Witam! Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieje,ze wyrobie się z projektem. Lanie wody jest nie wskazane
Co do tłumienia 'wolnego' myślenia to niestety muszę się zgodzić. Nie jest to bynajmniej wymysł moich nauczycieli,a kochanego ministerstwa edukacji. Na nowej maturze nie ma miejsca na reflekse i przemyślenia tu trzeba 'wstrzelić' się model odpowiedzi....
Przeczytałem Kongres Futurologiczny. Przyznaję się,że było to moje pierwsze spotkanie z Lemem. Ksiażka mnie powaliła. Tylko 120 stron,a trzeba powiedzieć,ze to majstersztyk. Bardzo ciekawa wizja świata i rewelacyjny motyw złudzeń. Napewno jeszcze zajrze do jego książek bo tata ma większość. Mam mieszane uczucia co do Matrix'a. Im głębiej się jest w temacie tym większe jest wrażenie,że bracia Wachowsky dokonali połączenia i przemieszania kilku dzieł literatury S-F i cyberpunk i podali w formie przyswajalnej dla Amerykanów.
Wiem,że mój temat jest tematem rzeką,ale musze skupić się na temacie i muszę przedstawić poszczególne wizje dosyć pobierznie. Wątpię,zeby komisja miała większe pojęcie o literaturze potrzebnej do opracowania tego tematu. Jest wymóg by nauczyciele w komisji zapoznali się chociaż częsciowo z bibliografią zdającego....
Mam juz pomysł na projekt i wizje całej wypowiedzi. W miarę postępów z pracą,jeżeli tylko chcecie, podziele się z wami moimi spostrzeżeniami. Jestem otwarty na propozycje;)
Jeszcze raz wszystki dziękuję!