Polski > Akademia Lemologiczna
Akademia Lemologiczna [Głos Pana]
Pirx:
sORRY, ŻE WTRĄCMA SIE DO WASZEJ DySKUSJI, ALE NIE POZWOLĘ SIĘ OBRAŻAĆ W TEN SPOSÓB! cO TO MA ZNACZYĆ, CYTUJĘ "ZACHOWAŁĘ SIĘ JAK PIRX"? żADAM SATYSFAKCJI.
Terminus:
Pirx sam się chwalisz że nie czytasz postów, potem inni się do tego odwołują, więc się nie dziw.
,,Zachować się jak Pirx'' znaczy trajkotać bez przeczytania poprzednich postów. To właśnie miał na myśli kolega, o ile zrozumiałem.
dzi:
--- Cytuj ---Co to za dywagacje, że nie będę czytał? No wiesz co, dzi? Ponad moje oczywiste obruszenie a'la panienka z dobrego domu, chcę nieśmiało przypomnieć, że ja 3/4 tej książki już kiedyś przeczytałem, i to niestety nie tak dawno temu, bo z rok, więc dosyć dobrze się orientuję i dlatego mam mały pociąg do początkowych fragmentów, tj. nie umiem się tak efektywnie skłonić do ich powtórnego przeczytania. Ale czytam, jestem już gdzieś w drugim rozdziale::)
--- Koniec cytatu ---
Dobra dobra, poki co jestes spozniony ;)
--- Cytuj ---Jeśli chodzi o porównanie, którego użył dzi, tj. to o pakowaniu pliku zipem, bleble, to jednak muszę powiedzieć, że sytuacja naukowców z MaVo jest chyba jeszcze gorsza. Nie wiem, dzi, czy dobrze rozumiem operacje, które opisałeś (pakowanie, kodowanie, niezgodności systemu znaków), ale wydaje mi się ze wszystkie są odwracalne... to chyba jakaś, choć niewielka, nadzieja.
--- Koniec cytatu ---
Jak najbardziej, liczyc trzeba rowniez ze badany w MaVo sygnal jest tez rozkodowywalny (tj. mozna go przelozyc z neutrin na pojecia tych tam co go wyslali). Chcialem jednak pokazac jak przepotezna jest skala problemu i jak oczywista niemozliwosc jego rozwiazania, nawet po pomniejszeniu go do przykladu ktory podalem.
--- Cytuj ---Czy uważacie, że obca rozwinięta cywilizacja mogłaby wysłać do innych sygnał nie opierający się na kodzie binarnym?
--- Koniec cytatu ---
Zadales tak ogolne pytanie (przez to "moglaby") ze nie sposob odpowiedziec inaczej niz "tak" ;)
Macrofungel:
Czy kosmici mogą wysłać sygnał nie opierający się na kodzie binarnym? Oczywiście, że tak, tylko po co? Na pewno mają jakieś swoje systemy liczbowe- wiemy przecież, że liczenie dwójkami jest niewygodne. My na przykład wymyśliliśmy system dziesiętny, co było zdeterminowane względami czysto morfologicznymi (zazwyczaj mamy po 10 palców), ale dla istoty która nie jest dziesięciopalczasta system ten na pewno nie byłby taki naturalny. Kod binarny wydaje się być bardziej uniwersalny, bo jest najprostszy- nie da się przecież wymyślić systemu składającego się z mniej niż dwóch elementów. Jeśli więc przedstawicielowi obcej cywilizacji zależy, by ktoś odczytał jego przesłanie, najbewniej zakoduje je właśnie systemem binarnym.
dzi:
Pytanie co nim zakoduje...
Powyzej raczej zastanawiacie sie czy bedzie wysylal sygnal cyfrowo czy analogowo. To rowniez problem, nie wiemy nawet czy ow przychodzacy sygnal interpretowac cyfrowo czy analogowo. Bo moze okazac sie ze w dziedzinie czestotliwosci da sie wyodrebnic 5 charakterystycznych "slow kodowych" (czyli wartosci) a w dziedzinie powiedzmy amplitudy 4, i nie wiadomo czy sygnal jest niesiony na czestotliwosci czy na amplitudzie czy na tym i na tym. No chyba ze perfidnie byly by dwa stany, wtedy wiadomo ze leci cyfra... (Oczywiscie nadal nijak nie da sie jej zinterpretowac ;) ).
A jeszcze do odwracalnosci kodowania o ktorej wspomnial Terminus, bo wtedy jakos zboczylem z tematu i doslownie nie napisalem. Odwracalne jest (tak nalezy przypuszczac) ale na milion sposobow, i to jest wlasnie naszym problemem, nie znamy sposobu, czy tez znamy ich zbyt wiele bo calkowicie nie wiemy czego oczekiwac po wyniku.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej