Odnośnie celibatu. Twoja dedukcja zmiarza w dobrym kierunku. Większość z Was wie zapewne na czym polegała i czym charakteryzowała się Św. Inkwizycja. Jest to organizacja powołana przez Watykan i uważana przez wielu ludzi za największą plamę w historii ludzkości. Człowiek powołał do życia wiele fatalnych wynalazków, m.in.: faszyzm, stalinizm i Św. Inkwizycja. Wszystkie te ideologie przeczą sobie. W głębi jednak, zasada ich działania, jest taka sama. Ale wróćmy do tematu: ubocznym skutkiem Inkwizycji (nie wiem czy kler już od razu zdawał sobie z tego sprawę - ale pewnie tak), było niezwykle szybkie bogacenie się duchowieństwa. Ilość bogactw rosła proporcjonalnie do szybkości osądzania niewinnych ludzi (przede wszystkim bogatych). W zasadzie wylizanie się spod sądu Inkwizycji, zwłaszcza w czasach jej szczytu, było niemożliwe. Inkwizytor oraz biorący udział w sądzie kler przejmował majątek ofiary sądu. Kler zaczął bogacić się w wyjątkowym tempie. Natomiast po śmierci bogatego biskupa lub inkwizytora jego majątek przejmowała jego rodzina. Watykan dość szybko zwrócił na to uwagę (mieli dobrych księgowych....) i w XII w. wprowadzono zakaz wchodzenia w związki małżeńskie dla kleru.
Oczywiście całe to zamieszanie z bogaceniem się duchowieństwa doprowadziło do klasycznej sprzeczności, którą obserwujemy również dzisiaj. Przesadnie bogaty kler stał w niezgodzie z głoszonymi przez siebie ideałami ubóstwa. Żeby zakończyć spekulacje w tym temacie w 1326 r. ogłoszona została bulla papieska "Cum inter nonnullos" , w której ogłoszono, że pogląd iż Chrystus i apostołowie nie posiadali żadnych dóbr osobistych to herezja. Od tego momentu Św. Inkwizycja mogła z całą surowością ścigać ludzi , którzy twierdzili, że to zachowanie kleru jest fałszywe. Jest to tylko jeden z setek przykładów, które potwierdzają fakt, że kanony wiary Katolickiej rodziły i rodzą się w głowach ludzi siedzących u szczytów władzy a nie w jakiejś tam biblii czy innych księgach będących zbiorem legend. Zresztą biblia była już na indeksie ksiąg zakazanych przez Kościół.
Gdzie można o takich rzeczach poczytać? W niezależanych źródłach internetowych. Niezależnych czyli niereligijnych. Książki o tej tematyce są na polskim rynku trudno dostępne, ale jak się postarasz to znajdziesz. Poszperaj w antykwariatach i na allegro. Szukaj haseł ateizm, historia Kościoła, św.Inkwizycja itp...
W poniższym linku znalazłem sporo tekstu ze świetnej książki Helen Ellerbe "Ciemna strona historii chrześcijaństwa". Jest tam m.in. opis tego, co przytoczyłem wyżej, czyli powodów wprowadzenia celibatu:
http://freemen.d2.cz/texty/darkchrzest.htminny link, pod którym można znaleźć sporo ciekawych rzeczy to:
http://www.positiveatheism.orgTu jest kawałek jednego z rozdziałów książki Ellerbe w jęz. ang:
http://www.positiveatheism.org/hist/ellerbe0.htmWiększość ciekawych rzeczy jest jednak dostępna tylko na zachodzie,ale dzięki internetowi można sporo znaleźć. W Polsce są to wiadomości uważane za niepopularne lub gorszące.
Natomiast historia chrztu, to wierz mi, ciężka sprawa. Przede wszystkim poniżająca dla kobiet. Nie wiem czy jest sens bym to dokładnie opisywał. Prawda jest okrutna i smutna, a i zdaje mi się, że to nie jest odpowiednie miejsce.... mimo wszystko.
CU
Deck