Pomijając niektóre aspekty, bo inicjatywa całkiem szlachetna i zostawiając inne rzepy... ale jednego nie ogarniam - dlaczego ograniczono kandydatów wiekiem!?
Czysta dyskryminacja, bo co z młodymi kompozytorami po 40-stce?
Już na śmietnik?
Zapraszamy młodych polskich kompozytorów do czterdziestego roku życia
Aaa, to warunek Austriaków, co wiele tłumaczy
https://iam.pl/pl/zmierz-sie-z-geniuszem-stanislawa-lema-i-skomponuj-utwor-dla-klangforum-wienA może jednak naszych???
1. Projekt skierowany jest do kompozytorów posiadających obywatelstwo polskie („Kompozytorzy”), urodzonych po. 1 stycznia 1979 roku.Pomyślałem o forumowych kompozytorach, tych spełniających inkryminowany warunek... kuszą tym i więcej...
Hoko, terminus - do roboty.
1. Nagrodą w Projekcie dla każdego z dwóch wybranych Kompozytorów jest:
9.1 zamówienie przez IAM utworu na zespół ( w składzie wybranym dowolnie przez Kompozytora) Klangforum Wien , którego maksymalny do wykorzystania skład stanowi: flet, obój, 2 klarnety, fagot, saksofon , waltornia, trąbka, 2 puzony, 3 skrzypiec, altówka, 2 wiolonczele, kontrabas, 2 x perkusja, fortepian, akordeon, harfa („zespół”) o czasie trwania 10-15 minut, na podstawie umowy o dzieło zawartej przez IAM z każdym z Kompozytorów, kwota wynagrodzenia 30 000 ,00 PLN (trzydzieści tysięcy PLN brutto) ; Do tego fundują wycieczkę, 21 dni po Europie (pod pretekstem prób i koncertów), aż się zakaszlałem, bo wieku nie mam
To dobiję jeszcze poświęcając jednego małego kotka
„Twórczość Stanisława Lema to twórczość przyszłości. To wspólny mianownik jego opowiadań, powieści, tekstów filozoficznych. Klangforum Wien, z którym współpracujemy od 2011 roku, reprezentuje analogiczne podejście w obszarze muzyki współczesnej. Renoma zespołu da nam możliwość nie tylko przypomnienia międzynarodowej publiczności o twórczości Stanisława Lema, ale także zaprezentowania talentu dwóch polskich kompozytorów, którzy zwyciężą w konkursie – mówi Barbara Schabowska-Maszenda, p.o dyrektora Instytutu Adama Mickiewicza. „Futurologia i muzyka współczesna starają się nakreślić elementy, które w naszej teraźniejszości są cieniem, rzutując je na scenariusz przyszłości. Zadawanie właściwych pytań daje możliwość zrozumienia, na ile przyszłość jest już realizowana" - dodaje Peter Kainrath, z Klangforum Wien.https://dzieje.pl/dzieje-sie/zostanwdomu-i-komponuj