Ale to czytowisko! Sporo o Startreku juz naszrajbano, lecz pare nowych ciekawostek (prynajmniej dla mnie) u pana Juliusza odczytalem.
Dziękuję za miłe słowa. Mam tylko nadzieję, że zbyt wiele razy w błąd nie wprowadziłem, bo na przykład w tekście dziś zamieszczonym (a 10 lat temu z głowy wygłoszonym, potem z nagrań spisanym) już widzę paskudne przekłamanie, domagające się sprostowania: oczywiście Filmation robił "He-Mana..." już po animowanym "ST", więc serial późniejszy nie mógł na wcześniejszy negatywnie oddziaływać. Inna sprawa, że przed "TAS-em" kręcili Scheimer z Sutherlandem i Prescottem superbohaterskie krótkometrażówki dla DC, i stamtąd mogli brać potem złe wzorce... I, że zamiłowanie do takiej stylistyki najwidoczniej w nich cały czas (tj. ponad dwie dekady) siedziało.
jako zaciety wikipedysta moge dodac ze we wczesnych latach Wikipedii istniala Wikipedia w jezyku klingonskim! Nestety, zniesiono.
Wiem, wiem. Zdecydowała fikcyjność języka. Z tym, że nie do końca zniesiono, bardziej... zdegradowano:
https://klingon.fandom.com/