Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Kornelia

Strony: [1]
1
Lemosfera / Odp: 2021: Rok Lema
« dnia: Czerwiec 10, 2021, 11:41:53 pm »
Witam serdecznie.
Od dziś działa projekt FoodLEMology >>> https://www.instagram.com/foodlemology/
Stanisław Lem w kontekście kulinarnym - przepisy inspirowane literaturą Stanisława Lema
Projekt realizowany dla Polskiego Instytutu w Tel Awiwie.

Zapraszam!

2
Lemosfera / Odp: Kulinaria u Stanisława Lema - fragmenty w języku angielskim
« dnia: Czerwiec 10, 2021, 09:56:23 pm »
Witam wszystkich serdecznie,
tak jak obiecywałam projekt poświęcony kulinariom u Lema powstał i właśnie się zmaterializował na instagramie. Zapraszam Państwa bardzo serdecznie na profil FoodLEMology >>>

https://www.instagram.com/foodlemology/

Pierwsze przepisy już za chwilkę.
Pozdrawiam pięknie!

3
Lemosfera / Odp: Kulinaria u Stanisława Lema - fragmenty w języku angielskim
« dnia: Kwiecień 23, 2021, 05:58:30 pm »
Jesteście Państwo wspaniali! Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Podążam za Waszymi wskazówkami :-*

Rzeczywiście tekst oryginalny u Kandel'a został skrócony :( szkoda, bo fragment o serach jest bardzo sugestywny i trafny.

Pracuję nad projektem eksplorującym zjawiska kulinarne, które Lem opisywał. Chcę, żeby dania lemowskie, nawet te najbardziej surrealistyczne, stały się jadalne. Będzie "pornożywieniowo":) Napiszę o tym Państwu więcej wkrótce, bo jesteście Państwo najlepszymi i najwłaściwszymi odbiorcami projektu.


4
Lemosfera / Kulinaria u Stanisława Lema - fragmenty w języku angielskim
« dnia: Kwiecień 23, 2021, 03:07:26 pm »
Witam serdecznie,
Pracuję obecnie nad wątkiem gastronomicznym w literaturze Lema. Chciałabym Forumowiczów bardzo serdecznie poprosić o pomoc w znalezieniu angielskich tłumaczeń pewnych fragmentów.

Chciałabym zacząć od fragmentu o wynalazcach gastronomii.  W "Pokoju na Ziemi" Lem opisuje zagadnienie wynalazców gastronomii i znaczenia ich wkładu w ludzką cywilizację. Czy ktoś miałby może ten fragment po angielsku w tłumaczeniu Michaela Kandel'a? Byłabym bardzo zobowiązana za pomoc.

"Każdy wie - podnosił głos - kim był Stephenson, każdy go szanuje za jego banalną lokomotywę, ale czym jest lokomotywa, do tego nieaktualna, bo parowa, wobec karczochów, które zostaną z nami wiecznie? Jarzyny nie starzeją się w przeciwieństwie do techniki i zastałem go właśnie przy obmyślaniu rozdziału na ten odkrywczy temat. Czy zresztą Stephensonowi, kiedy gotową już maszynę parową Watta stawiał na koła, groziła od tego śmierć? Czy Edison, wymyślając fonograf, znajdował się w niebezpieczeństwie życia? Obaj ryzykowali w najgorszym razie irytację rodziny i plajtę. Jakież to niesprawiedliwe, że wynalazców technicznej staroci musi znać każdy, natomiast wielkich wynalazców gastronomii nie zna nikt i nikt nawet nie pomyśli o tym, że należałoby przynajmniej wystawić pomnik Nieznanemu Kuchmistrzowi, tak jak się ja stawia Nieznanym Żołnierzom. Wszak moc tych anonimowych bohaterów padła w strasznych mękach od podejmowanych straceńczo prób, chociażby po grzybobraniu, kiedy nie było innego sposobu odróżnienia grzybów jadalnych od trujących, jak zjeść zebrane i czekać, czy nadchodzi ostatnia godzina. Dlaczego podręczniki szkolne pełne są bajań o rozmaitych Aleksandrach Wielkich, którzy, mając króla za tatę, przychodzili na gotowe? Czemu dzieci muszą się uczyć o Kolumbie jako odkrywcy Ameryki, skoro odkrył ją niechcący, po drodze do Indii, natomiast o odkrywcy ogórka nie ma ani jednego słowa? Bez Ameryki można by się obejść, prędzej czy później dałaby zresztą sama znać o sobie, lecz ogórek by nie dał i nie byłoby przy mięsiwie na talerzu uczciwej marynaty. O ileż bardziej heroiczne i świetlane były śmierci tamtych anonimów od śmierci żołnierskiej! Jeśli żołnierz nie popędził na wraże okopy, szedł pod sąd polowy, natomiast nikt nigdy nie zmuszał nikogo do wystawiania się na śmiertelne niebezpieczeństwo nieznanych grzybków bądź jagódek. Kuzyn Tarantogi rad by więc widzieć przynajmniej odpowiednie tablice pamiątkowe, wmurowane u wejścia do każdej porządniejszej restauracji, ze stosownymi napisami w rodzaju MORTUI SUNT UT NOS BENE EDAMUS albo przynajmniej MAKE SALAD, NOT WAR. Zwłaszcza przy jadłodajniach jarskich, boż ze zwierzyną było mniej zachodu. Żeby bić kotlety czy siekać hamburgery, dość było podpatrywać, co hiena czy szakal robią z padliną, i to samo z jajami. Za sześćset rodzajów sera może i należy się Francuzom mała plakietka, ale nie pomnik i nie marmurowa tablica, boż większość tych serów poodkrywali z roztargnienia - ot, zapominalski pastuch zostawił przy gomułce sera pajdę pleśniejącego chleba i tak zrodził się Roquefort. Kiedy wziął się do deprecjonowania współczesnych polityków, mających jarzyny za nic, zadzwonił telefon.

Strony: [1]