Polski > DyLEMaty
Będąc Młodym Fizykiem...
Hoko:
Ktoś spróbuje?
https://arxiv.org/abs/2309.15163
Lieber Augustin:
--- Cytat: Hoko w Października 18, 2023, 07:22:13 pm ---Ktoś spróbuje?
https://arxiv.org/abs/2309.15163
--- Koniec cytatu ---
Znakomity sprzęt, nie ma co. W szczególności reflektor paraboliczny :))
Ot, przypomniało się pół zapomniane opowiadanko z wczesnej młodości:
Następnego dnia padał deszcz. Mary chciała wziąć parasolkę. Ale nie mogła jej nigdzie znaleźć, gdyż została zabrana do schowka i służyła za paraboliczny reflektor.
Parasolkę wyściełała folia. Do rączki przytwierdzona była puszka po kawie oraz odbiornik UHF, od którego biegł koncentryczny kabel do mikrofonu z krótkofalówki Gertie “walkie - talkie". Mikrofon został podłączony do “Mów i czytaj". Dźwięki glipl dupl złak - złak były teraz przetworzone na częstotliwość mikrofal. Sędziwy operator radiowy wyjaśnił, że potrzebuje teraz czegoś, co wytropił pod tablicą rozdzielczą w samochodzie Mary.
- Ostrzegacz przed policją. Chcesz mamy brzęczyk ostrzegawczy?
Michael potrząsnął przecząco głową, Elliott się z nim zgodził.
- To jedyna rzecz taty, którą mama sobie zostawiła. Jest do tego bardzo przywiązana.
Sędziwy przybysz nakreślił ręką jakieś wzory i pokazał chłopcom, jak ten przyrząd powinien być umieszczony w puszce po kawie, żeby można było emitować mikrofale na zewnątrz.
Tego wieczora, gdy Mary pędziła do domu, jej system ostrzegawczy zawiódł, nie uprzedził, że policja czyha z radarem, i musiała zapłacić mandat w wysokości dwudziestu pięciu dolarów.
Lecz komunikator był prawie gotowy.
(E.T., the extra-terrestrial in his adventures on earth by William Kotzwinkle)
maziek:
Najsampierw trza mieć woka i żyć w wielkim mieście...
Q:
--- Cytat: Lieber Augustin w Października 18, 2023, 09:03:29 pm ---Ot, przypomniało się pół zapomniane opowiadanko z wczesnej młodości:
--- Koniec cytatu ---
Czytało się to w odcinkach w "Przeglądzie Technicznym", czytało, a potem książkę kupiło... ;) Ale jak sobie wizualizować, to na całego:
(BTW. Czy Mistrz pisał co o "E.T."?)
Retsam:
--- Cytat: Retsam w Sierpnia 28, 2023, 07:18:08 pm ---/.../
Kiedy E. Musk pokazał projekt swego terenowego samochodu elektrycznego (Cybertruck, nadal go nie ma), mój dobry znajomy z forum SimScale (konstruktor i producent małych samolotów z Florydy) miał już gotowy rysunek, bo pomierzył z filmiku co trzeba i poprosił mnie o zrobienie symulacji. Okazało się, że CX tego elektryka nie osiągnie parametrów o jakich wspomniał E. Musk. Nawet po próbie tzw. aktywnego sterowania przepływem powietrza wokół modelu (przez szczeliny ssące w krytycznych miejscach), wyniki były nadal > 0.39 chyba.
/.../
Niestety pandemia rozproszyła naszą grupę: niektórzy zaczęli prowadzić statystyki w stylu tych ze szpitala Hopkinsa, ale dla własnych regionów.
--- Koniec cytatu ---
Niespodzianka! Po trzech latach w niebycie ten znajomy z forum SimScale odezwał się i już po chwili wiedziałem co w trawie piszczy (u niego, na Florydzie i trochę co się dzieje na forum CFD /SimScale/) a on zainteresował się AI (a przynajmniej awatarem Lema). Chyba na samym początku zapytał a-Lema o 10 przykazań naukowca i był taki zdumiony odpowiedzią, że długo ją studiował i prosił mnie o wyjaśnienie. Dzień później zapytał jaką książkę Lema polecam mu na początek. Ostrożnie tym razem zaproponowałem 'Niezwyciężonego' i czyta.
I już teraz wracam do latania. Dale Kramer miał w szopie swój pierwszy elektryczny Lazair sprzed 40 lat (?!). Zaczął przy nim majstrować chyba koło kwietnia i dwa silniki zastąpił czterema (firmy MAD), każdy waży mniej niż kg a dostarcza chwilowo do 100 kW i nie wyparowuje (?!). Dale sprostował, moc szczytowa jest około 7 KW, a ja chyba przeczytałem dane na stronie MAD i ten parametr niepoprawnie zinterpretowałem. Poprosiłem o objaśnienia i już nawet pomarzyłem jak to dobrzy byłoby polatać tu, na Krańcu Świata, bez licencji... Dale lata nad wodą, ale startuje z podwórka (swojego, ma się rozumieć) więc wpadł na pomysł, żeby zainstalować dmuchane pływaki (właśnie przyszły z Chin), które myśli nadmuchać tylko wtedy, kiedy będzie musiał będąc nad wodą.
Filmik jest z marca tego roku, start z wody na oryginalnych pływakach, garść informacji o zakupach do modyfikacji napędu i zasilania jest też dostępna.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej