Polski > Prezentacje maturalne
[M] Temat maturalny z polskiego
Eternia05:
Człowiek a cyberprzestrzeń – kreacje świata przedstawionego w literaturze science fiction. Zanalizuj i zinterpretuj wybrane dzieła pisarzy polskich i obcych. Taki o to wybrałam sobie temat maturalny z polskiego i potrzebowałabym książki o takiej tematyce tylko nie wiem jakie i jakbyście mogli mi coś podpowiedzieć to bym była wdzięczna.
liv:
witaj
E, no piątkę już masz.
Od cyber tu jest Q. Ale było co podobnego. Kombinuj. :)
http://forum.lem.pl/index.php?PHPSESSID=8bb752b8d54c1e2316fa9d6cb4ecd862&topic=574.0
ANIEL-a:
--- Cytat: Eternia05 w Września 15, 2012, 11:17:01 pm ---Człowiek a cyberprzestrzeń – kreacje świata przedstawionego w literaturze science fiction. Zanalizuj i zinterpretuj wybrane dzieła pisarzy polskich i obcych. Taki o to wybrałam sobie temat maturalny z polskiego i potrzebowałabym książki o takiej tematyce tylko nie wiem jakie i jakbyście mogli mi coś podpowiedzieć to bym była wdzięczna.
--- Koniec cytatu ---
Z ciekawości - co kieruje człowiekiem, który mogąc wybrać temat na maturę, wybiera taki, o którym nie ma pojęcia? Czy to jakaś wygórowana ambicja, czy też wręcz przeciwnie - temat pierwszy lepszy, bo niczego się nie czyta?
A z literatury - klasyka to na pewno Neuromancer, ogólnie inne książki z nurtu cyber-punk, poczytać możesz Dicka (Ubik, 3 stygmaty Palmera Eldrichta), z Lema będzie trudniej coś wybrać, bo wbrew pozorom nie pisał dużo na ten temat - może się posłużyć opowiadaniami: Skrzynie Corcorana na przykład, polecam zajrzenie do Przygód Ijona Tichego (ale to groteska, więc nie wiem, czy pasuje ci do tematu).
maziek:
Czekałem na to :) 8) .
--- Cytat: ANIEL-a w Września 18, 2012, 03:28:43 am ---Z ciekawości - co kieruje człowiekiem, który mogąc wybrać temat na maturę, wybiera taki, o którym nie ma pojęcia? Czy to jakaś wygórowana ambicja, czy też wręcz przeciwnie - temat pierwszy lepszy, bo niczego się nie czyta?
--- Koniec cytatu ---
Kieruje obecny poziom matury z j. p. Po prostu tyle starunku wystarczy.
ANIEL-a:
--- Cytat: maziek w Września 18, 2012, 09:00:14 am ---Czekałem na to :) 8) .
--- Cytat: ANIEL-a w Września 18, 2012, 03:28:43 am ---Z ciekawości - co kieruje człowiekiem, który mogąc wybrać temat na maturę, wybiera taki, o którym nie ma pojęcia? Czy to jakaś wygórowana ambicja, czy też wręcz przeciwnie - temat pierwszy lepszy, bo niczego się nie czyta?
--- Koniec cytatu ---
Kieruje obecny poziom matury z j. p. Po prostu tyle starunku wystarczy.
--- Koniec cytatu ---
Ja wiem, że wystarczy ;) Ale my patrzymy z pozycji ludzi ze "starą" maturą i inną wiedzą. A zakładam, że uczniowie się bardzo nie zmienili - i nie mają się spojrzenia pt.: "teraz to łatwizna i bułka z masłem", tylko jednak: "o jesssu, matura, co to będzie" (zwłaszcza, że jej wynik ma wpływ na możliwości dalszej nauki). Więc taka dość samobójcza strategia: "nie czytałam, więc się wypowiem" wydaje mi się ciekawa.
PS dla maturzystki:
Przypomniało mi się jeszcze ciekawe opowiadanie Antoniny Liedtke CyberJoly Dream, kiedyś publikowane w "Fenixie". Takie z innym punktem widzenia - kobieym ;), ale też z cyberprzestrzenią (czy właściwie przestrzenią wirtualną) rozumianą bardziej współcześnie niż jest to w Neuromancerze.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej