Polski > Lemosfera
Poglądy polityczne Mistrza
.chmura:
Wszedłom na forum, żeby zadać pytanie, tylko mnie ta kwestia "czasu" i "przestrzeni" odwiodła na chwilę od tego mojego głównego celu. A moje pytanie jest takie: gdzie można znaeźć słowa Mistrza, uzasadniejące twierdzenie, które tu i ówdzie na forum się już przewijało, że Mistrz, zwłaszcza po 1956 r. (bo wcześniej to wiadomo) miał, że tak powiem, "lewicowe sympatie polityczne"?
Stanisław Remuszko:
Myślę, że w publicystyce. Ale o trzydziestoleciu 1956-86 nic nie wiem.
Od siebie mogę .chmurę zapewnić, że od początku III RP Mistrz sympatyzował ze środowiskiem "GW" i był przeciwny Kaczorom - jeśli .chmura uznaje to za przejaw lewicowości.
Dobranoc ;-)
R.
.chmura:
Bardzo dziękuję, :).
*
Myślę, że – rzeczywiście – „środowisko ‘GW’” było i jest „lewicowe” w sensie, który jednak uważam za mniej ważny, mianowicie w sensie poglądów na ludzką obyczajowość. Natomiast w ważniejszym, ekonomicznym, sensie po 1989 r. to środowisko – bardzo skutecznie – szerzyło specyficzny liberalizm typu „rynek i własność prywatna wszystko sprawiedliwie uregulują”. Krytycy takiej wizji świata to byli – ich zdaniem – „nieudacznicy” lub „sieroty po PRL”. Czas brutalnie zweryfikował te "Gazetowe" opinie , a ciąg dalszy dzieje się właśnie na naszych oczach.
*
Wiem tylko, że Mistrz czytywał lewicowe „Bez Dogmatu”, że dość życzliwie wypowiadał się o Kwaśniewskim, że krytykował Kaczyńskich. Czyżby to było wszystko?
Q:
--- Cytat: .chmura w Lutego 09, 2017, 02:22:23 pm ---Wiem tylko, że Mistrz czytywał lewicowe „Bez Dogmatu”, że dość życzliwie wypowiadał się o Kwaśniewskim, że krytykował Kaczyńskich. Czyżby to było wszystko?
--- Koniec cytatu ---
Pisywał jeszcze (i wywiadów udzielał) do lewicowego "Przeglądu"*:
https://www.tygodnikprzeglad.pl/author/s-lem/
I tąż gazetę komplementował:
https://www.tygodnikprzeglad.pl/wizyta-u-lema/
Do "GW" - o ile wiem - nie pisał (oczywiście: nie musi to nic znaczyć). Natomiast do "TP" - owszem.
* Rzecz jasna: sensowne byłoby - w tym wypadku - przestudiowanie tychże felietonów pod kątem zawartych w nich podtekstów politycznych.
ps. chmuro, pozwoliłem sobie wydzielić nowy wątek od Twojego pytania :)
liv:
--- Cytuj ---że Mistrz, zwłaszcza po 1956 r. (bo wcześniej to wiadomo) miał, że tak powiem, "lewicowe sympatie polityczne"?
--- Koniec cytatu ---
Ryzykowne ramki lewica/ prawica. Problem w tym, że nic nie znaczą. Może dla polityków się nadają, ale dla ludzi sztuki? :-\
Bo jest też teza odwrotna - na taką rozmowę się napatoczyłem. W niej najbardziej uwidział się taki cytat.
Jeśli uznamy że "prawicowość" to ogląd świata przez pryzmat realności, zdrowego rozsądku i uczciwości a także absolutna niewiara w to, ze zaklęcia a nie realne działania nie są w stanie zmienić rzeczywistości to tak - Lem był pisarzem jak najbardziej prawicowym i to w stopniu dla wielu uznawanych powszechnie za reprezentację prawicy polityków nieosiągalnym.
http://korwin-mikke.pl/forum/read.php?15,8400
--- Cytuj ---że od początku III RP Mistrz sympatyzował ze środowiskiem "GW" i był przeciwny Kaczorom -
--- Koniec cytatu ---
Z tego nic nie wynika (no, może troszkę coś) ::)
Ja też kiedyś taki byłem - i co? :)
Ludzie się zmieniają. Gazety też - GW miała takich wolt wiele. To co pisała o L.W. we wczesnych latach 90-tych przebija dzisiejsze najbardziej "prawicowe" kanały.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej