Polski > Prezentacje maturalne
[M] Lit. i film. wizje świata przyszłości.
Zlotko:
--- Cytat: Evangelos w Września 09, 2009, 12:02:57 am ---bedziesz mial niemal gotowca.
--- Koniec cytatu ---
Ah prosze Cie kobietą jestem :)
maziek:
Ogólnie wizja jest taka, że będzie gorzej ;-). Q Ci zaraz strzeli bibliografię... :-). A może spróbuj znaleźć jakiegoś "kosmicznego soc-produkcyjniaka"? Zakasujesz komisję pozytywnym s-f ;-). W młodości czytałem kilka takich...
Q:
--- Cytat: maziek w Września 09, 2009, 12:14:37 am ---A może spróbuj znaleźć jakiegoś "kosmicznego soc-produkcyjniaka"? Zakasujesz komisję pozytywnym s-f ;-).
--- Koniec cytatu ---
Zależy jak bardzo "soc", bo nie wiem czy proponować "Astronautów", "Obłok Magellana", wczesnych Strugackich, opowiadania ze starych "Młodych Techników" ;) (wbrew pozorom można się do nich dogrzebać) i - posądzanego o kryptokomunizm - "Star Treka", gdzie "socu" sporo. Czy też skupić się na samym schemacie heroiczno-produkcyjnym - wtedy łapie się też większość nowel Clarke'a i część Asimova, a nawet (jak się dobrze przyjrzeć) "Pirx".
(Bo sam pomysł z zaprezentowaniem - dla odmiany - czegoś pozytywnego b. mi przypadł do gustu.)
Evangelos:
Wybacz Zlotko ;)
Maziek dobrze prawi. To tez juz przerabialismy, poszukaj w archiwum.
maziek:
Taki typowy soc - świat jest piekny, poza paroma uwstecznionymi wszami które - o! - gnieciemy - i już jest pienknie. Zrobię ci fujarkę na mej obrabiarce...
W Młodym Techniku to ja pamiętam same mimo-wszystko problematyczne, ale pewnie to skutek ujemnego wypierania. Obłok za posępny, chociaż lubie sobie poczytać ten kawałek o kobiecie z czerwonymi paznokciami... ;-)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej