Ty mnię nie trącaj struny. To cena antyparkingowa, żeby nikt prócz klientów Gamy tam nie stawał. Za siatką jest reszta parkingu należąca do urzędu miasta, można powiedzieć wizytówka naszego grodu, jak widać. Gama nawiasem mówiąc to przechrzczone Społem. Zielony budynek - jego zielony szczyt jest widoczny ponad dachem Gamy - to dawny komitet wojewódzki PZPR, potem przebudowany na urząd miejski, z dużą szkodą bo miał ciekawszą bryłę niż teraz, o:

Sądząc z braku liści na drzewach dekoracja LEM-em jest z powodu kolejnej okrągłej rocznicy aktiabrskoj riewalucji.
Dokładnie protiwpołożnie, za uschniętymi drzewami, biały budynek to przedwojenna drukarnia Zwierciadło (obecnie filia muzeum), w której w 44-tym zecer o nazwisku Zajączkowski składał "tymy ręcyma" manifest, o czym później opowiadał zawsze na 22 lipca na różnych okolicznościowych spotkaniach a raz był z tym w moim podstawiaku, z tym że nic wówczas z tego nie kumałem bo byłem w wieku, kiedy koleżanki z przodu mocno zawężały mi spektrum odbiorcze. Tzn. tak mi się zdaje, że to był on wtedy, ale obciąć sobie nic nie dam. Zaraz koło 1983-4 w liceum na historii dowiedzieliśmy się, że manifest wydrukowano w Moskwie i nasz miejsko-narodowy zecer go nie składał - ale nikt w to nie uwierzył, bo jakże to?
O, tu go widać, jak przed kolejnym świętem 22 lipca pokazuje jak składał tymy ręcyma

- ale zdjęcie wielkie to daje linkę.
https://audiovis.nac.gov.pl/i/PIC/PIC_40-G-15-12.jpg