Witam!
Założyłem nowy temat, ponieważ dopiero ostatnio zrozumiałem od czego nazwę wziął mój nick. Oto 2 smaczki (z czego jeden znany):
SMACZEK1. Pamiętacie pewnie o wielkich Kurdlach, wewnątrz których trudny zywot wiedli Enfecjanie oraz państwo tychże, gdzie nie można było skrzywdzić drugiego mieszkańca, ponieważ nie pozwalały na to bystry("Wizja lokalna"). Dawno temu, gdy czytałem tę książkę, znalazłem na końcu słowniczek. Pod hasłem "Kurld" były podstawowe informacje o tych zacnych stworzeniach oraz informacja: "skrótowo piszemy QRLD"(czy coś w tym stylu). Zachłysnąłem się - jaki dobry materiał na nick! Nie zastanawiałem się po co Mistrz umieścił taki odnośnik na końcu książki. Dopiero ostatnio oglądając BBC News o możliwości wyprodukowania broni jądrowej przez Phenian zobaczyłem angielską skrótową nazwę kraju Umiłowanego Przywódcy
(
http://www.korea-dpr.com/users/poland/index2.htm -
) - Korei Północnej - a mianowicie QRLD.
Wszystko jasne - społeczeństwo "zbystwiałe"
(od bystr) to analogia do kapitalizmu, a QRDLe do komuny.
SMACZEK2. To nie ja go znalazłem, tylko zdaje się jakiś argentyński(?) tłumacz o czym wspomniał Mistrz w "Tako rzecze...Mistrz"
A mianowicie pewien robot, który chciał wprowadzić rzesze ubogich, głodnych (paśli chmurki, żeby z nich ściągać pioruny
) robotów w stan powszechnego szczęścia społecznego poprzez wynalezienie połączenia ,zdaje się, równoległego miał xywę, która po przetłumaczeniu na Marx (qrczę coś mi to nie kontaktuje, może to był inny cyber - jeśli ktoś pamieta o co chodzi to proszę napisać).
APELUJĘ! Jeśli znacie jakieś inne zmaczki to proszę o podzielenie się nimi !! Nie zabierajcie ich do grobu (co za strata dla świata)
!!
PS. Chyba będę musiał zmienić nick