Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
DyLEMaty / Odp: Matematyka krolowa nauk ;)
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Listopada 12, 2024, 11:38:38 pm »
Z czego wynika, że bok x jest dzielony trójkątem zawsze w stosunku DE/EC= 2, a bok y w stosunku AF/FD=3/2.
To mnie naprowadziło na myśl, żeby wyznaczyć pole naszego poszukiwanego trójkąta w odniesieniu do proporcji, w jakich boki x i y są dzielone. Oczywiście wyznaczyć względnie, np. w relacji do pola całego prostokąta ABCD, albo do sumy trzech trójkątów prostokątnych.

Wyszły całkiem proste i dosyć eleganckie wzorki - chciałem pełne wyliczenia zamieścić w załączniku, ale to mi nie działa :(.

Spróbuję więc w kulawej formie bezpośrednio tutaj.

Oznaczmy:
K = |AF| / |AD|       (proporcja podziału boku x)
L = |EC| / |DC|       (proporcja podziału boku y)

T = pole naszego poszukiwanego trójkąta
P1, P2, P3 = pola trzech trójkątów prostokątnych
P = pole całego prostokąta ABCD

Wtedy po dość oczywistych przekształceniach dostajemy:
T / P = (1 - K ∙ L) / 2
(P1 + P2 + P3) / P = (1 + K ∙ L) / 2
(P1 + P2 + P3) / T = (1 + K ∙ L) / (1 - K ∙ L)

Wniosek m.in. taki, że pole trójkąta T zawsze będzie mniejsze niż połowa pola całego prostokąta P. Może oczywisty, ale patrząc na oryginalny rysunek wcale takie jasne to dla mnie nie było.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Listopada 12, 2024, 10:20:22 pm »
To jednak wymagałoby, aby forum Lema (i inne, które miałyby tak działać) udostępniały swoje serwery do wgrywania na nie obrazków.
No a gdzie lądują załączniki? Nie na serwerze forum Lema?
Jedyna różnica polega na możliwości osadzenia załączonego wcześniej obrazka w treści postu - zamiast linku prowadzącego gdzieś w eter.

PS no ale podsuwaj co wykombinowałeś. Ja już chyba nie mam ćwierci mózgu nawet jak widzę co prawda (i nie zaczynam, tylko tak mi wychodzi).
Próbuję, ale na razie nie udaje mi się nawet wstawić pliku .jpg jako załącznika (choć plik rozmiarem mieści się w limicie). Dostaję komunikat, że nie można uzyskać dostępu do ścieżki pliku :(.
3
DyLEMaty / Odp: Świat za 127 lat albo za 40
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Listopada 12, 2024, 10:02:18 pm »
Futurologizowanie Michio Kaku:

I jeszcze jego wcześniejsza wypowiedź:
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Listopada 12, 2024, 05:33:09 pm »
To jednak wymagałoby, aby forum Lema (i inne, które miałyby tak działać) udostępniały swoje serwery do wgrywania na nie obrazków. Niektóre tak działają, ale to coraz rzadsze. Możesz oczywiście w tym celu postawić własny serwer i nań wgrywać to, co ma nie zniknąć ;) (wujek dobra rada podpowiada, hi, hi).

PS no ale podsuwaj co wykombinowałeś. Ja już chyba nie mam ćwierci mózgu nawet jak widzę co prawda (i nie zaczynam, tylko tak mi wychodzi).
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Listopada 12, 2024, 04:53:27 pm »
Tak, te opcje są dla mnie jasne.

Generalnie chciałbym mieć ciastko i zjeść ciastko, ale nie bez powodów. Nie korzystam z imgura (ani z żadnego innego serwisu umożliwiającego wrzucanie obrazków do sieci), a w działalności na forach staram się unikać sytuacji, w której mój wpis może po pewnym czasie stać się niezrozumiały (bo np. podlinkowany obrazek zniknie z miejsca, w którym był pierwotnie zamieszczony).

Sam lubię wracać do wątków archiwalnych, na wszystkich forach, w których uczestniczę. I niestety wszędzie straszą rozliczne wątki-widma - ze zdezaktualizowanymi filmikami, zdjęciami itd. Czasami powoduje to kompletną nieczytelność, bo nie sposób się zorientować, co było w danym miejscu zamieszczone.
Preferuję więc lokalną samowystarczalność - jeśli można coś załączyć, to wolę tak niż podlinkować (w ostateczności obszernie zacytować). Ale jeżeli załączam obrazek (-zki), to fajnie jest, gdy ilustracje mogą być automatycznie wyświetlone w treści wiadomości (w wybranym miejscu). Rozumiem, że tutaj tak się nie da.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Listopada 12, 2024, 04:21:55 pm »
ale tutaj to albo nie działa, albo jestem za głupi, żeby odgadnąć, jak użyć.

Rozwijasz "Załączniki i opcje dodatkowe" pod okienkiem do postowania. I dodajesz plik, po prostu. Z tym, że jest widoczny tylko dla zalogowanych. Inna opcja to wrzucenie obrazka na Imgur, a potem zamieszczenie go tu z pomocą standardowego [img] (jak tu zwykle czynimy).
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Listopada 12, 2024, 04:01:26 pm »
Czytając o Waszych mykach i ukrytych prawidłowościach (chylę czoła), tak mnie naszło, żeby trochę się pobawić "na motywach" zadania oryginalnego.

Chciałem tu zaprezentować efekt, ale narzędziówka mnie przerosła :(.

Czy w tej wersji silnika, z której korzysta forum, jest możliwe:
1) dodanie obrazka jako załącznika (czyli nie poprzez adres internetowy w tagach "img", tylko poprzez załączenie pliku z lokalnego dysku),
2) wstawienie tegoż załącznika w treści posta (we wskazanym miejscu) tak, żeby wyświetlił się jako obrazek.

Na innych forach wykorzystujących BBCode można to zrobić najpierw załączając plik, a następnie używając konstrukcji typu:
[attachment=0]obrazek.jpg[/attachment]
ale tutaj to albo nie działa, albo jestem za głupi, żeby odgadnąć, jak użyć.
8
DyLEMaty / Odp: Między Żuławskim a Lemem
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Listopada 12, 2024, 02:44:50 pm »
Hmmm...
https://seczytam.blogspot.com/2024/10/czy-ojciec-polskiej-sf-by-antysemita.html
Przy czym mówiąc o tej sprawie warto zwrócić uwagę i na "Dwa listy z podróży" J.Ż.:
https://wolnelektury.pl/katalog/lektura/zulawski-miasta-umarle.html
9
Hyde Park / Odp: no nie mogę...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Listopada 12, 2024, 12:05:14 pm »
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Listopada 12, 2024, 09:42:40 am »
Ta, oczywista, że równoległa do jednego boku. Że tak powiem na zawiasie musi być do któregoś boku. A co do wykrywania prawidłowości - zebrałem tylko parę okruchów, które odpadły gdy szlifowałeś brylant ;) .
Strony: [1] 2 3 ... 10