Polski > Akademia Lemologiczna
[Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?
Q:
@maziek, olka
Z tym, że zauważmy, iż homoerotyzm nie musi oznaczać czynnego homoseksualizmu. Zatem istotne jest w tym wypadku nie w jaki sposób Hal z Olafem zabijali uprzednio nudę długoletniej podróży, a co się między nimi na płaszczyźnie emocjonalnej działo... A jednoznaczne zinterpretowanie tego może być b. trudne, bo wszystko tam między słowami...
ps. Nie mogłem się opędzić od tego skojarzenia (bo scena to podatna na rozmaite interpretacje):
Zresztą klasyczna SF w ogóle coś takiego miała, vide ten tekst, w którym podobnych aspektów doszukiwano się u Strugackich, co go linkowałem:
http://forum.lem.pl/index.php?topic=138.msg49772#msg49772
olkapolka:
--- Cytat: Q w Listopada 06, 2016, 10:06:07 pm ---Z tym, że zauważmy, iż homoerotyzm nie musi oznaczać czynnego homoseksualizmu.
--- Koniec cytatu ---
Czy przyjaźń między mężczyznami to homoerotyzm bez seksu?
Z kobietami podobnie?
Owszem, może tak być, ale nie musi;)
To ze ST - rozczulające ;D 8);)
Q:
--- Cytat: olkapolka w Listopada 06, 2016, 10:09:54 pm ---Owszem, może tak być, ale nie musi;)
--- Koniec cytatu ---
Ano nie musi, acz może. Dlatego mówię o otwartości kwestii. To trochę jak te głośne niedawno próby ustalenia, co też łączyło "Zośkę" i "Rudego" - trzeba by w ich głowach siedzieć, by wiedzieć co do siebie czuli. Znaczy: uważam, że interpretacja pirxowej (kopę lat! :) ) jest uprawniona, acz nie jedyna możliwa.
--- Cytat: olkapolka w Listopada 06, 2016, 10:09:54 pm ---To ze ST - rozczulające ;D 8);)
--- Koniec cytatu ---
Było potem jeszcze lepsze, jak jeden w reaktorze umierał, a drugi patrzył:
I siłą go powstrzymać musieli, żeby za nim nie wszedł:
;D
To był patos, naprawdę nietrudno uwierzyć, że Roddenberry - via "Ikarie..." - rżnął z "Obłoku..." ::).
maziek:
O co chodzi z kadrem z ST? O ten diabelski przyrządzik w lewym dolnym rogu, czy co?
Q coś mącisz, znaczy chodzi Ci czy się miłowali pożądliwie ale platonicznie czy tylko zastępczo eksplorowali z nudy? Takie bezeceństwa, nie mam dowodu bezpośredniego, ale jestem przekonany, nie postały w głowie Lema. A nawet jakby przemknęły, to o tym jestem już stuprocentowo przekonany, nie pokonałyby bariery pióro-papier. Dopiero my, wykolejeńcy XXI wieku, możemy się tego dopatrywać.
olkapolka:
--- Cytuj ---Było potem jeszcze lepsze, jak jeden w reaktorze umierał, a drugi patrzył:
--- Koniec cytatu ---
Ale mnie chodziło o...tego trzeciego;)))
Widzę, że w kolejnych odsłonach - powstrzymuje;))
U Lema odrzucam taką interpretację. Sądzę, że to miało uwypuklić świat bez emocji. Ludzie-kluski i akurat dwóch mężczyzn (bo kobiet latających jednak lekarstwowo) - czujących cokolwiek.
--- Cytat: maziek w Listopada 06, 2016, 10:31:04 pm ---czy tylko zastępczo eksplorowali z nudy?
--- Koniec cytatu ---
;D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej