Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
DyLEMaty / Odp: "Space - The Final Frontier"
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Kwietnia 02, 2025, 08:12:32 pm »
Trailer trzeciego sezonu "SNW":
2
Hyde Park / Odp: Polityka smoleńska
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Kwietnia 02, 2025, 05:07:59 pm »
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Kwietnia 02, 2025, 02:05:07 pm »
Bez znaczenia dla kwestii katastrofy. Ruskij bardak wo wsiej krasje, nic ponadto.
5
DyLEMaty / Odp: Filmy SF warte i nie warte obejrzenia
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Kwietnia 02, 2025, 11:27:13 am »
Nowy zwiastun siódmego sezonu "Black Mirror":

Plus opis odcinków:
https://reactormag.com/a-new-trailer-introduces-black-mirrors-latest-techno-miseries/
6
Hyde Park / Odp: Kwiz
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Kwietnia 02, 2025, 11:06:28 am »
Wg mnie nie ma ograniczenia ilucyfrowe są liczby (poza tym, że nie dłuższe niż wyświetlacz).
To właśnie zapisałem jako fakt (2).

Nie wiem, czy jest ich jeszcze więcej, bo to jednak męczące, trzeba by program napisać.
Podejrzewam, że mogą być, ale trafienie na piechotę kombinacji z wynikiem np. 11xxx, albo 111xxx, nie jest zbyt wdzięczną zabawą.
Ja się wspomogłem tylko prościutkim Excelem, żeby uniknąć mnożenia na kartce (też jestem przed kawą ;-)).

EDIT. Trochę sobie rozbudowałem moje narządko-Excelątko, i chyba jednak więcej rozwiązań nie ma - z przodu można dodawać tylko jedynki, więc liczba kombinacji mocno się ogranicza. Wyświetlacz prędko się zresztą przepełnia.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Kwietnia 02, 2025, 10:50:20 am »
Bingo. Wg mnie nie ma ograniczenia ilucyfrowe są liczby (poza tym, że nie dłuższe niż wyświetlacz). Większość ludzi podaje ostatni wynik jako rozwiązanie i nie kombinuje, że może być ich więcej - za co dostajesz piątkę (starą) z koroną i brylantami. Nie wiem, czy jest ich jeszcze więcej, bo to jednak męczące, trzeba by program napisać.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez akond dnia Kwietnia 02, 2025, 10:26:46 am »
To ma chyba wiele rozwiązań - jest dużo stopni swobody.

Zbierzmy fakty:
1. Pewniki są dwa: czwórka na pierwszym widocznym miejscu w pierwszym wierszu i siódemka jako ostatnia cyfra wyniku (jako jedyne pasujące).
2. Każde puste okienko może zawierać jedynkę - więc nawet liczba cyfr każdego składnika działania nie jest znana na wstępie.
3. Cyfry z trzema kreskami to mogą być 2, 3, 5, 6, 8 lub 9.
4. Skoro 7, to ostatnimi cyframi czynników muszą być 3 i 9.

Dla wstępnego ograniczenia zbioru rozwiązań przyjmijmy założenie (niekoniecznie prawdziwe), że wynik jest maksymalnie czterocyfrowy.

Bez programowania i analizy wszystkich kombinacji, na chybił trafił wychodzą mi takie przykładowe rozwiązania:
49 x 13 = 637
149 x 13 = 1937
143 x 9 = 1287

To może dodatkowo założyć, że jednak jedynek nie ma? Czyli mnożymy liczbę dwu- i jednocyfrową, a wynik jest trzycyfrowy.
Wtedy mamy tylko dwie możliwe kombinacje czynników (43x9 lub 49x3), z których tylko jedna daje pasujący wynik:

43 x 9 = 387
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Kwietnia 02, 2025, 09:29:46 am »
Ja przed kawą, jestem tempa dzida, nic nie kumam, ale:
jednominutówka na rozgrzanie obwodów - karkulowsiał zwartusiał ratuwsianku - spsuły się wszystkie pionowe segmenty wyświetlacza. Jakie liczby trzeba wstawić, żeby działanie było poprawne?

10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Kwietnia 01, 2025, 10:27:26 pm »
Strony: [1] 2 3 ... 10