczne - to nie mówi się o nim historyk - tylko malarz? Taką ma formę wypowiedzi, nawet jeśli jest genialnym historykiem, a średnim malarzem - to jego prace nie bedą traktowane (w warstwie merytorycznej) jak prace naukowe, tylko jako obrazy.

olkapolka:
Jezeli wezmiemy doslowne znaczenie slowa filozofia czyli umilowanie madrosci a filozofa traktujemy jako osobe znajdujaca upodobanie w tejze to dla mnie bez watpienia Lem byl pisarzem i filozofem.Kolejnosc dowolna i jednako prawdziwa.
Natomiast jesli spojrzymy na to pytanie od strony czysto zawodowej to moim subiektywnym Lem byl bardzo dobrym pisarzem ale nie zawodowym filozofem.Tak jak nie byl zawodowym matematykiem,fizykiem itp...chociaz mial rozlegle wiadomosci w tych dziedzinach i "probowal sie" z nimi na rozne sposoby w swoich ksiazkach.

liv:
Każdy filozof jest pisarzem ( z wyjątkiem Sokratesa możne). Nie każdy pisarz jest filozofem ;).
 A Buonarroti był malarzem, czy rzeźbiarzem? ;D

maziek:
Ale. Nikt nie broni być i hydraulikiem i harfistą równocześnie. Ale nie jest się hydraulikiem grając o wodociągach na harfie ;) .

Kazdy filozof to pisarz? Haha. Przy Kołakowskim można umrzeć (przynajmniej ja).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej