Dziękuję za nazwanie mnie ekspertem od fantasy
, ale obawiam się, że na ten tytuł nie zasługuję. Owszem przeczytałem kilka książek na ten temat, aczkolwiek za eksperta może uchodzić mój dawny kumpel który miał w swej biblioteczce ponad setkę książek o tej tematyce. Przy nim jestem w tej dziedzinie nikim
Ale do rzeczy. Różnice pomiędzy s-f a fantasy?
Najogólniej rzecz ujmując to oba gatunki mówią o historiach, przynajmniej w danym okresie, nierealnych (ewentualnie mało realnych).
Fantasy jest jednak ograniczona jedynie naszą wyobraźnią i może w niej pojawić się niemal wszystko. Ma też często dużo prostszy, ogólny przekaz (np. walka dobra ze złem) oraz jest opowiadana w sposób bardziej "swojski". Przez to stanowi, jak to zauważył
A-cis, coś w rodzaju bardziej dorosłej bajki. W praktyce świat fantasy istnieje tylko w naszych umysłach.
Science-fiction ma z kolei podwaliny w nauce. Bardziej precyzyjnie określa co faktycznie może, lub mogło, się stać. Język opowieści jest tu często mocno logiczny i mówiący o konkretnych zagadnieniach. Świat sf jest zwykle przekształconym obrazem naszej rzeczywistości.
Co do książek o s-f to padło już sporo propozycji, więc nic nie dodam. W temacie fantasy preferuję oczywiście Tolkiena (on jest w końcu twórcą tego gatunku i książki jakie napisano po nim zawsze nawiązują do wymyślonej przez niego rzeczywistości). Nieco odrębny styl wypracował także Sapkowski (jego fantasy jest dużo mniej bajkowe). Do fantasty można też zaliczyć "Niekończącą się opowieść" (nie trzeba czytać, można obejrzeć film) lub "Gwiezdne wojny". Inne pozycje jakoś szczególnie nie utkwiły mi w pamięci. Ot takie powielanie tego co Tolkien już wymyślił (mój, wspomniany powyżej kumpel, nie darowałby mi tego ostatniego zdania, hehe).
można chyba powiedzieć, że fantasy bardziej tworzy się sercem, a sf rozumem, choć oba gatunki to nasze fantazje.
ps. ostatnio zafascynował mnie Terry Pratchett, ale jego książki są raczej taką mądrą kpina z naszego życia, ukazaną w świcie fantasy, więc nie jest to chyba dobra pozycja do polecenia w tym temacie.