Polski > DyLEMaty
Adam Wiśniewski -Snerg
akond:
--- Cytat: maziek w Lipca 13, 2026, 11:44:47 am ---Stąją na półce "fenomen kosmosu", "niebo spadło na ziemię" i "powtórne stworzenie" (czy jakoś tak, z pamięci), ale co było w tych książkach, a zwłaszcza JAK było - to za diabła nie pomnę - musiałbym właśnie - patrz co na wstępie. Natomiast sczytane okładki są no ale wówczas czytałem na okrągło co podeszło pod rękę.
--- Koniec cytatu ---
Wspomogłem się podlinkowaną stroną i wychodzi mi, że to są w komplecie powieści Chruszczewskiego. Na pewno je kiedyś czytałem, ale bardziej charakterystyczna była dla mnie jego krótka forma i zbiory opowiadań. I moje wrażenia opierają się bardziej na nich.
Chyba Potrójny czas galaktyki kojarzę najmocniej, patrząc na okładki i zamieszczone spisy treści. Gdzieś mam, przywalony wieloma innymi rzeczami.
Q:
Pamiętam, że niedawno - lat temu parę - odświeżałem sobie ten "Fenomen...". Stylistycznie to, co pisze/sz akond - jest tam jakaś indywidualna, zapadająca w pamięć nuta, bodaj nie mająca odpowiedników w SF krajowej, czy zagranicznej. Jakby coś z Szaniawskiego. Fabularnie? Dość typowa sajęsfikszyn tamtych lat, bez ambicji futurologicznych jednak. Wszystko raczej baśń, metafora, nieszczegolnie nawet opakowana w naukową otoczkę. Przesłaniowo - no tu mam problem, bo pochwala ziemskości (jakby rodem z "Solaris", ale Tarkowskiego) przechodzi w jakiś pankosmiczny panhumanizm czy antropocentryzm nasterydowy (gorzej, niż w 'ST"), co Lem by zmiażdżył.
Q:
Taka rozmowa o Snergu:
ps. Nawiasem: pod poniższym linkiem można znaleźć debiutanckie opowiadanie Adama - wtedy jeszcze, po prostu - Wiśniewskiego - "Anonim":
https://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/publication/47684/edition/44855/content
Nawigacja
Idź do wersji pełnej