Polski > Akademia Lemologiczna
[Powrót z gwiazd.] Hal - Olaf. Wątek homoerotyczny?
Q:
Tylko teraz coś Wam powiem jak rasowy humanista... Lem nie raz twierdził, że nie wiedział co Kelvin na solaryjskim sateloidzie odkryje, wspominał też, że zakończenie "Fiaska" samego go zaskoczyło... Może więc być i tak, że mu Olaf z Halem w innym kierunku bryknęli niż planował... Mógł przecież Mistrz - w środowisku pisarskim! albo i wcześniej, w latach wojny, gdy jako mechanik i spawacz między samymi chopami ;) pracował - widzieć niejedno męsko-męskie napięcie (skonsumowane, lub nie), i na tym podświadomie to czy owo modelować, może nawet sam nie wiedząc, przejaw jakich emocji bierze za wzór... W końcu wówczas - oficjalnie - poza przyjaźniami nic w wypadku jednopłciowych relacji nie było (no, między pisarzami pewnie się jeszcze słyszało jak to tam naprawdę, między spawaczami i mechanikami - wątpię)...
Natomiast co do opcji:
--- Cytat: maziek w Listopada 06, 2016, 10:31:04 pm ---czy się miłowali pożądliwie ale platonicznie czy tylko zastępczo eksplorowali z nudy?
--- Koniec cytatu ---
To nie wykluczałbym żadnego z tych wariantów ;), ale i trzeciego, że nic z powyższego (znaczy: nie mogę tu odpowiedzieć z pewnością, tylko obstawiając szanse, jak Brown pytany o istnienie Boga, nie przymierzając). Choć jak pomyślę co same chłopy na tym statku przez tyle lat robiły, to zadyma i kamfora, tak czy siak ;D ;D ;D.
ps. Co do offtopa startrekowego:
--- Cytat: maziek w Listopada 06, 2016, 10:31:04 pm ---ten diabelski przyrządzik w lewym dolnym rogu
--- Koniec cytatu ---
Ten przyrządzik - więcej potencjalnych świństw zauważyłeś niż ja ;D - to niby ichni skalpel* bezkrwawo działający był. Skądinąd zrobiony z solniczki 8).
* Fakt, skalpela się używa, by... rżnąć...
--- Cytat: olkapolka w Listopada 06, 2016, 10:32:06 pm ---Ale mnie chodziło o...tego trzeciego;)))
--- Koniec cytatu ---
Teraz zwróciłem uwagę na minę McCoy'a, bezcenna ;D.
maziek:
To są jedynie moje przypuszczenia, ale uważam, że o ile Lem wiedział, o tyle nie uważał za stosowne o tym pisać. Uczucia sercowe w pisarstwie Lema pełniły funkcję mebla na drugim planie, stojącego głównie po to, żeby kadr nie był pusty. Tak to czuję. Zresztą Lem parę razy umocnił to moje odczucie.
Q:
--- Cytat: maziek w Listopada 06, 2016, 11:19:57 pm ---Uczucia sercowe w pisarstwie Lema pełniły funkcję mebla na drugim planie, stojącego głównie po to, żeby kadr nie był pusty. Tak to czuję. Zresztą Lem parę razy umocnił to moje odczucie.
--- Koniec cytatu ---
A, z tym się zgadzam. Zresztą w "Powrocie..." ani Olaf nie jest centrum fabuły, ani Eri... (Ani to "Romeo i Julia", ani "Śmierć w Wenecji".)
olkapolka:
--- Cytat: maziek w Listopada 06, 2016, 11:19:57 pm ---To są jedynie moje przypuszczenia, ale uważam, że o ile Lem wiedział, o tyle nie uważał za stosowne o tym pisać. Uczucia sercowe w pisarstwie Lema pełniły funkcję mebla na drugim planie, stojącego głównie po to, żeby kadr nie był pusty. Tak to czuję. Zresztą Lem parę razy umocnił to moje odczucie.
--- Koniec cytatu ---
Generalnie się zgadzam. Niemniej Powrót jest nieco inny. Tutaj te uczucia są pierwszoplanowe, bo oni trafiają w bezuczuciowe społeczeństwo. I stąd są meblem ważnym, bo nie pozwalającym na pełną adaptację do zastanego kadru. Nie chodzi tylko o uczucie miłości.
Być może to ten nieoczekiwany kierunek rozwoju pisanego.
--- Cytat: Q w Listopada 06, 2016, 11:26:02 pm ---Zresztą w "Powrocie..." ani Olaf nie jest centrum fabuły, ani Eri... (Ani to "Romeo i Julia", ani "Śmierć w Wenecji".)
--- Koniec cytatu ---
Ale jest Hal - który scala towarzystwo.
Q:
--- Cytat: olkapolka w Listopada 06, 2016, 11:26:05 pm ---Ale jest Hal - który scala towarzystwo.
--- Koniec cytatu ---
Tam jest w ogóle ta ciekawostka, że Hal rozdarty jest pomiędzy gwiazdami (pasja, zawód, misja, ale niebezpieczeństwa) i Ziemią (nową, obcą, mli-mli, ale ojczystą, w sensie fizycznym - swojską). I Olaf jakby te pierwsze symbolizuje/przypomina sobą, a Eri - tę drugą.
W jakimś sensie jest to więc - niewątpliwie - trójkąt emocjonalny (świadomie używam ogólniejszego słowa - "emocjonalny", nie węższego - "miłosny"/"seksualny", by nie zawężać możliwości).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej