Ano ciekawe. Nie tylko ze względu na osoby z rodziny Lema, ale też ze względu na zebranie próbki ówczesnego piśmiennictwa naukowego, np.
Z tego możemy wnosić, że szczepionki twardzielowe mogą podnosić czułość tkanki twardzielowej na działanie promieni Roentgena, a wyniki lecznicze w tym wypadku t.j. przy kombinacyi leczenia promieniami Roentega z wstrzykiwaniami szczepionek, powinny być lepsze, niż dotąd. Od kilku miesięcy postępujemy już w myśl tych zasad i choć to jeszcze zbyt krótka obserwacya i chociaż rozporządzamy za szczupłym jeszcze materyałem, by módz wysnuć ostateczne wnioski, to jednak dotychczasowe spostrzeżenia zachęcają do dalszych prób.
Podoba mi się szczególnie to, w jak przystępny sposób jest ten tekst napisany. Podobne odczucia miałem swego czasu czytając dzieło "Psychologja" Władysława Witwickiego, rzecz - znamienne - wydana w 1930 roku we Lwowie. I ta skromność i pokora autorów: "zbyt krótka obserwacya", "za szczupły materyał", godne najwyższej pochwały, jakże odmienne w dzisiejszych czasach pełnych bezkrytycznych egzegez samozwańczych "autorytetów" (no, może trochę przesadzam... ;-)).