Polski > DyLEMaty
Właśnie się dowiedziałem...
Terminus:
No no, to raz mam syndrom Gębona, raz jestem Uniwersalny Naprawczy. Niedługo będę zszywaczem szeregowym ::)
A jeśli chodzi o sugestie Sokratoidesa to nie, uważam że żadne kształtowanie świadomości na wzór innej świadomości nie doprowadza do stworzenia ,,kopii' tej pierwszej. Teza takowa wali się już na samym początku. Otóż jak (oznaczmy K-kopia, O-oryginał) K ma rozumieć wszelkie przejawy indywidualności O? Nie może interpretować ich wedle własnego uznania, bowiem wystąpi ryzyko utraty autentyczności. Czyli, wracając do przykładu z plagiatem pisarskim, K nie może używać środków literackich O z tego samego powodu dla których używał ich O, ponieważ nie wie tak naprawdę, czemu użył ich O. Droga do kopiowania czegokolwiek jest zatem zabarykadowana na samym początku - świadomości są bezlitośnie zindywidualizowane, co zresztą w opinii niektórych jest ich definicją. Nie można zamienić jednej w drugą inaczej niż tylko na drodze udawania-symulacji, której granic nie sposób nie tyle osiągnąć, co nawet wytyczyć. Tym bardziej jeszcze, że O jest dynamiczna i zmienna a K w swej drodze do powielania O nie może jej dogonić...
dzi:
Pozwolicie ze wroce do tematu ;)
Plany podrozy na Plutona
Bladyrunner:
Bardzo ciekawe, szkoda tylko, że skalą tak dalekie od tego co nam na bierzące lata zapowiadali futurolodzy pół wieku temu, ale i tak będę cierpliwie czekał 10 lat :)
A tak z innej beczki: przyjrzyjcie się wizji graficznej jaką wykombinowali w NASA żeby dodać przestrzeni "klimatu". Potem biedni laicy wypisują w komentarzach, że to wszystko mistyfikacja, bo w rzeczywistości po drodze sonda na pewno by się zderzyła z jakimś meteorem.
Deckard:
Właśnie szukając czegoś zupełnie innego na Internecie znalazłem stronę o pisarzu SF Mirosławie Jabłońskim. Nic na jego temat nie wiem. Może ktoś z was coś wie i poleci albo odradzi jego utwory.
W każdym razie na stronie http://www.jablonski.art.pl/
pod linkiem Kącik Osobisty można poczytać listy jakie pisał Jabłoński do Lema, oraz oczywiście odpowiedzi Mistrza.
Bladyrunner:
Mam kilka jego książek, ale niestety nic jeszcze nie przeczytałem. Może spróbuję jedną z nich, jak skończę bieżącą.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej