Polski > Prezentacje maturalne
[M] Pomoc w wyborze literatury.
liv:
--- Cytuj ---Jako ścisły umysł możesz sobie wyliczyć prawdopodobieństwo żywiołowo pozytywnej reakcji na pięćdziesiątego czwartego faceta, który wpada tu nagle ni stąd, ni zowąd jak diabeł z pudełka i pisze: "czytałem trochę Lema (no dobra, szczerze, to co na lekturę kazali w gimnazjum) - a teraz mi zostało mało czasu do matury - RATUNKUWSIANKU, BOŻYWSIO" -
--- Koniec cytatu ---
:)
Do tego jeszcze ciemno, susza, jesienna deprecha - no, masz trochę pecha.
--- Cytuj ---Może dodam jeszcze Eden.. muszę nie tyle przeczytać, co dokładnie przeanalizować te książki.
--- Koniec cytatu ---
Ja bym polecił.
Może nie pod kątem moralności (tą, w kontekście tematu prawdy o świecie, uniwersalia, itede, bym pominął jako nieistniejącą).
Dobrze za to widać problem trudności, czy wręcz niemożność kontaktu ze zrozumieniem, obcych cywilizacji.
Tzn, nie da się z nimi pogadać o dzieciach, wynikach ligi angielskiej czy zejściu Hanki jakiejśtam pod kartonami.
Nawet trudno powiedzieć - cieszymy się na wasz widok.
Mogą nie znać tego uczucia.
Tu owszem, pojawi się wątek moralny, czy nawiązywać kontakt za wszelką cenę (podobnie w Niezwyciężonym i many others lemworks). Ingerując w nieznane, z ziemskimi kliszami, można zrobić więcej złego niż dobrego. Albo i nic dobrego.
Ale, czy to uniwersalna prawda o świecie???
Powodzenia
Aman:
--- Cytat: maziek w Listopada 22, 2011, 10:51:59 pm ---Jako ścisły umysł możesz sobie wyliczyć prawdopodobieństwo żywiołowo pozytywnej reakcji na pięćdziesiątego czwartego faceta, który wpada tu nagle ni stąd, ni zowąd jak diabeł z pudełka i pisze: "czytałem trochę Lema (no dobra, szczerze, to co na lekturę kazali w gimnazjum) - a teraz mi zostało mało czasu do matury - RATUNKUWSIANKU, BOŻYWSIO" - więc schowaj te (trzeba przyznać) eteryczne fochy i bierz się - w zgodzie ze skromnymi radami - za czytanie :) .
--- Koniec cytatu ---
Do matury mam bardzo dużo czasu. Tutaj chodzi o wybór literatury. Tematu nie wybierałem, został mi przydzielony, ale cieszę się, że jest to ambitny temat związany z Lemem. Zawsze mógł mi trafić motyw gałązki w kulturze średniowiecza..
Oczywiście książki nie tylko przeczytam, ale też dokładnie przeanalizuję.. Pewnie przy okazji przekopię te forum.. Drogi maziek'u, nie proszę o myślenie za mnie i napisanie tej matury.. Po prostu nie miałem czasu by przeczytać wszystkie dzieła Lema, a potem wybrać książki pasujące do mojego tematu.
Dziękuje za wszystkie sugestie, a także krytykę lenistwa. Podoba mi się takie podejście do cwaniaków, którzy myślą, że ktoś zrobi coś za nich. (mam nadzieję, że nie pomyślicie o mnie w ten sposób)
olkapolka:
--- Cytuj ---Zawsze mógł mi trafić motyw gałązki w kulturze średniowiecza..
--- Koniec cytatu ---
To rzeczywiście byłby pech;)
Jak pewnie zaraz zauważysz: każdy z nas ma inny pomysł na wybór utworów:) Ja np. wybrałabym z cyklu literatura:
- "poważna": Summa i/lub Golem XIV - skoro czytałeś Summę to problem wyboru załatwiony. Chociaż Golem króciutki, treściwy a gęsty od
spostrzeżeń - pewnie zdążysz przeczytać:)
- "pod płaszczykiem": niektóre podróże z Dzienników, Maska
- "apokryficznie serio": Sexplosion Simona Merril z Doskonałej próżni i (jeśli rzecz w rozważaniu etyki dobra, zła, kiczu) z Prowokacji: Der Volkermord. Horsta Aspernicusa
Pirx ze swoimi dylematami i przygodami też pasuje:)
Poza tym zawsze można wprowadzić poprawki do podanej literatury;)
P.S. czy tylko ja mam problem z tym otwartym prawostronnie okienkiem post riplejowym? :( Nie mogę cytować, bo znika mi pół tekstu z prawej strony itd...
maziek:
--- Cytat: olkapolka w Listopada 23, 2011, 02:24:08 pm ---P.S. czy tylko ja mam problem z tym otwartym prawostronnie okienkiem
--- Koniec cytatu ---
Próbowałaś zmienić skórkę? W jakiej rozdzielczości jest ten problem?
Nawigacja
Idź do wersji pełnej