maziek,
pierwsza harmoniczna to sygnał podstawowy - ten, z którego "sieją" dalsze harmoniczne, aczkolwiek terminu "pierwsza" się na ogół nie używa. Żeby ślad tego sygnału zobaczyć na tym wykresie, trzeba by zejść poniżej 2kH. Wyjściowo on jest oczywiście dużo silniejszy niż właściwe harmoniczne, ale też z tego powodu, żeby nie wprowadzał zakłóceń, w takich układach stosuje się specjalne filtry tłumiące; więc jego ślad "zapisany" może być słabszy niż harmonicznych. Ale... - tu mowa (silniejszy/słabszy) o wartościach amplitudy, natomiast ten wykres jest częstotliwościowy, więc na nim każda harmoniczna będzie wyglądać tak samo, pod warunkiem, że będzie "czysta", czyli bez żadnych naleciałości i modulacji. I będzie to wtenczas cienka, gładka linia (przynajmniej w przypadku ruchu jednostajnego). A wszystko, co wystaje w górę lub w dół, świadczy o zakłóceniach i wynika albo ze zmiany prędkości taśmy na głowicy, albo ze zmian częstotliwości generatora. Swoją drogą, bo nie wiem, czy to jasne, ta niby sinusoida, która tworzy naszą harmoniczną, to też efekt modulacji. To ma okres rzędu kilku sekund, więc najpewniej jest to skutek tego, że taśma nie nawija się na szpuli równomiernie (a i sama szpula może nie być dostatecznie okrągła).
LA,
wyczytałeś to z tekstu czy ze schematu? Bo na schemacie w lewym dolnym rogu siedzi coś, co wygląda mi na przetwornicę napięcia zasilaną z 12V. Ale wyjścia tego, po drugiej stronie trafa, są tylko opisane literami i nie wiem, dokąd prowadzą.