Moim zdaniem, olkapolka, popełniłaś błąd, zamykając poprzedni wątek organizacyjny, tylko po to, żeby otworzyć następny. Przypuszczałem, że to podziała na Cetariana, jak płachta na byka, to teraz mamy wątek remuszkowy-rozproszony.
Nie ma co dramatyzować, tym bardziej demonizować użytkowników (
a sam tak robi... ). Relacje międzyludzkie tak mają, i już.
Musicie radzić sobie sami, moderatorzy. Powodzenia.
Dzięki.
Forum przecież działa, lepiej lub gorzej. Przekonanie, że moderatorzy mogą dokonywać cudów jest raczej błędne. Kluczowa jest postawa użytkowników bo jak to mówią, od samego mieszania herbata słodsza nie będzie. Zasadniczo to wśród dorosłych ludzi, którym choć trochę zależy by forum działało, powinno obywać się bez moderatorów. No, ale aż takim idealistą nie jestem.
I żeby było lepiej jest właśnie ten wątek. Z nadzieją omijania w nim personalnych jazd.
A skoro już w nim jestem, może warto pomyśleć i o głębszej przebudowie strony tytułowej?
Chciałem bardziej solidnie ogarnąć temat, ale jestem w ścisku czasowym i patrzę, że jeszcze przez jakiś czas będę.
Zatem luźne propozycje połebkowe (na razie).
1. Z forum po polsku wydzielić tematy czysto lemowe bo teraz jest mieszanka studencka. Zatem wyrzucić zeń choćby; właśnie zobaczyłem, właśnie się dowiedziałem, filmy s-f, przeczytane książki etc. tak, by ktoś kto nie chce brnąć w inne tu prowadzone dyskusje miał łatwy i czytelny dostęp do lemianów.
2. Utworzyć dwa dodatkowe rozdziały bardziej "naukowy" i bardziej "humanistyczny" - tam wrzucić dyskusje o fizyce, czarnych dziurach czy filmach s-f, książkach.... Tu szczerze pisząc sam do końca nie wiem kryteriów.
3. "Takie tam", właśnie widziałem, właśnie mi się, właśnie zjadłem, właśnie pytam... i inne bieżączki dezaktualizujące się po dniu/tygodniu/miesiącu + żarty i figle - do tego hyde.
4. Hmmm, nie mam pomysłu co zrobić z parablogami typu JA... jeszcze jeden podrozdział w hydeparku?
Co myślicie o tym?