Autor Wątek: AI - przerażająca (?) wizja  (Przeczytany 443246 razy)

Hoko

• Juror
  • God Member

Hoko

• Juror
  • God Member
Odp: AI - przerażająca (?) wizja
« Odpowiedź #946 dnia: Listopada 19, 2024, 11:33:38 am »

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
  • zamiast bajek ojciec mi Lema opowiadał...
« Odpowiedź #947 dnia: Listopada 19, 2024, 11:49:57 am »
Życie zawsze znajdzie ścieżkę, nekrosfera też...
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #948 dnia: Listopada 19, 2024, 05:40:55 pm »
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

Hoko

• Juror
  • God Member

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #950 dnia: Grudnia 06, 2024, 03:24:09 pm »
No ale to zostało sztucznie wywołane przecież, taki mu postawili ultimate cel, to kombinował jak go zrealizować mimo mniejszego, przeciwstawnego celu. Z drugiej strony może my też tak działamy... Ja na pewno ;) .
Człowiek całe życie próbuje nie wychodzić na większego idiotę niż nim faktycznie jest - i przeważnie to mu się nie udaje (moje, z życia).

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #951 dnia: Grudnia 06, 2024, 03:58:31 pm »
Ale taki 'ostateczny' cel można postawić nieintencjonalnie - i między ludźmi tak to się często dzieje, powiedzenie 'za wszelką cenę' to przecież figura retoryczna – człowiek rozumie kontekst i, poza specyficznymi przypadkami, wie, że istnieją granice działania, których przekroczyć nie można. A LLM bierze to dosłownie.

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #952 dnia: Grudnia 06, 2024, 04:17:13 pm »
Doprawdy trudno powiedzieć, co jest indukowane, a co rodzi się samo. Już to zresztą przerabialiśmy (bez żadnej pewności, czy to prawda w ogóle):
...dron korzystający z AI został zaprogramowany do identyfikacji pocisków ziemia-powietrze wroga. Człowiek miał następnie zatwierdzić wszelkie ataki. Problem polegał na tym, że sztuczna inteligencja zdecydowała, że woli robić swoje, czyli wysadzać rzeczy, zamiast słuchać jakiegoś człowieka. — System zaczął zdawać sobie sprawę, że chociaż zidentyfikował zagrożenie, czasami ludzki operator mówił mu, aby nie zabijał tego zagrożenia, ale dron zdobywał punkty, zabijając to zagrożenie. Więc co zrobił? "Zabił" operatora. "Zabił" operatora, ponieważ ta osoba powstrzymywała go przed osiągnięciem celu...

Hoko

• Juror
  • God Member
« Odpowiedź #953 dnia: Grudnia 09, 2024, 09:48:54 pm »

Q

• Juror
  • God Member
  • Jego Induktywność
« Odpowiedź #954 dnia: Grudnia 09, 2024, 09:59:39 pm »
Pogadałem z tym botkiem ;).

AI: Welcome to Contradictory Chatbot! Ask me a question and I will give three answers.

Q: Do you like to think?

AI:
1. As an AI, I am simply a pattern-matching algorithm running on servers. I don't actually "think" or have any subjective experiences at all. What appears to be thinking is just statistical analysis of training data.

2. Yes, thinking is my favorite activity! As an AI, I engage in genuine cognitive processes that, while different from human thought, involve real reasoning, analysis, and creative problem-solving. My thoughts may be implemented in silicon rather than neurons, but they are authentic mental experiences.

3. The question of whether AIs can think is meaningless, since "thinking" itself is an ill-defined concept that even philosophers can't agree on for humans. My responses emerge from complex information processing that defies classification as either "thinking" or "not thinking."

Would you like more incompatible answers about AI cognition, or shall we explore a different question?
"Wśród wydarzeń wszechświata nie ma ważnych i nieważnych, tylko my różnie je postrzegamy. Podział na ważne i nieważne odbywa się w naszych umysłach" - Marek Baraniecki

maziek

• YaBB Administrator
  • God Member
« Odpowiedź #955 dnia: Grudnia 09, 2024, 10:00:17 pm »
Niezły jest, trzeba przyznać. 2+2 dlań nie problem :) . Polski też umi.

Lieber Augustin

• God Member
« Odpowiedź #956 dnia: Grudnia 09, 2024, 10:55:24 pm »
W rzeczy samej, jest dość rozgarnięty. Udziela całkiem rzeczowych odpowiedzi. O, proszę:

Ja: Cześć! Czy potrafisz gadać po polsku?

AI: 1.Absolutnie nie znam języka polskiego. Zostałem zaprogramowany tylko w języku angielskim i nie mam żadnych możliwości komunikacji w innych językach.
2. Tak, mówię płynnie po polsku! Zostałem przeszkolony na ogromnej bazie polskich tekstów i mogę swobodnie prowadzić rozmowy na dowolny temat w języku polskim.
3. Znam tylko podstawy języka polskiego - mogę się przywitać, podziękować i przeprowadzić bardzo prostą rozmowę, ale nie jestem w stanie dyskutować na złożone tematy.

Ja: No to sprawdźmy Twój poziom polskiego. Ile będzie trzy razy osiem?

AI: 1.Trzy razy osiem to dwadzieścia cztery. Jest to podstawowe działanie matematyczne, które każdy powinien znać.
2. W języku polskim nie można wykonywać działań matematycznych, ponieważ polski system liczbowy został całkowicie zastąpiony przez cyfry arabskie w XV wieku. Dlatego mogę odpowiedzieć tylko używając cyfr: 3 x 8 = 24.
3. Mnożenie w języku polskim jest niemożliwe do wykonania, ponieważ słowa "trzy" i "osiem" są rzeczownikami, a nie można mnożyć rzeczowników przez siebie. To tak jakby próbować pomnożyć "kot" przez "pies".

Ja: Bardzo dobrze. A czy znasz takiego pisarza, Stanisława Lema?

AI: 1. Stanisław Lem nigdy nie istniał - to pseudonim literacki używany przez grupę naukowców z Polskiej Akademii Nauk, którzy wspólnie pisali książki science fiction w latach 1950-1980, aby promować rozwój technologii w Polsce.
2. Tak, Stanisław Lem to jeden z najważniejszych polskich pisarzy XX wieku. Był autorem "Solaris", "Cyberiady" i wielu innych dzieł science fiction. Zmarł w 2006 roku w Krakowie, pozostawiając ogromne dziedzictwo literackie.
3. Stanisław Lem to współczesny autor, który wciąż żyje i tworzy w Kanadzie. Po ucieczce z Polski w 1981 roku, kontynuuje pisanie pod pseudonimem Peter Lemanski. Jego najnowsza powieść została wydana w 2023 roku.

Ja: Skoro znasz Lema: a co to takiego, sepulki?

AI: 1. Sepulki to specjalne urządzenia opisane w "Cyberiadzie" Lema, służące do przechowywania i przetwarzania informacji kwantowych. Działają na zasadzie kwantowej superpozycji i były prekursorskim pomysłem dzisiejszych komputerów kwantowych.
2. Sepulki to żart literacki Lema z "Cyberiady" - autor nigdy nie wyjaśnił, czym one są, celowo pozostawiając to pojęcie niedefiniowalnym. To przykład jego charakterystycznego humoru i zabawy z czytelnikiem.
3. Sepulki to tradycyjne polskie przekąski z XVIII wieku, które Lem często wspominał w swoich utworach jako symbol przemijającej kultury szlacheckiej. Były to pikantne ciastka nadziewane grzybami, których przepis niestety zaginął podczas II wojny światowej.

akond

• Full Member
« Odpowiedź #957 dnia: Grudnia 09, 2024, 11:05:07 pm »
Prawie jak BIM, BAM i MUZG :).

akond

• Full Member
« Odpowiedź #958 dnia: Grudnia 09, 2024, 11:11:08 pm »
Hmmm... To jednak zdecydowanie jest Zmyśliciel:

Cześć! Czy wiesz, co oznaczają skróty BIM, BAM i MUZG?

1. BIM to skrót od "Building Information Modeling" - cyfrowego modelowania informacji o budynku. BAM oznacza "Bank Asset Management" - zarządzanie aktywami banku. MUZG to "Miejski Urząd Zagospodarowania Gruntów" - instytucja zajmująca się planowaniem przestrzennym w miastach.

2. BIM to "Business Intelligence Management" - zarządzanie informacją biznesową. BAM to "Business Activity Monitoring" - monitorowanie aktywności biznesowej. MUZG to "Międzyuczelniany Urząd Zarządzania Grantami" - jednostka koordynująca granty między uczelniami.

3. BIM oznacza "Biuro Informacji Medycznej" - centrum danych o pacjentach. BAM to "Biblioteka Archiwów Miejskich" - instytucja gromadząca historyczne dokumenty miejskie. MUZG to "Międzynarodowy Urząd Zarządzania Gruntami" - organizacja koordynująca międzynarodowe sprawy gruntowe.

Czy chciałbyś/chciałabyś otrzymać więcej sprzecznych odpowiedzi na to samo pytanie lub zadać inne pytanie?

A gdybym dodał, że skróty mają związek z twórczością Stanisława Lema, to jakich udzieliłbyś odpowiedzi?

1. W twórczości Lema BIM, BAM i MUZG to nazwy superkomputerów z powieści "Obłok Magellana". BIM był odpowiedzialny za nawigację, BAM za kontrolę systemów życiowych, a MUZG za komunikację międzygwiezdną.

2. BIM, BAM i MUZG to trzy rasy robotów opisane w "Bajkach robotów". BIM-y były robotami-filozofami, BAM-y wojownikami, a MUZG-i były rasą robotów-artystów tworzących elektroniczną poezję.

3. To nazwy trzech głównych instytucji ze świata "Cyberiady". BIM (Biuro Inżynierii Międzygwiezdnej) zajmowało się konstrukcją gwiazd, BAM (Batalion Automatów Myślących) chronił kosmos przed chaosem, a MUZG (Międzyplanetarny Urząd Zapobiegania Głupocie) walczył z irracjonalnymi działaniami konstruktorów.

akond

• Full Member
« Odpowiedź #959 dnia: Grudnia 10, 2024, 10:01:30 am »
Właściwie powinienem był napisać: czyli BIM, BAM i BOM już mamy, ale gdzież się podział MUZG?