Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
DyLEMaty / Odp: Będąc Młodym Fizykiem...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Dzisiaj o 11:56:21 am »
Ja tego typu błędy rachunkowe produkuję masowo ;) . Tym niemniej, o ile się nie pomyliłem...
Skończyłem rachunki na obliczeniu T (siły napięcia), ale męczył mnie ten "dziwny" wynik. Teraz podstawiłem wyliczony wzór na T do a (przyspieszenia, jakiemu podlegają obciążniki) i wyszło mi, że a=g[1-2m1/(m1+m2)] - gdzie m1 i m2 to masy obciążników). To dla danych 1 kg i 1,5 kg daje a=1/5g - i tu już świta skąd taki "dziwny" wynik.
2
Hyde Park / Odp: no nie mogę...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Dzisiaj o 10:19:14 am »
Mówisz, że Musk rżnąć - rżnął, ale coś udoskonalił? ;)
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 09:22:08 am »
Cóż za wstrętna i ohydna gęba. Wypisz wymaluj putin za młodu.
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Dzisiaj o 12:59:50 am »
Zarobiony jestem. Policzyłem na szybko, używając jednej ćwierćkuli mózdżku (lewej dolnej). Wyszło mi 1/3 kg. Hmm...  :-\

Edytka: a, nie. Zabrakło mi mocy obliczeniowej. Popełniłem błąd arytmetyczny. Wychodzi jednak 1,2 kg, tak samo jak u Ciebie :)
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Października 14, 2024, 07:08:39 pm »
Nie dość, że komercjusze, to b. wtórni...

https://x.com/alex_proyas/status/1845426067043123632
 ;D
6
Hyde Park / Odp: Z bieżącej chwili...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Października 14, 2024, 02:23:47 pm »
Wywiesiłem sikorkom kule do jedzenia. Cwaniary stukały dziobkami w szyby domagając się tego.
7
Hyde Park / Odp: Takie tam...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Października 14, 2024, 02:01:05 pm »
Dragan o tym, czy możemy prześcignąć światło:
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez maziek dnia Października 14, 2024, 12:50:09 pm »
Gwoli ścisłości...
Szczególarz ;) . Cóż można wobec świętych słów, poza "amen" i błaganiem zmiłowania?

Apropos obciążników to nie potrafię tego wyjaśnić bez liczenia. Z liczenia wyszło mi 6/5 kg. Hmm.
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Lieber Augustin dnia Października 14, 2024, 07:48:34 am »
Gwoli ścisłości: dt nie może być interwałem. To różniczka, wielkość z definicji nieskończenie mała. Jeśli już, to raczej "delta t".
Sorki za czepialstwo ;)

Wracając na chwilę do Twojej zagadki:

Wszystko to samo, lecz masa prawego obciążnika wynosi nie jeden, tylko 1,5 kg. Jaki ciężar wskaże waga podczas ruchu? I dlaczego?
10
DyLEMaty / Odp: Eksploracja Kosmosu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Q dnia Października 13, 2024, 11:33:28 pm »
Prawda, to jest dopiero przymiarka do siadania rakiet na ogniu (jak w praktyce z odzyskiwalnością - dopiero się okaże). O tym, by siadały tam, gdzie (miał) Ariel, parvisowy Helios, czy tym bardziej - Niezwyciężony mowy nie ma. Jednak widoku, który wedle dänikenowskich bajań miał dać początek opowieści o aniele z mieczem ognistym - dożyliśmy ;).

Edit: Dziś ma startować Europa Clipper, ciekawe czy coś znajdzie? ;)
Edit 2: Wystartował:
https://x.com/SpaceX/status/1845915194473767277
Strony: [1] 2 3 ... 10