Polski > DyLEMaty
eugenika
dzi:
a bedzie oczywiscie tak, ze eugenika bedzie sobie normalnie dzialala i ludzie nie beda rozumieli jak kiedys moglismy zyc bez eugeniki; wszystko odbedzie sie w kilka pokolen i spoleczenstwo sie przyzwyczai...
ps: obiecal bym ze przepisze fragmenty Golema ale nie mam czasu :P ;)
Terminus:
--- Cytuj ---BTW, coś tak mi się przypomina, że dawno, dawno temu na podobny pomysł wpadli Spartanie. Eliminowali ze swojego społeczeństwa wszystkie słabsze jednostki mając w planie zbudowanie w ten sposób niepokonanej armii......
Pozdrawiam,
Deckart
--- Koniec cytatu ---
Nie tak dawno temu na ten sam pomysł wpadli hitlerowcy. Eliminowali ze swojego społeczeństwa wszelkie słabsze jednostki, mając w planie zbudowanie w ten sposób niepokonanej armii....
Aż okazało się, że któryś z wysoko postawionych oficerów jest cherlakiem, którego pokonałby średnio wypakowany zając lub królik. Toteż w doktrynie musiały znaleźć się furtki dla prywatnych celów jednostek uprzywilejowanych.
I tak dalej...
Falcor:
Też wydaje mi się że społeczeństwo do tego przywyknie. W sumie to jestem nawet za rozwojem tego typu nauki. Obawiam się jednak, że jak to zwykle, będą się zdarzały spore nadużycia i popadanie w skrajności. Do póki jednak społeczeństwo zachowa zdrowy rozsądek i nie da na takowe swego przyzwolenia, to będą one występować jedynie gdzieś w tajnych laboratoriach (tego się chyba nie da uniknąć).
dzi:
Bedzie tak jak teraz z medycyną. Nieuzywanie jej bedzie dziwne. Ci ktorzy jej nie moga uzywac beda tacy biedni, bedzie sie im pomagalo i organizowalo eugeniczne dary itd... Spoleczenstwa afrykanskie beda nekaly glod, choroby i brak swiatlych umyslow przez brak dostepu do eugeniki itd...
Dziwne ze ludzie nie obserwuja siebie :)
Terminus:
Obserwują, obserwują. Tylko że wnioski mają, generalnie biorąc, w dupie. Za przeproszeniem pań.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej