Festiwal Lwów - Miasto Lema
Lwów, 15-18 września 2016.
Festiwal Lemowski będzie gościł osobistości europejskiej literatury: poetów i prozaików, krytyków i tłumaczy. W trakcie festiwalu odbędą się debaty i spotkania panelowe a propo stosunków Lema a Lwowia, przeszłości a przyszłości literatury fantastycznej, tematów polskiej fantastyki, prezentacje nowych tłumaczeń utworów Lema z udziałem tlumaczy, spotkania autorskie i wieczory poetyckie, poświęcone twórczości pisarza.
1. Dyskusja panelowa Dylematy Lema: dyskusyjne pytania biografii Lema i jego recepcii Lwowa.
2. Rozmowa o polskiej fantastyce ХХ wieku (twórczość Lema, Zajdla, Sapkowskiego, Dukaja).
3. Szereg prezentacji a nowych przekładów Lema z udziałem tłumaczy.
4. Wieczór wspomniem o spotkaniach i rozmowach ze Stanisławem Lemem pod tytułem Świadkowie Lema.
5. Wykład publiczny na temat Stanisław Lem i literatura fantastyczna w języku angielskim (o dyskusji Lema z Philipem Dickiem).
6. Wycieczka (realna i wirtualna) trasą Lema we Lwowie.
7. Konkursy i kwesty oparte na twórczości Lema.
8. Program dla dzieci (odbędzie się we lwowskiej szkole nr. 8, do której kiedyś chodził Stanisław Lem).
9. Performans artystyczny: wystawy a instalacje w przestrzeni miasta, inspirowane twórczością Lema.
Zapraszam!