Trochę mnie dziwi Wasz szczery zachwyt nad sprawą, przyznam szczerze, mi się wydaje, że nie było w tym niczego szczególnie wielkiego "dla ludzkości" a już na pewno niczego naukowego. Nawet w rozmowach nazywałem złośliwie ten skok "wielkim skokiem człowieka, a małym skokiem ludzkości" (moje, jakby co). Ot typowa akcja reklamowa, przy okazji której jedni pożywią się bardziej (i na zdrowie) jak sam skoczek czy Kittinger a inni mniej (jak na przykład ja się troszkę żywię, kiedy na moje ulubione pokazy lotnicze przylatuje wypolerowany do aluminium P-38 Lightning ze znakami Red Bulla czy ich zespół akrobacyjny).
Najbardziej pożywi się oczywiście Red Bull (i nawet, jak nie mam makiawelistycznego podejścia do życia, tak sam zacząłem się zastanawiać, czy aby pierwsza "spalona" próba była rzeczywiście spalona, czy też zaplanowanie spalona...).
Oglądałem to od startu do lądowania na przekazie live przez YT a lewym uchem słuchałem, co wpadało bez drzwi, bo małżonka oglądała w TVN-ie. Słyszałem, jak przeleciał przez linię Armstronga a panienka prowadząca pytała ekspertów coś w guście jak to jest poza granicą, "za którą przestają obowiązywać znane nam prawa". Cóż zaś eksperci (nie wiem zresztą jacy w tym momencie)? Powinni byli przez śmiech i łzy wytłumaczyć panience, że linia Armstronga to nie osobliwość czarnej dziury... Jakie to iksjuzmi ma walory poznawcze?
A sam skok. Cóż wynajdywanie prochu po raz drugi. Rzekomo zupełnie nowy skafander - ale w takich samych funkcjonalnie skafandrach od lat latają piloci U-2 i pewnie nie tylko - z tych samych dokładnie względów... i przypuszczam w identycznym reżimie przedstartowym, typowym również co do zasady dla nurków schodzących na znaczne głębokości. Reasumując - i nie odpierając niczego samemu Baumgartnerowi (niewątpliwie odważnemu i dzielnemu człowiekowi) - cyrkowa sztuczka za ciężką kasę. Stawiam, że następca zapragnie się zdeorbitować z ISS albo któregoś komercyjnego wynalazku.
Podoba mi się ten tekst:
http://www.tokfm.pl/blogi/ezekiel/2012/10/oto_zadziala_sie_przyszlosc_mediow/1