Ta...
w Polsze to może tylko Snerg nadaje się jako autor "w pewnym sensie konkurencyjny" względem Lema. Przy założeniu pewnych wąskich kryteriów, jak to, że zajmuje się nauką filozofią, jest pisarzem, pisze SF oraz niebeletrystykę i w każdej dziedzinie jest (w jakiś sposób) znaczący.
Niektórzy porównywali Lema jakoś z Parnickim, nie wiem... Przymierzałem się do "Końca Zgody Narodów" lecz jakoś nie udało się na razie.
No jest Zajdel, Fiałkowski, Boruń - "Ósmy krąg piekieł" - niezła książka ale... to już nie to.
A literatura światowa ?
Na pewno Umberto Eco (przeczytałem "Imię..." i "Wahadło..." ) jakoś tu podlega.
Jest pisarzem podobnie świadomym tego, co robi pisząc jak "Nasz Mistrz", który to nawet Mu nieco zazdrości - o czym sam mówi. Patrz "Filozofia przypadku". Nadto Eco jest nawet zawodowym naukowcem a w literaturze bierze się za sprawy dotyczące, podobnie jak Lem "węzłowych problemów współczesności" (cyt. z Filozofii...)
O w/w książce Lema jakoś zresztą cisza na Forum. Czy padł tu w ogóle ten tytuł? Dlaczego ?
Niebeletrystyczna jest Panie Dzi !
No i to co się ukazało w b.starej serii: "Stanisław Lem poleca" (nie jestem oryginalny, co ?
Pamiętam: Strugackich coś oraz "Ubik" Dicka. Co było jeszcze ?
Może kto przypomni?
Ktoś powie, że Eco to nie SF. No nie całkiem. Umieszczenie akcji w przeszłości ma pewne cechy i konsekwencje podobne jak w przeszłości. To jest trochę pokrewne. O tym też oczywiście Lem pisze.
Dla Terminusa, jako tego,co próbuje(-ował) cokolwiek pisać "Filozofia przypadku" to podstawowe dzieło Lema.
Gombrowicz gdzieś w "Dziennikach" podaje piękną i zwięzłą receptę jak pisać.
Jeśliby zaś kryteriów przeze mnie podanych nie stosować...?
Nale ży założyć temat: CZYTELNICY STANISŁAWA LEMA POLECAJĄ. Tu moglibyśmy się podzielić tytułami z różnych dziedzin, które, jak sądzimy przeczytać warto.
Co TermiDzinus na to ?