Polski > Prezentacje maturalne
[M] Fantasy i Science-Fiction
Macrofungel:
Tak w ogóle to zamierzasz swoje wywody uogólnić na fantastykę jako gatunek (podobieństwa i różnice między fantasy i sf), czy też chcesz wyszczególnić tylko te konkretne dzieła?
Astaroth:
--- Cytuj ---Tak w ogóle to zamierzasz swoje wywody uogólnić na fantastykę jako gatunek (podobieństwa i różnice między fantasy i sf), czy też chcesz wyszczególnić tylko te konkretne dzieła?
--- Koniec cytatu ---
Dzieła są tylko przykładami. Mam porównać ogólnie fantasy i sf a nie wybrane przeze mnie dzieła.
Terminus:
Trzy sprawy.
1. Astharoth pisze się Astharoth a nie Astaroth.
2. Astharoth była nią, a nie nim (nie napiszę, że kobietą, bo w zasadzie czymś w rodzaju demona płci żeńskiej), tj. diablicy.
3. Jak się porównuje gatunki, to aby zrobić to solidnie trzeba to zrobić na przykładach. Dlatego są one jak najbardziej porządane, nieprawdaż.
Astaroth:
--- Cytuj ---Trzy sprawy.
1. Astharoth pisze się Astharoth a nie Astaroth.
2. Astharoth była nią, a nie nim (nie napiszę, że kobietą, bo w zasadzie czymś w rodzaju demona płci żeńskiej), tj. diablicy.
3. Jak się porównuje gatunki, to aby zrobić to solidnie trzeba to zrobić na przykładach. Dlatego są one jak najbardziej porządane, nieprawdaż.
--- Koniec cytatu ---
1.Pisze się tak jak ja napisałem bo mój nick dotyczy postaci z gry Soul Calibur (na dreamcasta :P)
2.O tym nie wiedziałem :D
3.Przykłady tych gatunków podałem w swoim pierwszym poście :) (fantasy i sf)
Macrofungel:
--- Cytuj ---Dzieła są tylko przykładami. Mam porównać ogólnie fantasy i sf a nie wybrane przeze mnie dzieła.
--- Koniec cytatu ---
Nie chciałbym być marudny, ale nie wiem czy podane przez Ciebie książki Lema mogą być traktowane jako reprezentatywne dla SF w ogóle. Gereralnie jego twórczość wykracza daleko poza schematy gatunku i trudno na ijej podstawie mówić o jakichkolwiek regułach Ja bym do tej bibliografii dodał jeszcze coś bardziej zbliżonego głównego nurtu SF
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej