Polski > Akademia Lemologiczna

Akademia Lemologiczna   [Astronauci]

<< < (3/33) > >>

Moon-icks:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Subramanyan_Chandrasekhar

Ciekawe czy Lem umiescil go w ksiazce tylko ze wzgledu na jego zaslugi na polu nauki czy tez znali sie osobiscie?
W sumie dzielila ich nie taka duza roznica wieku...

Deckard:
Osoba o podobnym nazwisku pochodzącym od Chandrasekhar pojawia się także w Odyseji Kosmicznej 2010.

Jest to niejaki dr Chandra - twórca i nauczyciel super komputerów serii HAL 9000.

Bladyrunner:

--- Cytuj --- spoleczenstwa W PELNI ucywilizowane - bez wiekszych konfliktow wewnetrznych (jak wojny np.), tworzace jedna calosc w obrebie planety.
Byc moze na Ziemi jest to mozliwe, ale nie w najblizszym czasie - podejrzewam ze pare stuleci jeszcze trzeba poczekac. A moze nie? Moze nigdy to sie nie uda? Moze metalnosc czlowieka z jego sklonnosciami do agresji i panowania nad innymi nie pozwoli nigdy na stworzenie jednolitego, pokojowego spoleczenstwa?

--- Koniec cytatu ---

Wydaje mi się, ze kapitalizm przy wszystkich swoich wadach jest metodą dzięki której można taki stan osiągnąć. Proszę zwrócić uwagę, że głęboko kapitalistyczne państwa prowadzą w prawdzie wojny, ale w nigdy przeciw sobie na wzajem, a wynika to po prostu z nieopłacalności takich działań dla obu stron i wygody zamożnych społeczeństw.
Jaka więc konkluzja: Trzeba szerzyć kapitalizm i niwelować przepaść cywilizacyjną a nikomu do głowy nie przyjdzie wojować. To oczywiście spore uproszczenie i trochę banały, ale wydaje mi się, iż zarazem jest ono sednem sprawy.

Terminus:
A wojna o Falklandy (1982)? Nie wiem, jaki był ustrój w Argentynie wtedy...

Bladyrunner:

--- Cytuj ---A wojna o Falklandy (1982)? Nie wiem, jaki był ustrój w Argentynie wtedy...
--- Koniec cytatu ---

Zabawne, ale pisząc poprzedniego posta też o tym pomyślałem, lecz zaraz przypomniało mi się, że wówczas Argentyną rządziła rada rewolucyjna, więc o kapitalizmie nie można mówić. Natomiast pisząc o kapitalizmie miałem na myśli ustrój kapitalistyczno-demokratyczny czego niedoprecyzowałem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej