@ Cetarian
Z Hublotem to był mój żart.
VOSMpjes:
Zanim rozlegnie się ostatni gwizdek, pragnę:
1. Publicznie wyrazić swą patriotyczną radość, że Euro '2012 nam się pięknie udało - krajowo, sąsiedzko, europejsko, a nawet światowo, czego dowodzi życzliwa wzmianka (
...ja na kolana padłem...) w samym "New York Times"!
2. Zaapelować do polityków, aby ustanowili prawo umożliwiające zwykłym obywatelom odpłatne oglądanie telewizyjnych transmisji z wydarzeń sportowych BEZ udziału komentatora (leci tylko tzw. głos stadionu). Postulat ten zgłaszam od kilku lat w różnych miejscach papierowych, portalowych i poselskich (by pozostać przy literze "p"), lecz jakoś bez rezultatu. Pana redaktora Dariusza Szpakowskiego* przed rozpoczęciem mistrzostw szczerze chwaliłem, lecz po fazie grupowej zmieniłem zdanie z jednego jedynego powodu: on
zawsze WIE LEPIEJ, co powinien zrobić trener, gdzie pobiec piłkarz, jak ustawić się bramkarz oraz kiedy gwizdnąć sędzia, i dałbym lekką ręką np. 10 zł od meczu, żeby jednym kliknięciem pilota móc pana Szpakowskiego z transmisji wyłączyć (zresztą większość pozostałych komentatorów też - z ulgą, przyjemnością i pożytkiem dla sycenia się widowiskiem). Mam nadzieję, że w nadchodzącej interaktywnej telewizji cyfrowej będzie to technicznie nad wyraz proste.
3. Zacytować, jako fizyk, arcytrafny pogląd Zbigniewa Bońka:
W żadnym sporcie poza piłką nożną nie ma tak dużego prawdopodobieństwa, że słabszy wygra z lepszym (...), piłka jest grą przypadku (...) strasznie dużo zależy od szczęścia. Każdy znajdzie własne przykłady tej świętej prawdy, a ja wymienię wyeliminowanie z rozgrywek Rosji (i Polski) przez Grecję i Czechy...
4. Ogłosić mój prywatny konkurs-zabawę na wytypowanie składu finałowego meczu Euro '2012 i jego końcowego rezultatu bramkowego (ewentualne karne się nie liczą). Oto przykładowe typowanie: Niemcy-Portugalia, 2:1. Dla zwycięzcy funduję (przyrzeczenie publiczne w rozumieniu kodeksu cywilnego) nagrodę
stu złotych. Jeśli celnych typerów będzie więcej, stówa zostanie wśród nich rozlosowana. Typowania można przysyłać do chwili rozpoczęcia pierwszego meczu półfinałowego pod adresem: remuszko @ gmail. com Przed finałem listę typowań ogłoszę na blogu.
Sam obstawiam:
Włochy-Portugalia jeden jeden : -)
VOSM----------------------
* Przypomnę jego sympatyczną freudowską wpadkę:
...ze stadionu wita państwa Dariusz Ciszewski...http://www.remuszko.pl/blog.php/?p=1594