Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
DyLEMaty / Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 10:25:06 pm »
Zdaje się, trafiłeś w sedno, maźku.
Respekt i szacun (zamiata posadzkę uchylonym kapeluszem z piórkiem :D ).
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 09:58:33 pm »
Czy bierna siła tarcia może spowodować moment obrotowy? Zakładając, że walec się nie ślizga po podłożu, mamy z definicji do czynienia z bierną siłą tarcia. Można by zamienić walec i podłoże na tryb i zębatkę. Myślę, że ten eksperyment kończył się po wprawieniu walca w ruch (siła nie była przykładana dłużej).
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 09:47:54 pm »
Coś w tym jest, fakt. Nie jestem wprawdzie do końca pewien, że z definicji bierna siła tarcia może powodować moment obrotowy. Aczkolwiek z drugiej strony - czemu nie?

Taaa... cholernie nieintuicyjna zagadka, zwłaszcza gdy ramie korby jest krótsze od promienia walca.
Na pierwszy rzut oka, koniec korby porusza się przeciwnie do F, jak pisała olka. Lecz jak się dobrze przyjrzec, to widać, że faktycznie sunie w prawo względem podłoża, czyli zgodnie z F.

Walec toczy się bez poślizgu... Podejrzewam, że gdy obróci się o kąt "alfa", przesunięcie końca korby jest poniekąd wypadkową ruchu postępowego w prawo: alfa razy promień walca, i ruchu wstecznego (w lewo): alfa razy długość korby.

Hm. Ni z gruszki, ni z pietruszki przypomniał się paradoks kół Arystotelesa:
https://matematyka.poznan.pl/artykul/o-paradoksach-ii-paradoksy-matematyczne/#:~:text=Komu%20ma%C5%82o%2C%20niech%20rozwa%C5%BCy%20nast%C4%99pny%20paradoks%2C%20sformu%C5%82owany%20przez%20Arystotelesa.
4
Lemosfera / Odp: Exodus - opowiadanie ze zbioru "Inwazja z Aldebarana"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez wwwojtus dnia Dzisiaj o 09:11:46 pm »
Trochę jakby Lem pisał do pomysłu Dicka. Świetny język zwłaszcza w początkowych opisach, ale dialogi już trochę sztucznie dla mnie brzmią. Może różnica czasów?
Spodziewałem się nie wiedzieć czemu jakiegoś byle czego, a to było zaskakująco dobre, jak na to, że nigdy nie wznawiane :-)
5
Lemosfera / Odp: Exodus - opowiadanie ze zbioru "Inwazja z Aldebarana"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Dzisiaj o 08:25:04 pm »
Nie ma za co :). Jak wrażenia z lektury? ;)
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 05:30:33 pm »
Tak, napisałem, że dwie korby i linki symetrycznie, aby uniknąć obrotu wokół osi pionowej, jeśli ten obrót masz na myśli :) .

PS - moje wytłumaczenie. Nie wiem, czy poprawne, ale... Załóżmy przez moment, że walec ów z korbą to bryła, która nie może się toczyć. Spoczywa na podłożu zapewniającym niezerowe tarcie. Biorąc siłę ciągnącą (linkami) mniejszą lub równą od maksymalnej, która jeszcze nie porusza walca (nie powoduje poślizgu), w kierunku (składowej) działania tej siły, mamy że T=F (siła tarcia = sile ciągnącej). Są to siły równe co wartości, działające w tym samym kierunku ale o przeciwnym zwrocie. Siły te, jeśli chodzi o obracanie walca, powodują momenty obrotowe odwrotnie skierowane. Przyłożone siły są równe choć z przeciwnymi zwrotami, ale ramiona momentów różne - konkretnie w tym wypadku ramię, na którym działa siła tarcia jest większe, więc moment obrotowy od siły tarcia też jest większy. Wypadkowo walec otrzymuje moment obrotowy przeciwny do nadawanego przez siłę F, o wartości (r-R)*F (gdzie R - promień podstawy walca, r - długość ramienia korby).
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Dzisiaj o 04:48:25 pm »
Tak, ten czort tam niewątpliwie siedzi. Sam obrót jest zresztą tylko dlatego, że linka w filmiku jest jedna - nie dwie, jak w Twoim opisie. 
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 03:36:14 pm »
Zatem to, co napisałem, się zgadza, ale wyłącznie w przypadku, gdy długość korbki jest dokładnie równa promieniowi walca.
Zgadza się, z pominięciem szczegółu (gdzie może tkwi diabeł ;) ?), że korbka, pomijając prawdopodobnie drobne niezrównanie jej długości z promieniem walca i być może efekt obrotu wokół osi pionowej - nie porusza się - nie ustawia "skosem". Jest ustawiona cały czas pionowo w dół a walec jedzie ku ciągnącemu.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Dzisiaj o 03:19:42 pm »
Zatem to, co napisałem, się zgadza, ale wyłącznie w przypadku, gdy długość korbki jest dokładnie równa promieniowi walca.
Czyli długość ma znaczenie!

Hmm... trzeba by sobie te siły dokładniej rozrysować...
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 02:29:08 pm »
https://www.youtube.com/shorts/3p8mcDsIcEc
Ja też źle kombinowałem. Ale teraz, skoro już wiadomo - druga część pytania: dlaczego tak?
Strony: [1] 2 3 ... 10