Polski > Prezentacje maturalne
[M] Wizerunek rzeczywistości w literaturze science-fiction. Scharakteryzuj wizję
Lukasz432:
Jednak zdecydowałem się na schematyczną wypowiedź. Więc mam tak:
1. Lem Stanisław, Dzienniki gwiazdowe, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012, ISBN 978-83-08-04890-0.
2. Lem Stanisław, Kongres futurologiczny, Wydawnictwo Literackie, Kraków 2012, ISBN 978-83-08-04894-8.
3. ? Czym zastąpić Powrót z gwiazd?
maziek:
Ale jaki masz plan, co chcesz osiągnąć, do czego Ci potrzebna ta książka, żeby jaką tezę zilustrować? Możesz wziąć Solaris albo Cyberiadę albo Eden albo Fiasko itd. - tylko co zamierzasz, jakiej amunicji potrzebujesz?
Lukasz432:
Trochę już zdążyłem przeczytać Kongres futurologiczny i chcę opisać świat tej książki. Czyli niestabilny politycznie, zamieszki, napady. Nie ma robotyki, a manipulacja ludźmi jest regulowana za pomocą środków odurzających.
maziek:
To może przeczytaj do końca ;) ...
olkapolka:
W sumie nie wiem jaki Lemowy wizerunek rzeczywistości chcesz omówić?
Dzienniki trudno nazwać wizją rzeczywistości - wg mnie - to raczej wariacje na różne okołoludzkie tematy. Kongres - jak najbardziej. W tym układzie Powrót z gwiazd nie jest najgorszym wyborem - sporo da się z niego wyciągnąć. Pomimo powyższych zarzutów;)
Summa byłaby idealna - tam są skondensowane pomysły Lema, które rozwijał w beletrystyce, ale skoro nie - to nie:) Może spróbuj z Pamiętnikiem znalezionym w wannie - troszkę odejdziesz od robocich i kosmicznych spraw. Wielowymiarowa książka. Całkiem rzeczywista. Tutaj masz opis:
http://solaris.lem.pl/ksiazki/beletrystyka/pamietnik/102-poslowie-pamietnik
Albo łatwiejszy tomik pt. Przekładaniec . Można potraktować go wybiórczo - np. tytułowy Przekładaniec i Czy pan istnieje, Mr. Johns? - szereg całkiem aktualnych tematów - przed którymi stoją człeki. Chirurgia, genetyka itd...do jakich absurdów może doprowadzić ich używanie. Jest to jakiś opis świata, wizerunek rzeczywistości, ale fragmentaryczny.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej