Polski > Prezentacje maturalne

[M] Wizerunek rzeczywistości w literaturze science-fiction. Scharakteryzuj wizję

<< < (3/5) > >>

Lukasz432:
Witam. Dziękuje za wcześniejsze porady. Pracę prawie, że napisałem, Został mi tylko przekładaniec. Jednak mam problem z tezą której nie mogę ubrać w słowa. Napisałem pracę która udowadnia inne pojmowanie rzeczywistości. W Kongresie pojmowanie świata przez Tichego po odmrożeniu 100 letnim. W Powrocie z Gwiazd pojmowanie świata po kosmicznym wypadku Bregg'a. W Przekładańcu (trochę mi nie pasował, ale jakoś sobie poradziłem) pojmowanie rzeczywistości po przeszczepie? Pozdrawiam.

maziek:
Czy Twoja wypowiedź zawiera pytanie - czy jest tylko konstatacją? Jeśli to pierwsze chętnie bym Ci pomógł o ile tylko będę w stanie - ale nie widzę pytania...

Lukasz432:
Witam. Moja teza to inne pojmowanie rzeczywistości przez bohaterów książek Lema. Na przykład napisałem, że gdy Tichy się obudził po odmrożeniu to zamiast ptaków które wyginęły pojawiły się ptaki sterowane zdalnie, czy lanie pastwiska preparatem przekształcającym trawę w ser. W powrocie do gwiazd przez lata nieobecności przyjaciele, rodzina zginęli, a ludzkość stała się pokojowa i straciła chęć poznania kosmosu za skutkiem betryzacji. Ogółem rzecz biorąc opisałem wizerunek nowej rzeczywistości zastanej przez bohaterów po dłuższej nieobecności.

Moje pytania:
1. Jak ładnie ująć tezę? Nie mam kompletnie pomysłu. Chyba wiecie co chcę dokładnie opisać, ale nie wiem jak to dobrze "ubrać" w słowa.
2. Jak tą tezę odnieść do przekładańca?
Pozdrawiam.

maziek:
Może tak poetycko, że przez wieki świat był punktem stałym a zmieniał się człowiek, a teraz człowiek przekształca świat tak szybko, że to on stał się punktem odniesienia dla świata.

Co do drugiego hm, muszę pomyśleć.

liv:
Niekoherentność świata zapisanego w pamięci i zewnętrznego.  :)
Z powodów podanych przez Maźka.
Wciskająca się szczelinami, szwami i wyrwami w nieadekwatną już świadomość.
Powodując jej rozstrojenie.
W ostatnim wypadku, rozstrojenie systemu prawnego (o ile pamiętam). 8)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej