Polski > Hyde Park

ELONA MUSKA „KOLONIA” NA MARSIE

<< < (13/14) > >>

maziek:
Może z tego samego powodu, dla którego co prawda przewiezienie tony tirem jest średnio tańsze niż dostawczakiem, ale jednak jeśli masz wieźć tylko jedną tonę to używanie pojazdu o ładowności 40 ton jest trochę bizantyjskie, skoro masz też dostawczaka. Nie wiem, spekuluję.

Cetarian:

--- Cytat: maziek w Marca 20, 2025, 07:25:15 pm ---Może z tego samego powodu, dla którego co prawda przewiezienie tony tirem jest średnio tańsze niż dostawczakiem, ale jednak jeśli masz wieźć tylko jedną tonę to używanie pojazdu o ładowności 40 ton jest trochę bizantyjskie, skoro masz też dostawczaka. Nie wiem, spekuluję.

--- Koniec cytatu ---

Nie, no raczej nie.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Starlink_and_Starshield_launches

13, 15 i 18 marca br. wystrzelili odpowiednio 21, 23 i 23 sztuki.

To te dwie pierwsze partie chyba mogłyby poczekać, odpowiednio, pięć i trzy dni?

Teraz przyszło mi do głowy, że satelity w grupie (paczce [te 21-23 sztuki]) mają zbliżone orbity, ale grupy już nie, dlatego nie da się wystrzelić więcej niż jedną grupę naraz.     

Q:

--- Cytat: Cetarian w Marca 20, 2025, 06:06:37 pm ---Reasumując: Q, nie obrażaj patrona. On otwarcie zapowiedział, o czym będzie Summa.
--- Koniec cytatu ---

IMHO krygował się nieco, a raczej brał w nawias jak wypada intelektualiście.

Cetarian:

--- Cytat: Q w Marca 20, 2025, 11:49:59 pm ---
--- Cytat: Cetarian w Marca 20, 2025, 06:06:37 pm ---Reasumując: Q, nie obrażaj patrona. On otwarcie zapowiedział, o czym będzie Summa.
--- Koniec cytatu ---

IMHO krygował się nieco, a raczej brał w nawias jak wypada intelektualiście.

--- Koniec cytatu ---

Daj, proszę, znać, jak tylko uda ci się uzyskać choćby jakiś wstęp do zarysu szkicu planów marsjańskiej kolonii Muska, albo chociaż streszczenie tego wstępu (na ca pięćdziesięciu stronach, bo krócej to już się chyba nie da). Wtedy porozmawiamy.   

Q:
Wnioskuję, że takie - samochwalcze - zestawienie zeszłororcznych startów SpaceX to będzie za mało? ;)
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=686555187225874&id=100076141962984

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej